REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Analgezicele opioide în tratamentul gonartrozei

Analgezicele opioide în tratamentul gonartrozei

Replica API 23 februarie 2022 | 00:00 639

Studiile arata că și analgezicele opioide au beneficii în ceea ce privește funcția articulației asociata cu durerea, la pacienții care suferă de gonartroză. Chiar și așa, când știm că opioidele sunt folositoare în tratamentul durerii cronice, ele trebuie luate cu măsură, în doze mici, pentru că exista riscul că pacienții să dezvolte o dependenta fata de aceasta clasa de medicamente, scrie doc.ro.

Tratamentul gonartrozei are drept scopuri:

Educarea pacientului în privință bolii sale

Reducerea durerii de genunchi

Menținerea și optimizarea funcției articulare

Prevenirea sau întârzierea progresiei distructiei articulare.

Tratamentul medicamentos al gonartrozei cuprinde mai multe clase de medicamente (numite trepte terapeutice) la care se apelează, în funcție de răspunsul pacientului la treapta anterioara de medicament.

Una dintre aceste clase este reprezentata de medicația antialgica de tip opioid. În aceasta clasa intra codeina, tratamadolul, etc. Aceștia agenți sunt utilizați, în mod frecvent, la pacienții cu gonartroză refractara.

Gonartroză refractara reprezintă durerea de genunchi care persista în ciuda folosirii antiinflamatoarelor nonsteroidiene (AINS) sau a paracetamolului în dozele corecte, pentru un interval suficient de timp. Astfel, medicul indica trecerea la acest tip de tratament daca AINS sau paracetamolul s-au dovedit a fi ineficiente, slab tolerate și/sau contraindicate pacientului cu gonartroză.

Opioizii sunt recomandați pentru durerea de tip muscular (aparatul musculo-ligamentar) sau scheletal (articular) și și-au arătat eficienta în multiple studii. Ei sunt frecvent utilizați că și combinație medicamentoasa alaturi de paracetamol pentru controlul durerii moderate-severe de tip artrozic, dar însumează astfel și numărul de reacții adverse.

Reacțiile adverse comune date de opiode sunt: greata, constipația, amețeală, somnolenta, vărsăturile. Utilizate pe termen lung, în doze mari, opioidele pot determina dependenta. Curele scurte de opioide ușoare de tipul tramadolului sau codeinei sunt recomandate pe termen scurt, în puseele acute de boala, pentru a obține remiterea durerii, daca sunt bine tolerate.

Când sunt indicate opioidele?

Folosirea opioidelor pentru tratarea durerii artrozice, în dozele corespunzătoare și cu pacientul atent monitorizat, poate fi utila atunci când metodele conservative de tratament au dat greș.

Specialiștii spun că opioidele, în cazul artrozei genunchiului, au potențialul de a înregistră mai puține complicații asociate, care ar putea pune viață pacientului în pericol, decât alte abordări farmacologice folosite deseori în același scop.

Atunci când sunt folosite că parte dintr-o abordare multimodala pentru a controla durerea, opioidele sunt un tratament sigur și eficient pentru durerea articulara, inclusiv pentru durerea în cazul gonartrozei.

Pacienții la care medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt contraindicate sau cei la care terapia combinata, pe baza de acetaminofen (paracetamol), tramadol și AINS, s-a dovedit că este ineficienta ar putea începe să ia doze mici de opioide, la recomandarea medicului, pentru nevoile lor - în cazul acesta, durerea de genunchi.

Prescrierea opioidelor este importanta în cazuri speciale

Experții spun că, în cazurile speciale, medicamentele puternice pentru calmarea durerii, precum lidocaină, hidrocodona sau oxicodona pot ajuta pacienții cu durere artrozica, fiind vorba de o durere cronica. Din cauza efectelor secundare ale acestei clase de medicamente, medicii prescriu opioide doar acelor pacienți cu durere severa, care nu pot lua un antiinflamator nesteroidian (AINS) sau doar acelor pacienți care așteaptă să aibă loc intervenția chirurgicala pentru înlocuirea articulației afectate. Daca alte tratamente nu funcționează pentru a calma durerea de genunchi, medicul poate prescrie un alt medicament înrudit cu opioidele, tramadol.

Efecte adverse și precauții

Medicul tău curant vă decide daca ai nevoie de aceasta clasa de medicamente pentru a trata durerea când suferi de gonartroză. Retine că opioidele pot provoca unele efecte adverse grave daca le folosești pe o perioada lunga de timp, inclusiv dependenta (adictia).

Cu toate acestea, când iei opioidele exact așa cum ți-au fost prescrise de medic, aceste calmante pot fi aliați siguri și vei vedea că funcționează bine împotrivă durerii artrozice.

Nu uita că opioidele te pot face să te simți amețit, adormit, vei avea dificultăți de concentrare, ți-e greu să gândești limpede și iți cauzează și constipație. Nu trebuie să conduci autoturismul și nici să folosești utilaje sau echipamente periculoase atunci când iei pentru prima data aceste medicamente. Totodată, ar fi bine să eviți aceste activități dacă iei opioide pe termen lung, iar medicul tău iți vă explica ce alte efecte adverse pot să apară în urma administrării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510