REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Alexei Navalnîi, ucis chiar înainte de a fi eliberat printr-un schimb de prizonieri?

Alexei Navalnîi, ucis chiar înainte de a fi eliberat printr-un schimb de prizonieri?

Andreea Vlaicu 29 februarie 2024 | 00:00 741

Maria Pevcikh, șefa departamentului de investigaţii al Fundaţiei Anticorupţie a lui Alexei Navalnîi, a făcut publică o informație-șoc, spunând că disidentul rus – care a murit subit, în penitenciar, în data de 16 februarie – ar fi putut să fie eliberat printr-un schimb de prizonieri.

Alexei Navalnii, ucis chiar inainte de a fi eliberat printr-un schimb de prizonieri?

Maria Pevcikh a transmis, luni, că acest schimb de prizonieri despre care nu a vorbit nimeni până acum ar fi fost planificat de Moscova și guvernele occidentale.

Potrivit aliatei lui Navalnîi, lui Vladimir Putin i s-ar fi propus acest schimb de prizonieri, în schimbul lui Alexei Navalnîi și al altor doi deținuți – cetățeni americani – aflați în Rusia urmând a fi predat „ucigașul FSB Vadim Krasikov”.

Pevcih nu a menţionat numele celor doi cetăţeni americani care ar fi urmat să fie eliberaţi împreună cu Navalnîi, dar SUA au transmis că depun toate eforturile pentru a-i aduce acasă pe Evan Gershkovich, reporter al Wall Street Journal, şi pe Paul Whelan, un fost puşcaş marin american.

„La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a făcut oferta de a-l schimba pe ucigașul FSB Vadim Krasikov, care ispășește o pedeapsă de închisoare pentru crimă la Berlin, cu doi cetățeni americani și cu Alexei Navalnîi”, a declarat Maria Pevcikh într-un comunicat video.

„Am primit confirmarea că negocierile erau în faza finală în seara zilei de 15 februarie”, a adăugat ea.

Maria Pevcikh a mai dezvăluit că „un schimb a fost una dintre modalitățile evidente de a salva Navalnîi” și că echipa sa a petrecut doi ani lucrând cu oficialii occidentali pentru a negocia un schimb de prizonieri.

„Aleksei Navalnîi putea sta în acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Nu este o figură de stil, s-ar fi putut şi ar fi trebuit să se întâmple. Navalnîi ar fi trebuit să iasă (din penitenciar) în următoarele zile, pentru că am primit o decizie privind schimbul său”, a mai spus Maria Pevchikh.

Vadim Krasikov, despre care Pevchikh a spus că ar fi trebuit să facă parte din schimb, ispășește în prezent o pedeapsă cu închisoare pe viață pentru uciderea în 2019 a comandantului rebel cecen-georgian, Zelimkhan Khangoshvili, la Berlin, conform Gândul.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510