REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Lun., 2 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6840
24.3° Constanța Luni, 2 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6840
 

Ana Maria Pătru, fostă șefă AEP, bombardată cu avansuri sexuale în sediul DNA

Ana Maria Pătru, fostă șefă AEP, bombardată cu avansuri sexuale în sediul DNA

Deria ISLEAM 7 august 2024 | 11:09 13408

Curtea de Apel București a redus cuantumul despăgubirilor pentru Ana Maria Pătru, fosta șefă AEP, achitată în două dosare penale instrumentate de DNA Ploiești, de la 50.000 de euro, cât stabilise instanța de fond, la 20.000 de euro. Ea a dovedit în instanță că a fost victima unor abuzuri evidente ale procurorilor care au anchetat-o, solicitând daune morale de un milion de euro. Judecătorii au considerat că suma cerută este prea mare și i-au acordat despăgubiri doar pentru cele 94 de zile petrecute în arest preventiv, respectiv arest la domiciliu.

Ana Maria Patru, fosta sefa AEP, bombardata cu avansuri sexuale in sediul DNAAna Maria Pătru, victima ”unității de elită” DNA Ploiești

După aproape un deceniu petrecut la Parchet sau sala de tribunal, fosta șefă AEP a reușit să demonstreze că cele două dosare ale ”unității de elită” DNA Ploiești au fost ”fabricate” într-un mod flagrant. Acuzată de trafic de influență și spălarea banilor, Pătru a fost achitată după ce judecătorii au constatat că declarațiile martorei denunțătoare, femeia de afaceri Irina Socol (acuzată și ulterior condamnată într-un alt dosar) sunt ”afectate de un viciu esențial”, respectiv nu pot fi probate.

Ana Maria Patru, fosta sefa AEP, bombardata cu avansuri sexuale in sediul DNAAna Maria Pătru, victima ”unității de elită” DNA Ploiești

În cadrul acesteia, Socol susținea că i-ar fi dat inculpatei 600.000 de euro și două ceasuri de lux pentru a rezolva problemele firmei Siveco la Consiliul Concurenței.

Socol ar fi formulat mai multe denunțuri împotriva fostei șefe AEP, iar ceilalți martori ai acuzării erau apropiați ai acesteia. Mai mult, unul dintre procurorii de caz ar fi ”împrumutat” denunțurile de la Socol și le-ar fi atribuit altor doi martori cu identitate protejată. În realitate, aceștia nu existau.

Cele două dosare ale Ana Mariei Pătru au fost instrumentate de procurorii Lucian Onea și Cerasela Răileanu. Primul s-a întors pe poziția de procuror la DNA Ploiești, după mai mulți ani în care a fost suspendat, iar cea de-a doua s-a pensionat.
Ana Maria Pătru, despre obsesia procurorului de caz pentru ea: ”Mă scotea din arest pentru activități operative ale DNA”

Ana Maria Patru, fosta sefa AEP, bombardata cu avansuri sexuale in sediul DNAAna Maria Pătru, victima ”unității de elită” DNA Ploiești

În cererea de acordare a unor despăgubiri pentru repararea de erori judiciare, Ana Maria Pătru spune că ”impactul arestării a fost nu numai devastator, ci aproape ireversibil”. Ea spune că ”a fost cazată în condiții greu suportabile” și că ”suferințele fizice și psihice prin care a trecut în perioada arestului, dar și ulterior acestuia, au fost pur și simplu atroce, afectându-i grav sănătatea și punându-i în pericol viața”. Martorii audiați în instanță au confirmat că în momentul în care a părăsit arestul preventiv era ”extrem de slăbită și îi căzuse o parte din păr”.

Ana Maria Pătru le-a povestit judecătorilor că, în timpul urmăririi penale ”a fost umilită în fel și chip, a îndurat presiuni, frici, neputință, sete, frig, fum și multe altele, până și avansuri sexuale deșănțate din partea reprezentantului Ministerului Public”. Fosta șefă AEP susține că procurorul Lucian Onea făcuse un fel de obsesie pentru ea, și că o scotea destul de des din arest pentru ”activități operative ale DNA”. În fapt, susține femeia, era ”ținută ore în șir în biroul procurorului Onea, unde era bombardată cu amenințări de tot felul, inclusiv cu tentă sexuală, urmărindu-se epuizarea și abandonul său”.

Pătru mai spune că simțea că ”nu mai exista ca ființă umană, fiind tratată ca o ”cârpă”, cu care se ștergea pe jos în orice direcție doreau organele de urmărire penală”.

