REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.6° Constanța Mar., 13 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6820
22.6° Constanța Marți, 13 August 2024 Anul XX Nr. 6820
 

Analgezicele opioide în tratamentul gonartrozei

Analgezicele opioide în tratamentul gonartrozei

Replica API 21 februarie 2022 | 00:00 478

Studiile arată că și analgezicele opioide au beneficii în ceea ce privește funcția articulatiei asociată cu durerea, la pacienții care suferă de gonartroză. Chiar și așa, când știm că opioidele sunt folositoare în tratamentul durerii cronice, ele trebuie luate cu măsură, în doze mici, pentru că există riscul că pacienții să dezvolte o dependență față de această clasa de medicamente, scrie doc.ro.

Tratamentul gonartrozei are drept scopuri:

Educarea pacientului în privința bolii sale

Reducerea durerii de genunchi

Menținerea și optimizarea funcției articulare

Prevenirea sau întârzierea progresiei distructiei articulare.

Tratamentul medicamentos al gonartrozei cuprinde mai multe clase de medicamente (numite trepte terapeutice) la care se apelează, în funcție de răspunsul pacientului la treaptă anterioară de medicament.

Una dintre aceste clase este reprezentată de medicația antialgică de tip opioid. În această clasa intră codeină, tratamadolul, etc. Aceștia agenți sunt utilizați, în mod frecvent, la pacienții cu gonartroză refractară.

Gonartroză refractară reprezintă durerea de genunchi care persistă în ciuda folosirii antiinflamatoarelor nonsteroidiene (AINS) sau a paracetamolului în dozele corecte, pentru un interval suficient de timp. Astfel, medicul indică trecerea la acest tip de tratament dacă AINS sau paracetamolul s-au dovedit a fi ineficiente, slab tolerate și/sau contraindicate pacientului cu gonartroză.

Opioizii sunt recomandați pentru durerea de tip muscular (aparatul musculo-ligamentar) sau scheletal (articular) și și-au arătat eficientă în multiple studii. Ei sunt frecvent utilizați că și combinație medicamentoasă alături de paracetamol pentru controlul durerii moderate-severe de tip artrozic, dar însumează astfel și numărul de reacții adverse.

Reacțiile adverse comune date de opiode sunt: greață, constipația, amețeală, somnolență, varsaturile. Utilizate pe termen lung, în doze mari, opioidele pot determina dependență. Curele scurte de opioide ușoare de tipul tramadolului sau codeinei sunt recomandate pe termen scurt, în puseele acute de boală, pentru a obține remiterea durerii, dacă sunt bine tolerate.

Când sunt indicate opioidele?

Folosirea opioidelor pentru tratarea durerii artrozice, în dozele corespunzătoare și cu pacientul atent monitorizat, poate fi utilă atunci când metodele conservative de tratament au dat greș.

Specialiștii spun că opioidele, în cazul artrozei genunchiului, au potențialul de a înregistra mai puține complicații asociate, care ar putea pune viață pacientului în pericol, decât alte abordări farmacologice folosite deseori în același scop.

Atunci când sunt folosite că parte dintr-o abordare multimodala pentru a controla durerea, opioidele sunt un tratament sigur și eficient pentru durerea articulară, inclusiv pentru durerea în cazul gonartrozei.

Pacienții la care medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt contraindicate sau cei la care terapia combinată, pe baza de acetaminofen (paracetamol), tramadol și AINS, s-a dovedit că este ineficientă ar putea începe să ia doze mici de opioide, la recomandarea medicului, pentru nevoile lor - în cazul acesta, durerea de genunchi.

Prescrierea opioidelor este importantă în cazuri speciale

Experții spun că, în cazurile speciale, medicamentele puternice pentru calmarea durerii, precum lidocaina, hidrocodona sau oxicodona pot ajută pacienții cu durere artrozica, fiind vorba de o durere cronică. Din cauza efectelor secundare ale acestei clase de medicamente, medicii prescriu opioide doar acelor pacienți cu durere severă, care nu pot lua un antiinflamator nesteroidian (AINS) sau doar acelor pacienți care așteaptă să aibă loc intervenția chirurgicală pentru înlocuirea articulatiei afectate. Dacă alte tratamente nu funcționează pentru a calmă durerea de genunchi, medicul poate prescrie un alt medicament înrudit cu opioidele, tramadol.

Efecte adverse și precauții

Medicul tău curant va decide dacă ai nevoie de această clasa de medicamente pentru a trata durerea când suferi de gonartroză. Reține că opioidele pot provoca unele efecte adverse grave dacă le foloseșți pe o perioada lungă de timp, inclusiv dependență (adicția).

Cu toate acestea, când iei opioidele exact așa cum ți-au fost prescrise de medic, aceste calmante pot fi aliați siguri și vei vedea că funcționează bine împotriva durerii artrozice.

Nu uită că opioidele te pot face să te simți amețit, adormit, vei avea dificultăți de concentrare, ți-e greu să gândești limpede și îți cauzează și constipație. Nu trebuie să conduci autoturismul și nici să foloseșți utilaje sau echipamente periculoase atunci când iei pentru prima dată aceste medicamente. Totodată, ar fi bine să eviți aceste activități dacă iei opioide pe termen lung, iar medicul tău îți va explică ce alte efecte adverse pot să apară în urmă administrării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016