REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Alexandru Arșinel împlinit 80 de ani

Alexandru Arșinel împlinit 80 de ani

Replica API 5 iunie 2019 | 00:00 467

Alexandru Arșinel

Alexandru Arșinel, grandul teatrului de revistă românesc, a împlinit 80 de ani! Artist emerit care a amuzat generații de români prin sute de scenete umoristice și pelicule memorabile, amintim "Miss Litoral" (1990), "A doua cădere a Constantinopolului" (1993) sau "Paradisul în direct" (1994), Arșinel fi sărbătorit în familie, dar și la Teatrul ”Constantin Tănase” instituție căreia, de când îi este director, i-a redat strălucirea de altădată.

Joi, colegii săi din teatru dar și o mulțime de soliști consacrați, amintim Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu, Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Adrian Enache și Iuliana Marciuc, Eugen Cristea, Octavian Ursulescu ori Jolt Kerestely îl vor omagia ”acasă”, pe scena teatrului sus amintit, într-un spectacol public, o Gală a Excelenței în Teatrul de Revista intitulată ”Și iată, c-au trecut 80 de ani.”

Figură aparte în cinematografia și teatrul românesc, Alexandru Arșinel, omul care continuă să facă România să râdă și după jumătate de secol de activitate, s-a născut într-o localitate din Suceava pe care a făcut-o celebră în schechurile sale, Dolhasca. A avut o copilărie marcată de efectele celui de-al doilea Război Mondial, a trăit momente de sărăcie și foamete. Alexandru Arşinel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, din Bucureşti, în anul 1962. O mare actriţă, Irina Răchiţeanu Şirianu, i-a deschis calea spre actorie. Alexandru Arşinel a încercat Facultatea de Construcţii de la Iaşi, dar nu a intrat, apoi un an a activat ca figurant la Teatrul Naţional din Iaşi.

Marea actriţă l-a văzut la un examen pentru cursurile de pregătire şi l-a luat la clasa domniei-sale. „Mi-a deschis drumul spre această carieră şi-i port o recunoştinţă veşnică”, spune Alexandru Arşinel, cel care, alături de geniala Stela Popescu au rămas în istoria scenei românești prin sute de momente umoristice memorabile

Alexandru Arșinel în mijlocul familiei sale de la ”Teatrul de revistă C. Tănase” Activitatea sa artistică în teatrul de revistă precum și cea managerială a fost răsplătită cu numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004), Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei ”Actualitatea Muzicală” a UCMR (2008), Premiul de Excelență la Gala Premiilor „Confidențial”pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009, 2010), Premii de Excelență și alte premii speciale. A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

libertatea.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mai un rinichi, mai una alta....incet-incet bate suta, manca-mi-ar de sub burta de VIP obosit
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016