REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
22° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

ALERTĂ! Un COPIL s-a NĂSCUT la CONSTANȚA fără un OCHI și fără NAS

ALERTĂ! Un COPIL s-a NĂSCUT la CONSTANȚA fără un OCHI și fără NAS

Replica API 12 ianuarie 2022 | 14:22 7560

SEMNAL de ALARMĂ tras de MEDICI

SEMNAL de ALARMĂ tras de MEDICI

Caz șocant la Constanța! O gravidă de aproximativ 30 de ani a adus pe lume un bebeluș cu multiple malformații, incompatibile cu viața. Fătul diagnosticat cu plurimalformat, cu ciclopie, un singur ochi și fără nas, nu a supraviețuit, șansele de supraviețuire în astfel de cazuri fiind zero. Se pare că femeia nu își monitorizase sarcina și nu efectuase niciun control la medic. Din acest punct de vedere, medicul specialist Lucian Șerbănescu, din cadrul secției Obstetrică Ginecologie II – Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, trage un semnal de alarmă pentru viitoarele mame și le reamintește acestora că în timpul sarcinii beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției către stat.

Medicul specialist Lucian Șerbănescu

Importanța monitorizării sarcinii constă în prevenirea și tratarea precoce a complicațiilor ce ar putea în pericol viața și sănătate mamei sau a bebelușului. Îngrijirea prenatală trebuie să fie efectuată încă din momentul în care viitoare mama află că este gravidă, iar aceasta trebuie să fie efectuată sub observația atentă a medicului obstetrician. În momentul în care monitorizarea sarcinii nu face parte din prioritățile viitoare mămici, aceasta poate aduce pe lume un copil cu multiple probleme de sănătate, unele fiind incompatibile cu viața.

Copil născut fără un ochi și nas, la începutul anului, la Constanța

Un astfel de caz dramatic s-a petrecut și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde o femeie, de aproximativ 30 de ani, a adus pe lume, la începutul anului, un copil cu multiple malformații incompatibile cu viața. Din nefericire, aceasta nu își monitorizase sarcină și nici nu luase legătura cu vreun medic.

Medicul Lucian Șerbănescu trage un semnal de alarmă pentru viitoarele mămici!

Medicul specialist Lucian Șerbănescu din cadrul secției Obstetrică Ginecologie II – Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța trage un semnal de alarmă pentru viitoarele mame. Sarcina trebuie monitorizată încă de la momentul aflării stării de graviditate. Mai mult decât atât, medical tine să le reamintească tuturor femeilor gravide faptul că beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției.

„Gravidele au gratuitate! Chiar dacă nu plătesc asigurări de sănătate, beneficiază de gratuitate și pot merge la medicul de familie, la fel, ele pot fi îndrumate către ambulatoriile de specialitate sau către policlinică. În aceste condiții, sistemul de sănătate românesc îi conferă acest avantaj gravidei, chiar dacă nu-și plătește asigurare de sănătate, atât la medicul de familie, în ambulatoriu, cât și în urgență.”, a declarat medicul Lucian Șerbănescu, pentru Replica de Constanța.

Afecțiunea DPPNI

În cazul de față, se pare că ar fi fost vorba despre o afecțiunea destul de gravă, fiind vorba despre DPPNI (Dezlipirea prematură de placentă normal inserată). Dezlipirea prematură de placentă normal inserată (DPPNI) reprezintă separarea prematură a unei placente normal implantate, după 24 de săptămâni de amenoree, dar înainte de naşterea fătului. DPPNI complică aproximativ 1% din naşteri, incidenţa sa fiind în creştere. Conform medicului, există o serie de factori ce pot duce la dezlipirea premature a placentei normal inserate pe parcursul sarcinii.

„Această cantitate mare de lichid amniotic poate să predispună fătul. Odată apare din cauza unor malformații, de multe ori, malformații digestive și obstrucției digestive, atunci când fătul nu poate să înghită din lichidul amniotic și să-l recircule. Fiind o cantitate mare de lichid, atunci când se decompresează brusc apare o compresie bruscă ce poate duce la apariția acestei dezlipiri de placenta DPPNI o afecțiune gravă, ea apărea în trecut, iar cel mai cunoscut factor este hipertensiunea arterială. Pe lângă monitorizarea ecografică a pacientei, o monitorizare atentă a tensiunii arteriale începând din trimestrul II, după 20-22 de săptămâni de sarcină, este mai mult decât necesar.”, a declarat medicul specialist.

Medicul specialist Lucian Șerbănescu

Colaborarea între medicul de familie și medicul obstetrician este vitală!

,,Colaborarea între medicul de familie și medicul obstetrician este vitală. Medicului de familie îi revine rolul de a monitoriza tensiunea arterială periodic la pacienta gravidă, de a cântări gravida, de a efectua o curtoponderală a acesteia, de a măsura circumferința abdominală și de a vedea dacă crește în concordanță cu vârsta gestațională.

De asemenea, rolul este să și ghideze pacienta către medicul specialist în momentul în care apar astfel de modificări. Când sesizează astfel de modificări să îndrepte pacienta către medicul obstretician și să informeze pacienta cam ce investigații ar trebui să efectueze în momentul în care rămâne însărcinată până la ultimul trimestru de sarcină, până în momentul nașterii. În aceste condiții, în care apare colaborarea între medic obstretician – medic de familie funcționează în parametri optimi, nu mai apar astfel de cazuri de paciente care să nu efectueze nicio ecografie în timpul sarcinii, care să nu fie văzute de medicul ginecolog.”, a mai spus medicul.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si, de ce este Alerta ! in titlu, mai jurnalistul lui peste ? Stii ce inseamna alerta ? Va vindeti sufletele pentru click-uri.
3
0
Si la spital e indrumata catre cabinetul particular al doctorului unde te beleste de bani
11
1
e mai bine de mine ca sunt batal impotent si handicapat pa primaria cernavoda
2
1
Sa va tot vaccinati.. e de viitor.
11
12
incep sa se vada efectele vaxin@rii.
19
23

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303