REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Alexandru Ion-Tudoran, avocatul impostor, a scăpat basma curată

Alexandru Ion-Tudoran, avocatul impostor, a scăpat basma curată

Victor ROTARU 5 decembrie 2023 | 00:00 2392

Fiul judecătorului Ion-Tudoran, falsul avocat Alexandru Ion-Tudoran, a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, fiind acuzat de exercitare, fără drept, a unei profesii sau activități. Concret, Alexandru Ion-Tudoran a practicat ani de zile profesia de avocat în România fără a avea acest drept. 

Alexandru Ion-Tudoran, avocatul impostor, a scapat basma curataAlexandru Ion-Tudoran

În fapt, la data de 9 iulie 2019, magistrații din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea au fost sesizați cu privire la faptul că Alexandru Ion-Tudoran a desfășurat fără drept profesia de avocat într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Tulcea. Răspunsul U.N.B.R. la solicitarea lui Alexandru Ion-Tudoran prin care se respinge cererea acestuia de înscriere în calitate de avocat român la nivelul unui barou din cadrul structurii, reies următoarele aspecte: este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București promoția iunie 2005 iar potrivit unui înscris (fotocopie) intitulat „Proces-verbal privind susținerea examenului de admitere în profesia de avocat” atestă că Alexandru Ion-Tudoran a fost admis în profesia de avocat în cadrul structurii paralele UNBR - Baroul București, începând cu 24.05.2006. 

Cunoscând, cu siguranță, dispozițiile Legii nr. 255/2004 care anihilau practic orice formă/structură de practică paralelă a avocaturii, Alexandru Ion Tudoran a luat, la un moment dat, hotărârea de a se folosi de documente fără niciun fel de valoare emise de structurile paralele pentru a se înregistra mai întâi ca avocat în entități legale de practicare a avocaturii din state ale Uniunii Europene și, sub umbrela calității astfel dobândite în acele state, să practice apoi avocatura fără drept în România. 

A împuternicit o avocată să îl înregistreze și pe el în structură

Alexandru Ion-Tudoran a făcut un prim demers în acest sens, încununat cu succes, la nivelul lunii martie 2013 când, folosindu-se de niște documente emise de structurile paralele din țara noastră, s-a înregistrat în cadrul Baroului de avocați. După traducerea şi legalizarea a două documente emise de structurile paralele din România privind așa-zisa sa calitate de avocat (o "adeverință" din "13.03.2013" și "decizia nr. din 24.05.2006" ce făceau referire la "calitatea" acestuia de "avocat stagiar"), Alexandru Ion-Tudoran o împuternicea pe avocata G. P. Y.-H. să îl înregistreze și pe el în aceeași structură și cu aceeași calitate. 

După ce inițial, în luna aprilie 2013 se decidea înscrierea inculpatului ca avocat în Barou, în 04.04.2018 Consiliul Superior al Barourilor decidea radierea atât a lui Alexandru Ion-Tudoran cât și a mandatarei sale din același barou, ca urmare a concluziei că aceștia obținuseră înregistrarea lu Tudoran prin fraudă, concluzie la care se ajunsese și ca urmare a unor demersuri făcute de UNBR. În luna iunie a anului 2014 inculpatul a tradus în limba spaniolă „Procesul-verbal privind susținerea examenului de admitere în profesia de avocat” după ce a legalizat înscrisurile astfel traduse, și apelând cel mai probabil la un avocat local, Alexandru Ion-Tudoran a solicitat forului competent din Spania admiterea sa în cadrul structurilor naționale de practicare a avocaturii din acest stat. 

Alexandru Ion-Tudoran avea să obțină de la Baroul din Madrid adeverință de înregistrare ca avocat străin în cadrul acestei entități profesionale, precum și card de avocat - documente în baza cărora avea să-şi justifice de data aceasta direct calitatea de avocat spaniol în cadrul relațiilor „profesionale” derulate în România. 

