REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Alimentele s-ar putea scumpi cu 20% până la Paște

Alimentele s-ar putea scumpi cu 20% până la Paște

Victor ROTARU 4 februarie 2024 | 00:00 2305

Măsurile adoptate de stat, inclusiv plafonarea adaosului comercial provoacă noi creșteri de prețuri! Este avertismentul economiștilor, care susțin că și majorările de salarii se vor reflecta în prețul final. Între timp, comercianții recunosc că au crescut prețurile unor produse pentru a compensa plafonarea la alimentele de bază. Experții spun că până la Paște, am putea vedea prețuri mai mari si cu 20% la raft. Și majorarea TVA se reflectă la rafturi.

Alimentele s-ar putea scumpi cu 20% pana la PasteAlimente

Plătim mai mult față de luna decembrie pentru mai multe categorii de alimente. Pentru mușchiul de porc, de exemplu, prețul este mai mare cu 4 lei.

Prețul la telemeaua de vacă a crescut de la 25 la 32 de lei/ kilogram. La roșii prețul s-a majorat de la 15 la 20 de lei, la castraveți prețul per kilogram a crescut de la 6 la 15 lei, iar la ceapă, prețul per kilogram a crescut de la 3 la 7 lei. Și vor mai crește, spun specialiștii, mai ales de Paște.

E greu de înțeles, de ce prețurile s-au majorat, în condițiile în care față de anul trecut, unele costuri sunt mai mici. Unele materii prime, cum ar fi cerealele, costă mai puțin. Pentru energie electrică și gaz, prețul este în continuarea plafonat. Oamenii din domeniu găsesc însă justificări. "La carne importăm 80% din consum, iar la legume și fructe, în această perioadă, respectiv octombrie, până spre sfârșitul lui aprilie, importăm peste 90%. În mare parte depindem de prețul la care importăm. Depinde de importator și de modul în care el joacă pe piață pentru că neavând oferte este logic că își face prețul pe care și-l dorește", a declarat Dragoș Frumosu, președinte SindAlimenta.

Nu doar importurile ne ard la buzunar. Și alimentele 100% românești au prețuri mult mai mari.
"Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România. Scumpirea forței de muncă și creșterea costurilor logistice. Toate acestea pun amprentă pe prețuri, care din păcate cresc în România și vor crește semnificativ, în perioada următoare", a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Românii taie de pe liste, restrâng bugetul sau cumpără cantități mai mici. Dacă vreți să mâncați brânză cu roșii, plătiți cu 12 lei mai mult decât în luna decembrie. Niciun produs din coșul zilnic al românilor nu este mai ieftin decât în ultima lună a anului trecut, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu traim cu cozonacii lui ciolacu ,si cu oua carne branza etc dar il vom vota pe simion s- au sosoaca ,bravo lor
1
6
r*mânia Sărăcia cumpără toate gunoaiele din market Jumate le aruncă la tomberon după zice că banii nu au valoare Dacă lumea ar cumpăra câteva cât îi trebuie prețurile ar scădea Cele mai mici salarii din UE cei mai risipitori r*mânii r*mânul când prinde banul trebuie să-l cheltuie căl zgârie in buzunare Marketul ridică prețul fraierii aruncă banii pe orice doar să fie cheltuit
6
1
Nesimțiților acceptați numai pupatul în fund? Voi de argumente nu ați auzit? adevărurile dor, dar călcatul pe cadavre aduce beneficii. Sa va fie rușine, vouă ăstora de la r*****a, pentru ca acceptați sa fiți mânjiți cu bani murdari.
6
1
Ce ati votat in urma cu 4 ,8 ,12, 16 , 20... ani aia primiti adica multa muieee Anul asta 2024 daca votati tot pe aia care vau tot dat multa muieee inseamna ca sinteti un popor mmuist sugaci de meserie
9
5
Vorba lu bunicu, nui p***t ăla care cere ci ăla care dă, cumpărați tată mai puțin nu mai veniți ca măgari de la magazine de zici că vine foamea peste voii
5
3
Nu e adevarat antena3 cnn fosta Russia today zicea acum 2 saptamani ca avem printre cele mai mici preturi din ue.Astia sunt profesionistii care comentau un joc video si ziceau ca e filmare din ucraina vai de pwla lor
14
2
A planfonat nea Colacu prețurilii la cozonac louatz cu cozonac săracilor de l.ati votat pe puleleSD. Nea Colacu godacu ii.auzi bre! Le ghiorțăie matele la gherțoi. Dele ceva in plus la kensie
14
3
si borfasii de politicieni oracaiau ca au marit pensiile si salariile
18
4
Daca asa zisii conducatori ai tarii isi bat joc de romani,de ce nu ar face asta si speculantii,fie ei intermediari,fie vanzatori cu amanuntul ? Papagalii romani suporta ca de obicei.
19
1
numai tineti cu fermierii??....
14
7

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510