REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
26.4° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

ANAF a destructurat o rețea de tranzacții fictive între firme inactive

ANAF a destructurat o rețea de tranzacții fictive între firme inactive

Replica API 15 aprilie 2020 | 20:46 4902

Vasile Gimpirea este cunoscut cu antecedente penale, el fiind condamnat de instanța de fond, în 2013, la 10 ani de închisoare pentru înșelăciuni, spălare de bani și evaziune fiscală, decizia rămânând definitive câțiva ani mai târziu. Însă, iată că și alte dosare îl ajung din urmă, fiind vorba tot de fapte similare, astfel că, pe 10 aprilie 2020, același Gimpirea s-a mai ales cu o condamnare. Menționăm că el doar ce ieșise din închisoare.

Depistat de polițiști și readus în închisoare

”Polițiști din cadrul Postului de Poliție Lumina au depistat un bărbat, de 60 de ani, pe numele căruia Tribunalul Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 10 ani de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. Bărbatul a fost escortat și încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă”, au spus oamenii legii.

Nu și-a recunocut faptele

Astfel, în timp ce aștepta o condamnare definitivă într-un dosar, se alegea cu altul, cam pentru același gen de fapte. Însă, Vasile Gimpirea nu și-a recunoscut faptele sub nici o formă. Cu toate acestea, a fost găsit vinovat de către instanță, pe baza probelor administrate.

Cum a început totul

Totul a început în data de 24.06.2014, când ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime au fost sesizați prin plângerea formulată de Administrația Județeană a Finanțelor Publice – Serviciul Inspecție Fiscală Persoane Juridice Constanța, cu privire la faptul că Luca Ioan Lucian și H. V. R., administratori în perioada martie 2012, respectiv decembrie 2012 și până prin 2016, au efectuat tranzacții economice in perioada 2012-2013, în condițiile în care societatea era ỉn stare de inactivitate. Camera de Conturi a arătat cǎ se impunea și a solicitat efectuarea de cǎtre ANAF a unui control încrucișat la agenții economici, care, deși îndeplineau condiția de inactivitate au efectuat totuși tranzacții economice, astfel că, s-a mai stabilit faptul cǎ agenții economici ce au avut relații comerciale cu societatea în cauză (Diastas Anastase SRL) înregistrat cheltuieli fictive vizând vânzarea de bunuri și prestări servicii în scopul deducerii ilegale de TVA și în scopul diminuării impozitului pe profit datorat la bugetul de stat.

Refuzul de colaborare a dus la controale încrucișate

Ori, neprezentarea evidențelor contabile, refuzul de colaborare cu organele fiscale, nedeclararea tranzacțiilor comerciale a agențiilor economici ce au avut relații comerciale cu firma, a ridicat suspiciuni și din perspectiva activitǎții acestei societăți, fapt ce a determinat ca, în timpul controlului încrucișat făcut de inspectorii din cadrul ANAF, în baza datelor raportate în aplicația informatică privind Declarația 394 și Clynx-diagrame din acestea rezultă că s-au efectuat achiziții în sumă totală de 14.775.935 lei, cu baza impozabilă în sumă totală de 11.916.076 lei și taxa pe valoare adăugată în sumă totală de 2.859.859 lei, în condițiile în care societățile erau declarate inactive din 2012, respective 2013. Prin urmare, societatea s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale în sumă totală de 4.766.431 lei. Și de aici au început controalele și plângerile penale, pe fir intrând procurorii.

Ce a decis instanța

Din cele expuse, instanța reține ca dovedit faptul că inculpatul este autorul faptelor pentru care sunt cercetați, cu respectarea condițiilor de vinovăție cerute de lege, existând suficiente date cu privire la persoana acestuia pentru a permite stabilirea unei pedepse, motiv pentru care, instanța apreciază că fapta inculpatului, care a efectuat, în perioada 01.01.2012 – 31.12.2012, operațiuni bancare, acționând ca un real administrator de fapt, prin înregistrare în contabilitate a unor operațiuni nereale ale societății inculpate, acte comise în regimul descris mai sus și care au avut consecința diminuării totale a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, sume de bani ridicate în mod succesiv - în baza unei rezoluții infracționale unice - din bancă și pe care și le-a însușit și folosit în interes personal , întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. (1) lit. c și alin. 3 din Legea nr. 241/2005 cu art. 5 alin. (1) C.pen. și a infracțiunii de delapidare în formă continuată prev. de art. art. 215 1 alin. 2 C.pen. din 1969 cu aplic 41 alin. 2 C.pen. din 1969 și art. 5 alin. 1 C.pen”, potrivit instanței. Și cum mai avea o condamnare în trecut, bărbatul a primit 10 ani de închisoare.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu ca persoana fizica am primit instiintare de executare silita pentru 8 lei. Firmele fac evaziuni fiscale de cand au fost create si nu patesc nimic.
2
0
Daca anaf vrea sa se recupereze vreun ban atunci sa confiste tot ce au cei implicati in hotii si sa le blocheze conturile bancare,asigurandule doar un ajutor social ca sa nu spuna evazionisti ca mor de foame.
2
0
Sti cat traieste o cioara? Fa media la tine in familie. Chiar vreti sa spuneti ca romanii, aromanii sunt hoti iar voi sunteti albi ca laptele prins? Pt toti cei care aveti numele de familie identic cu prenumele nostru, sa va traiasca familia bronzatilor.
1
0
De unde mm ai tras tu concluzia ca e machedon ?? Sau iti place sa mananci cacat aiurea ??
4
3
Dupa toata nebunia asta cu covid19 .. atunci sa vezi evaziune ..
1
1
S-a recuperat vreun leu?
9
0
Apreciez ca nouazeci la suta din firme practica evaziunea fiscala la greu.
12
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016