Lenjeria intimă a fostei șefe AEP, subiect de presă

La toate acestea s-a adăugat și mediatizarea excesivă a cazului, deși acesta era în faza măsurilor preventive. Ana Maria Pătru spune că presa a avut acces la informații din dosar încă din momentul perchezițiilor domiciliare. ”Presa a primit informații inclusiv despre lenjeria intimă a reclamantei, după care, încătușată fiind, a fost aruncată cu bună știință, efectiv ca ca ”bucată de carne” în ”gura presei” (…).

Ana Maria Patru, fosta sefa AEP, bombardata cu avansuri sexuale in sediul DNAAna Maria Pătru, victima ”unității de elită” DNA Ploiești

Totul s-a derulat intempestiv și cu o mare ferocitate, reclamanta a fost pur și simplu în stare de șoc, simțindu-se pocnită în cap, năucită și anihilată ca ființă umană.

Apelanta consideră că s-a procedat de către organele de urmărire penală în mod intenționat de această manieră, cu scopul de a se speria atât de tare încât să fie de acord cu orice denunțuri i s-ar cere, iar în cel mai scurt timp i s-au pus în față nume ale unor oameni cu funcții mari, despre care i s-a cerut ”să scrie”, dacă dorește să termine toate acestea și să ajungă să-și mai vadă copilul”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În acest context, Ana Maria Pătru spune că a fost ”obligată să își scrie demisia din funcția de președinte AEP”, funcție pe care o deținea de aproape 9 ani. Acest lucru a condus-o la o situație financiară precară, ajungând să fie întreținută de de mamă, bunică și frate.
Mama femeii s-a îmbolnăvit, fiul are și azi coșmaruri

Familia fostei șefe AEP a avut, de asemenea, de suferit. Ana Maria Pătru le-a spus judecătorilor că fiul ei minor, la acea vreme, a ajuns la psiholog, fiind extrem de afectat psihic de arestarea mamei sale. Din cauza lipsei de bani, băiatul a fost nevoit să renunțe la meditații în clasa a XI-a, când se pregătea pentru admiterea la ”o facultate de top din străinătate”. Până la urmă, el a ajuns să urmeze cursurile unei instituții de stat din București și să se angajeze pentru a se putea întreține în timpul facultății.

Mai grav, spune femeia, nu doar că asupra minorului nu s-au luat măsuri de protecție socială ”dar s-au făcut în mod deliberat presiuni care i-au agravat situația, doar pentru a o convinge pe apelantă să își asume faptele de care a fost acuzată”. Și în prezent, acesta are visuri urâte legate de arestarea mamei și o viață mai retrasă decât înainte.

De asemenea, mai spune Ana Maria Pătru, ”viața mamei s-a prăbușit dramatic și ireversibil, din toate punctele de vedere: reputație, sănătate fizică și psihică, venituri”. Și fostul soț al femeii și-a pierdut locul de muncă, ”se pare tot în urma acuzațiilor aduse reclamantei”.
Ana Maria Pătru luptă azi pentru drepturile femeilor

Ana Maria Pătru a fost arestată în cursul dimineții de 15 noiembrie 2016, pentru presupuse fapte de corupție petrecute în perioada 2008 – 2015. Ea se afla la conducerea Autorității Electorale Permanente din anul 2007, susținută de președintele Traian Băsescu. Fost vicepreședinte PDL Vâlcea, Ana Maria Pătru era în relații apropiate cu Elena Udrea și Elena Băsescu. În 2009, imediat după încheierea votului pentru alegerile europarlamentare, ea a fost văzută sărbătorind victoria fiicei președintelui, alături de membrii marcanți ai PDL, inclusiv familia Băsescu. ”În timpul meu liber decid singură ce fac, nu am încălcat nicio prevedere legală”, spunea atunci Ana Maria Pătru.

La începutul anului 2024, Ana Maria Pătru ”s-a reinventat” și a creat Asociația ”Women for a Better Society”, un ONG care își propune să încurajeze femeile să își asume roluri active în societate.

,,Tăcerea și pasivitatea nu mai sunt opțiuni acceptabile de mult timp. În schimb, este timpul să vă folosiți vocea și să vă faceți auzite. Nu trebuie să vă fie teamă să vă exprimați opiniile, să vă ridicați împotriva injustiției și să acționați. Fiecare voce contează, iar fiecare acțiune poate duce la transformări semnificative”, le-a transmis Ana Maria Pătru femeilor prezente la Future Innovation Summit, eveniment care a avut loc în Dubai și unde fosta șefă AEP a fost invitată în calitate de speaker motivațional, conform fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516