REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.6° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
21.6° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Amenințare cu bombă la liceul din Franța unde a fost ucis un profesor

Amenințare cu bombă la liceul din Franța unde a fost ucis un profesor

Ana Maria LIPAN 17 octombrie 2023 | 00:00 646

Școala din nordul Franței în care vineri a avut loc un atac terorist, în urma căruia a murit un profesor, a fost evacuată luni din cauza unei amenințări cu bombă, anunță AFP, sursa citată de observatornews.ro. 

Amenintare cu bomba la liceul din Franta unde a fost ucis un profesor

Liceul Gambetta din Arras, nordul Franței, a fost evacuat în această dimineață în urma unei amenințări cu bomba, potrivit Le Figaro. Autoritățile au declarat că amenințarea cu bombă a fost făcută online.

Perimetrul a fost încercuit de polițiști și izolat, iar elevii și profesorii. Astăzi nu au avut loc cursuri în unitatea, dar clădirea era deschisă pentru ca elevii, profesorii și părinții să-i poată aduce un omagiu lui Dominique Bernard, profesorul ucis în atacul de vineri. 

Profesorul Dominique Bernard a murit, iar doi dintre colegii săi au fost răniți după ce un tânăr de 20 de ani a intrat în școală vineri dimineață înarmat cu două cuțite. Bărbatul - un cetățean rus de origine cecenă, fost elev al școlii - se află în arest. Presupusul agresor ar fi strigat „Allah Akbar” înainte de atac.

Cine este autorul atacului cu cuțitul din Arras

Atacatorul, un fost elev al liceului, a fost descris ca fiind "rezervat", "calm" și "normal". Fabien Dufay, profesor de educație fizică la Liceul Gambetta din Arras, l-a avut elev pe Mohamed Mogouchkov "acum trei ani", le-a spus el jurnaliștilor. L-a descris pe acesta drept un elev "rezervat”, „calm", "cu care am avut conversații perfect normale": "Era într-adevăr un elev obișnuit”, potrivit Mediafax.

Tragedia vine la aproape trei ani de la moartea lui Samuel Paty, care a fost ucis la 16 octombrie 2020. Decapitarea lui Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, la 16 octombrie 2020, a provocat atunci o reacție emoțională impresionantă. Profesorul, care lucra la o școală din Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines), a fost ucis de Abdoullakh Anzorov, un cecen de 18 ani, care l-a acuzat că le-a arătat elevilor săi caricaturi cu Mahomed.

Franța ridică alerta de securitate la cel mai înalt nivel

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a anunţat că atacul de vineri are legătura cu războiul dintre Israel și Hamas. În urma incidentului, Franţa a intrat în alertă de tip "atac de urgenţă", cel mai înalt nivel al sistemului Vigipirate.

Sâmbătă, Palatul Élysée a anunţat desfăşurarea a 7.000 de soldaţi în toată Franţa. Aceşti soldaţi "vor fi desfăşuraţi de acum până luni seară şi până la noi ordine", a precizat Élysée, într-un context marcat de temeri legate de faptul că Franţa, care găzduieşte cele mai mari comunităţi musulmană şi evreiască din Europa, ar putea "importa" conflictul dintre Hamas şi Israel.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699