REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.4° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
29.4° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Alimentele și suplimentele care te ajută să slăbești dacă ai probleme cu tiroida

Alimentele și suplimentele care te ajută să slăbești dacă ai probleme cu tiroida

A.F. 30 octombrie 2023 | 00:00 301

Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie a scris, pe blogul său, ce trebuie să conțină dieta unei persoane cu probleme de tiroidă, pentru a scăpa de kilogramele în plus. 

Alimentele si suplimentele care te ajuta sa slabesti daca ai probleme cu tiroida

Pe lângă tratamentul hormonal de substituție este utilă adoptarea unei diete alimentare specific afecțiunilor tiroidiene și există câteva studii medicale care evidențiază efecte pozitive ale unor suplimente nutritive pe anumite categorii de populație, însă nu poate fi încă trasă o concluzie clară referitor la acest aspect.  Cel mai indicat este să cereți sfatul medicului endocrinolog specialist referitor la administrarea suplimentelor nutritive în paralel cu medicația hormonala de substituție.

Dietă anti-inflamatorie

Dietă în hipotiroidismul autoimun Hashimoto are două caracteristici importante : trebuie să fie anti-inflamatorie, bazată pe alimente integrale, naturale, cu o valoare nutrițională ridicată și un grad cât mai redus de procesare. Totodată, trebuie să fie o alimentație echilibrată, cu un conținut moderat de glucide provenite din legume, fructe și parțial din leguminoase și cereal integrale care în mod natural nu conțîn gluten.

Este necesar aportul constant de proteine de bună calitate și de grăsimi sănătoase, pentru a avea substratul potrivit pentru bună funcționare a organismului. Totodată, pentru a preveni acumularea de kilograme în plus, este nevoie că aportul alimentar să fie monitorizat și adaptat la nivelul vârstei, activității fizice a clientului și a istoricului sau de slăbire/îngrășare.

Fără zahăr, lactate, gluten și cereale

Cea mai echilibrată formulă dietetică pentru hipotiroidismul Hashimoto este o dietă paleo-gluten free-plant based, adică un plan alimentar bazat pe plante, din care lipsesc produsele cu zahăr, lactate, gluten și cereale. Unele persoane obțîn efecte benefice doar în urmă eliminării glutenului, fără să fie nevoie să elimine complet cerealele din alimentație, dar pentru anumite cazuri este necesară o intervenție mai strictă.

Oricum ar fi, că în orice afecțiune autoimună, este nevoie să eliminate din meniul zilnic produsele procesate – mezeluri, dulciuri, produsele de patiserie și fastfood, dar și lactatele, produsele cu gluten și derivati din zaharurile simple, cum ar fi siropul de arțar, mierea, siropul de agave, sau îndulcitorii de sinteză (ciclamat, aspartam, sucraloza, tagatoza etc ).

Alimentele si suplimentele care te ajuta sa slabesti daca ai probleme cu tiroida

Ce poți mânca?

  • legume (unii medici recomandă renunțarea la alge și crucifere, precum și renunțarea la cartofi ) – salate, roșii, castraveți, ardei, ridichi, dovlecei, vinete, ceapă, usturoi, fasole verde, fasole boabe, mazăre, morcov, țelină, pastârnac, sparanghel, spanac, ștevie, napi, cartofi dulci, andive, bame, anghinare, ciuperci, dovleac, gulii, lobodă, măcriș, sfeclă roșie, năut, linte
  • fructe – orice fruct natural este indicat în meniurile pentru hipotiroidism, consumat în cantități moderate
  • peste, fructe de mare
  • carne – este important să alegi peste de captura și carne de la animale crescute la sol sau chiar organic/bio.
  • optează pentru peste oceanic de captura, de talie mică, fructe de mare de captura (atenție la creveți în mod special, cei mai mulți provin din ferme) și carne de pasăre (curcan, rată, gașcă, bibilică, prepeliță) sau carne de ied, de miel, de vițel sau de vânat. Ocazional poți consuma carne de pui și de porc, dar atenție de unde provine carnea.
  • oleaginoase crude – migdale, nuci românești, nuci Brazilia, nuci macadamia, semințe de în, semințe de chia
  • deși unele persoane beneficiază de pe urmă eliminării complete a cerealelor din dietă și un plan alimentar fără gluten ușurează efectele hipotiroidismului autoimun Hashimoto, încearcă mai întâi să elimini din meniul zilnic cerealele care conțîn gluten (grâu, orz, secară) și orientează-te către mei, hrișcă , quinoa și orez integral.
  • alimente bogate în probiotice naturale – kimchi, kombucha, chefir de apă

Suplimentele ajută

Fără să fie o regulă, s-a observat de asemenea că există o serie de suplimente nutritive care reechilibrează nivelul mineralelor în sânge, ameliorând astfel simptomele neplăcute date de Hashimoto. Însă înainte de a lua aceste suplimente trebuie să discuți cu medicul endocrinolog, pentru a află dacă ele sunt potrivite pentru ține.

Acestea sunt seleniu, magneziu, zinc și B1 (tiamină)  iar dacă testele de sânge detectează o deficiență – este nevoie de testare pentru vitamina D, feritina și B12 – s-au observat ameliorări în cazul administrării de suplimente nutritive pentru aceste deficiențe.

Jogging sau înot

Sportul joacă un rol foarte important în afecțiunile glandei tiroide. Pentru a contracara acumularea de kilograme și creșterea procentului de grăsime de pe corp este necesar un program constant de exerciții fizice moderate, care să vizeze pe de o parte creșterea calității masei musculare și pe de altă parte creșterea rezistenței la efort cardio. Întrucât hipotiroidismul da oricum oboseală accentuată este indicat că programul de antrenament să fie unul variat, nu foarte intens, care să include exerciții funcționale și jogging ușor sau înot. Însă el trebuie făcut constant, de circa 3-4 ori pe săptămâna.

Expunerea la soare este importantă pentru sinteză vitaminei D, așa că alocați cel puțin 20 de minute pe zi pentru mișcare în aer liber, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513