REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
22.5° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Analizele pentru prostată - ghid și recomandări

Analizele pentru prostată - ghid și recomandări

A.F. 17 februarie 2023 | 00:00 364

Prostata poate fi afectată de mai multe boli, printre care prostatită, prostată mărită (hiperplazia benignă de prostată), dar și cancerul de prostată. Dacă apar simptome specifice acestor boli, se recomandă o serie de analize și teste. Aceste analize pot fi recomandate și fără să existe simptomatologie, în cazul în care pacientul are istoric familial de cancer de prostată.

Analizele pentru prostata - ghid si recomandariSursă foto: Shutterstock

Ce analize recomandă medicul pentru verificarea funcțiilor glandei prostată

Examinarea digitală rectala – această examinare presupune introducerea unui deget prin rectul pacientului, astfel încât să se observe dacă există anomalii la nivelul prostatei. Pentru această examinare, medicul va ruga pacientul să se așeze pe masă, cu față în jos și genunchii aduși la piept. Medicul va introduce degetul acoperit de mănușă și gel lubrifiant și va pune presiune pe prostată, astfel încât să îi verifice formă și textura.

Cu toate că este o procedura care provoacă disconfort, nu este dureroasă și, din fericire, nu durează mai mult de câteva minute.

Urocultura – această analiză de urină permite identificarea infecțiilor la nivelul tractului urinar. Urocultura poate depista o infecție localizată la nivelul prostatei.

Testele urodinamice – sunt teste care permit observarea modului în care vezica urinară și uretra depozitează și eliberează urină. Dacă problemele glandei prostate sunt asociate cu un blocaj al urinei ori cu alte simptome neplăcute în timpul micțiunii, medicul poate recomanda aceste teste.

Cistoscopia – este procedura care permite identificarea blocajelor în partea inferioară a tractului urinar. Un instrument denumit cistoscop este introdus în uretra și vezica urinară, însă prin penis, astfel încât să depisteze locul în care urină se blochează. Această procedură se realizează cu anestezie locală sau generală, în funcție de preferințele medicului și/ sau pacientului.

Ecografia abdominală – ecografia este o metodă de diagnosticare nedureroasă, care nu prezintă niciun risc pentru pacient. Întreg tractul urinar poate fi observat cu ajutorul ecografiei – în acest fel, se pot identifica anomalii la nivelul tractului urinar, cauzate de un blocaj al urinei din cauza prostatei.

Ecografia prostatică transrectala – spre deosebire de ecografia abdominală, cea transrectala permite observarea în detaliu a prostatei. Asta înseamnă că această ecografie poate scoate la iveală leziuni minore, excrescențe și alte anomalii de la nivelul acestei glande.

Analiză de sânge PSA (antigenul prostatic specific) – antigenul prostatic specific este o substanță produsă de celulele glandei prostată și se regăsește în spermă, dar și în sânge. Dacă nivelul de PSA din sânge depășește limitele normale, este posibil să fie vorba despre cancer de prostată, ceea ce înseamnă că medicul va recomandă în prima faza repetarea testului, iar apoi analize suplimentare, printre care și biopsia. Nivelul acestor antigeni poate fi influențat de o serie de factori precum vârstă, prostată mărită, prostatită, mersul pe bicicletă ori anumite tratamente medicamentoase, de aceea analiză această nu este suficientă pentru tragerea unor concluzii și e nevoie de teste și analize suplimentare.

RMN și CT (tomografia computerizată) – aceste analize se fac în caz de suspiciune de cancer de prostată ori dacă acest diagnostic a fost pus deja și se urmărește evoluția acestei boli.

Analizele și testele de mai sus sunt făcute pentru diagnosticarea bolilor prostatei. Medicul de familie, dar și cel urolog sunt în măsură să recomande asemenea analize și teste. Dacă medicul de familie bănuiește că bărbatul suferă de o afecțiune a prostatei, acesta va da o trimitere către un  specialist. Urologul este cel în măsură să stabilească despre ce boală este vorba, dar și care este cel mai adecvat tratament.

Bărbații de peste 50 de ani ar trebui să meargă anual la medicul urolog, pentru un consult de urină. După această vârstă, riscul de boli ale prostatei este mai mare, așa că screeningul este esențial, scrie doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768