REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mie., 17 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6793
27.4° Constanța Miercuri, 17 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6793
 

Amenzi mai mari pentru şoferii prinşi la volan cu telefonul la ureche

Amenzi mai mari pentru şoferii prinşi la volan cu telefonul la ureche

Virgil STOIAN 23 iunie 2024 | 00:00 1260

Legea rutieră prevede sancțiuni drastice pentru șoferii prinși la volan cu telefonul la ureche. Iată ce spune legislația despre utilizarea difuzorului telefonului în trafic!

Amenzi mai mari pentru soferii prinsi la volan cu telefonul la ureche

Amenzi mai mari pentru şoferii prinşi la volan cu telefonul la ureche. Codul Rutier din România a înăsprit sancțiunile pentru șoferii care utilizează telefonul mobil în timp ce conduc. Anterior, aceștia primeau 2 puncte de penalizare și 2 puncte de amendă, dar acum riscă sancțiuni mult mai severe. În prezent, Codul Rutier prevede între 6 și 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. De asemenea, permisul de conducere poate fi reținut în anumite situații.

Art. 100, punctul 3 (h) din legea circulației, prevede: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”.

Astfel, dacă şoferii sunt surprinși folosind telefonul la ureche, practic încalcă două norme de circulație: una pentru folosirea telefonului și alta pentru încălcarea regulii de circulație a vehiculelor. Sancţiunile prevăd posibilitatea suspendării permisului pentru 30 de zile, iar dacă are loc un accident rutier, suspendarea permisului se extinde la 60 de zile.

Dacă folosesc neregulamentar telefonul mobil fără a încălca alte legi rutiere, şoferii vor primi doar amendă, fără suspendarea permisului. Valoarea punctului de amendă este 165 de lei, astfel încât amenda poate ajunge până la 1.320 de lei.

Pe de altă parte, şoferii care vorbesc la telefon pe difuzor ținând mobilul în mână trebuie să ştie că acest lucru echivalează cu utilizarea telefonului la ureche, atrăgând aceleași sancțiuni, deoarece atenția șoferului este distrasă, iar acesta folosește doar o mână pentru a conduce.

Pentru a nu fi sancţionaţi, şoferii trebuie să aibă telefonul fixat într-un suport pe bord și ambele mâini pe volan, aşa-numitul dispozitiv hands-free. De asemenea, este permisă utilizarea funcției „difuzor” sau conectarea smartphone-ului la sistemul audio al mașinii, fără a ține dispozitivul în mână.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mă distrez când prostanul sta cu telefonul in mână că pe un c****t....In loc să conducă autoturismul el blochează traficul.
1
0
NU ESTE CORECT...CUM SA-I IEI TELEFONUL DE LA URECHE??? PAI TELEFONUL ESTE VIATA LUI...DACA N-ARE TELEFON LA URECHE,NU ARE AER...N-ARE SPOR...KAKAMAS IN TELEFOANELE VOASTRE...
8
0
Dar lege ptr idiotii care "uita" sa plece de la semafor cu ochii in telefon si pitonii cu castile in urechi care nu se asigura inainte de a pune piciorul pe zebra cand???
6
1
Clasa a2a inseamna 2-3 puncte clasa a 4a este 6-8 puncte
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510