Alexandru Ion-Tudoran, avocatul impostor, a scapat basma curataÎmputernicire avocațională

Din declarația unui martor, rezulta faptul că în anul 2015 a apelat la serviciile lui Alexandru Ion-Tudoran, pentru a-l reprezenta într-un proces civil în calitate de avocat în instanță la Judecătoria Tulcea pentru a contesta un proces-verbal de contravenție întocmit de lucrători de politie rutiera din cadrul I.P.J. Tulcea, fiind recomandat de către o cunoștință. Premergător plângerii împotriva procesului-verbal de contravenție, a încheiat un contract de reprezentare cu avocat Alexandru Ion-Tudoran. În viziunea și convingerea sa, l-a perceput pe Alexandru Ion-Tudoran ca fiind avocat, fiind reprezentat în fața instanței, la Judecătoria Tulcea de către acesta ocazie cu care s-a îmbrăcat cu roba specifica avocaților.

Actele juridice depuse la dosarul cauzei au fost întocmite de către Alexandru Ion-Tudoran iar pe toată durata procesului l-a remunerat pe acesta în mai multe tranșe cu suma totală de aproximativ 3.000 lei pentru care a primit chitanțe. 

În anul 2017, Alexandru Ion-Tudoran a formulat în scris cerere către Uniunea Naţională a Barourilor din România prin care solicita înscrierea sa în calitate de avocat român la nivelul unui barou al acestei structuri legale. Prin factorii săi de decizie, UNBR a comunicat următoarele: 

  • inculpatul nu figurează ca avocat în cadrul niciunui barou din România; 
  • această uniune a luat act de cererile formulate în acest sens, dar nu le-a aprobat; 
  • uniunea a demarat pe cont propriu demersuri în sensul stabilirii modului în care inculpatul a dobândit dreptul de a profesa ca avocat în barourile din străinătate;
  • la nivelul legislației specifice țara noastră a implementat Directiva nr. 98/5/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16.02.1998, de facilitare a exercitării cu caracter permanent a profesiei de avocat într-un stat membrul altul decât cel în care s-a obținut calificarea; 
  • pentru a putea profesa în România, un avocat străin trebuie să îndeplinească condiţii mai mult sau mai puţin riguroase, în funcţie de faptul dacă are dobândit dreptul de practică dintr-un stat membru UE sau nu. 

Înscrisurile obţinute pe calea ordinelor europene de anchetă reliefează înscrierea/ înregistrarea lui Alexandru Ion-Tudoran ca avocat străin, în temeiul disp. art. 3 din Directiva nr. 98/5/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16.02.1998, de facilitare a exercitării cu caracter permanent a profesiei de avocat într-un stat membrul altul decât cel în care s-a obţinut calificarea (în fapt în temeiul legislației naționale a fiecăruia dintre aceste state, ce au implementat directiva în discuţie). În esenţă aceste înscrisuri relevă faptul că inculpatul nu a urmărit nici un moment să obţină dreptul de a practica avocatura în statele vizate, ci să constituie un paravan pentru practicarea avocaturii în România.  

Magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Alexandru Ion-Tudoran, privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, săvârșită în formă continuată, 8 acte materiale, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Sentința nu este definitivă. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la fel si asta.la cat de destept este constantean cu licenta la tulcea ca la constanta nu a putut face fata examenelor.
3
0
avocatul suspendat Nuri mai practica ilegal avocatura?
4
0
Acesta este purul adevăr al drogaților speciali care se ocopeta unul pe altul. Magistrati de tot rasul, niște jeguri ordinare ce nu și urmăresc decât interese o personale, financiare în primul rand. Sunt capabili, la propriu, sa calce pe cadavre, i clusiv cadavrele copiilor de mor de foame ca ei sa se imbuibeze pana crapă.
11
0
asta se zgarie sigur in bostan !!!
8
1
Guitzzzz guiiiiiiiiiitz!
11
1

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166