Alimentul românesc care face senzaţie în Elveția și Germania
Alimentul românesc care face senzaţie în Elveția și Germania
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestExistă un aliment în România care face senzație în țări bogate precum Germania și Elveția și se vinde chiar și cu 2.000 de euro. Delicatesa ajunge în Elveția, Germania, Italia sau chiar Belgia. Nu mai puțin de patru tone de nisetru siberian vor ajunge din Santăul Mic, Bihor, până în Elveția. E vorba de două bazine din lacul de șapte hectare care au fost golite pentru export.
Totul în condițiile în care există puține crescătorii de sturioni în România, pentru că majoritatea importurilor se făceau din Rusia.
Nisetrul siberian e o specie de sturion, în care 30% din greutatea femelei e reprezentată de icre.
Sancțiunile impuse Rusiei după războiul din Ucraina au blocat majoritatea exporturilor de sturioni din această țară spre restul Europei, astfel că producătorii români profită și livrează tot mai mult unei piețe vestice care cere mereu această delicatesă.
Mariana Suciu, administrator de fermă piscicolă, transmite că cererea a crescut în ultima perioadă chiar și de cinci ori, iar prețul nu e de neglijat.
"Anul trecut am vândut în jur de cinci tone, însă anul acesta a crescut cererea de 4-5 ori. 25 de tone în primele trei luni şi cu siguranţă o să vindem încă pe atât", explică expertul.
Mai mult, sturionii care ating vârsta de 8-15 ani sunt foarte valoroși pentru că au o cantitate suficientă de icre.
"În jur de 80% a crescut cererea pentru femele la export. Azi exportăm nisetrul siberian, femele cu caviar. Femelele se vând cu 30 de euro, iar caviarul ajunge undeva până la 2.000 de euro", a completat Mariana Suciu, potrivit antena3.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.