REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
5.4° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Alertă medicală. Greutatea ghiozdanelor afectează, din ce în ce mai mult, coloana vertebrală a copiilor!

Alertă medicală. Greutatea ghiozdanelor afectează, din ce în ce mai mult, coloana vertebrală a copiilor!

Ana Maria TUDOR 18 octombrie 2024 | 00:00 301

În ultimii ani, problema ghiozdanelor grele purtate de elevi a devenit din ce în ce mai vizibilă, fiind un subiect tot mai discutat în rândul părinților și experților în sănătate. Greutatea excesivă a ghiozdanelor îi poate face pe elevi să aibă dureri de spate, avertizează specialiștii. Vor avea probleme de postură, musculare și disconfort fizic. În acest sens, au fost luate inclusiv măsuri legale. Ordinul nr. 1456 din 25 august 2020 prevede că greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie peste 10% din greutatea corporală a elevului.

Alerta medicala. Greutatea ghiozdanelor afecteaza, din ce in ce mai mult, coloana vertebrala a copiilor!

Subiectul ghiozdanelor extrem de grele ale copiilor este tot mai dezbătut de părinții îngrijorați. Specialiștii trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe părinți că elevii vor avea probleme foarte grave din cauza acestora și să încerce să sesizeze aceste lucruri la unitățile de învățământ. Ghiozdanele pot ajunge și până la greutatea de șapte kilograme.

Alerta medicala. Greutatea ghiozdanelor afecteaza, din ce in ce mai mult, coloana vertebrala a copiilor!

Cu toate că unele școli au vestiare, ele nu sunt suficiente pentru toți copiii, aşa că elevii sunt nevoiți să care în fiecare zi în spate ghiozdanul încărcat cu obiectele necesare orelor de curs. De exemplu, un copil de clasa a V-a are în medie 5-6 ore pe zi și, în afara celor 5, respectiv 6 caiete de clasă plus cărțile, trebuie să mai aibă în ghiozdan caietul de teme pentru fiecare materie și o culegere dacă vorbim de materiile mai importante, cum sunt: limba română, matematică, limbile străine. Exemplul este valabil și pentru cei mai mici, inclusiv pentru cei de clasa I. Pe lângă acestea, în zilele în care copiii au educația fizică sau artele plastice, aceștia trebuie să își mai adauge în ghiozdan și echipamentul necesar bunei desfășurări a orei de curs.

Realitatea este crudă pentru copiii care își rup spatele

Specialistul Toma Cucu, medic primar în ortopedie și traumatologie, a oferit detalii despre problemele medicale apărute din cauza ghiozdanelor. Acesta a precizat că un ghiozdan încărcat poate avea efecte negative și a explicat motivele pentru care apar problemele în rândul celor mici: „Categoric îi afectează, pentru că e vorba de un organism care e în creștere și musculatura ce stabilizează coloana nu e pregătită. Există un ritm de creștere al coloanei și un ritm de creștere al musculaturii vertebrale, care are ca rol să stabilizeze coloana”.

Specialistul Cucu a mai oferit explicații medicale a noțiunilor de cifoză și scolioză și de ce apar. 

Soluții pentru rezolvarea și prevenirea problemelor

În privința metodelor de prevenție, Toma Cucu a prezentat mai multe soluții. Dacă elevii ar primi instruire din partea părinților și profesorilor despre cum trebuie să poarte ghiozdanele și cum să stea în bănci, problemele lor de sănătate ar putea fi prevenite sau chiar rezolvate, în anumite cazuri.

Alerta medicala. Greutatea ghiozdanelor afecteaza, din ce in ce mai mult, coloana vertebrala a copiilor!
O altă soluție este implementarea activităților sportive în viața de zi cu zi a elevilor. Medicul a precizat că este necesar să se introducă programe de sport pentru elevi, mai ales dacă au avut o creștere rapidă: „Ritmul dezvoltării mușchilor poate fi mai lent decât dezvoltarea scheletului și atunci, crescând prea mult în înălțime, apar deviațiile. În astfel de cazuri, categoric trebuie stimulați copiii să facă diverse forme de sport“ și a sugerat activități precum gimnastica sau înotul.

Doctorul a oferit informații despre ce pot face părinții pentru copiii lor. A sugerat să le analizeze frecvent postura celor mici și să îi ducă periodic la controale medicale: „Când l-ai dezbrăcat pe copil, te uiți la conformația toracelui. Scoliozele care sunt avansate sunt însoțite de asimetrii ale cutiei toracice, care sunt sesizabile. E cea mai simplă și necostisitoare metodă de a trage un semnal de alarmă. Mai departe, dacă părinții observă o asimetrie, următorul pas este să se prezinte la medic, spune Cucu.

Acestea fiind spuse, ghiozdanele grele reprezintă o problemă semnificativă pentru elevi, iar implicațiile asupra sănătății sunt îngrijorătoare. Este nevoie de colaborare între părinți, profesori și specialiști, pentru a asigura un mediu educațional sănătos pentru toți elevii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
a fost semnalata cu multi ani in urma nu e asa de recenta dar pe nesimtitii din guvern si parlament nu ii intereseaza ca si alte un milion de probleme serioase din tara asta adica toate
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677