ANCHETĂ. AZIL CLANDESTIN la Agigea? Ce declară femeia care se ocupă de 'afacere'!
ANCHETĂ. AZIL CLANDESTIN la Agigea? Ce declară femeia care se ocupă de 'afacere'!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestFostă grădiniţă particulară, transformată ilegal?
Fostă grădiniţă particulară, transformată ilegal?
În urmă cu 6 ani, pe raza comunei Agigea era descoperit un azil clandestin, un centru pentru îngrijirea bătrânilor care funcţiona fără nici un fel de acreditare sau autorizaţie. Situaţia a ieşit la iveală după decesul a trei bătrâni. Odată intraţi pe fir, oamenii legii şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică aveau să afle că vârstnicii nu beneficiau de îngrijire corespunzătoare, azilul fiind supranumit, pe loc, „azilul groazei”. Iar astfel de cazuri, de centre care funcţionează ilegal, au mai fost semnalate în România.
În prezent, există suspiciuni că astfel de activităţi – de îngrijire a unor bătrâni, fără autorizaţii în acest sens – s-ar desfăşura într-un imobil din comuna Agigea. De altfel, Primăria Agigea a confirmat, pentru cotidianul "Replica" de Constanța, că a primit sesizări să verifice un imobil de pe strada Gorunului din comună, acolo unde a funcţionat, până în 2017, o grădiniţă privată.
La faţa locului au fost reprezentanţi ai primăriei, care ulterior au transmis altor instituţii informări, în vederea continuării anchetei.Proprietara imobilului, Adriana Opreanu, susţine că nici vorbă de aşa ceva! „Clădirea aparţine familiei, eu m-am relocat cu serviciul la Bucureşti. Dar nu funcţionează nici un azil acolo. A fost o grădiniţă, în perioada 2010-2017”, spune Adriana Opreanu.
Şi, cine are curiozitatea să se deplaseze în zonă, poate observa că pe clădire încă „tronează” o plăcuţă pe care scrie „Happy Feet” – Grădiniţa Veseliei. Curtea este păzită cu străşnicie de un câine, iar cei întrebaţi ce se petrece în clădire au avut răspunsuri ezitante: „Martău Aurelia Carla ştie. E neam cu cineva de la Direcţia pentru Protecţia Copilului...”.
Chestionată cu privire la acest subiect, Roxana Onea, de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a declarat că o ştie pe Aurelia Martău, dar dintr-o altă conjunctură, fără legătură cu Agigea şi suspiciunile de aici. „A lucrat la un centru autorizat, la Kogălniceanu. Este autorizată pentru servicii de îngrijire la domiciliu (nota redacției: la domiciliul persoanelor vârstnice și la aparținători, nu la domiciliul unor terțe persoane)”, a spus Onea. La rândul său, Opreanu (proprietara imobilului mai sus menţionat) declară că Martău „este o rudă mai îndepărtată”.
„Clădirea figurează ca imobil al unor persoane, nu avem în baza de date nici un azil la adresa în cauză. Informaţiile referitoare la posibilul azil clandestin vor fi transmise mai departe, la Direcţia pentru Protecţia Copilului, să vină dânşii să vadă despre ce este vorba. Cu noi nu a dorit nimeni să discute, deşi erau două persoane la imobil, care au spus că sunt de la un ONG. Nu puteam pătrunde în clădire, dar, potrivit sesizării pe care am primit-o, în imobil s-ar afla 9 bătrâni. Însă nu avem competenţa să intrăm acolo”, au precizat, pentru „Replica”, reprezentanţii Primăriei Agigea.
Ce spune Aurelia Martău
Aurelia Martău, femeia care se presupune că are grijă de cei 9 bătrâni, alături de alte persoane, susţine că nu este vorba despre un azil. "Clădirea ne-a fost pusă la dispoziţie de Claudiu Opreanu, soţul Adrianei Opreanu. A spus să o folosim noi, pentru că nu îi trebuie şi se degradează. Am convenit să ne aducem bătrânii noştri, care erau în centre din Lazu, Agigea, Cumpăna. I-am adus plini de escare. Sunt bătrânii noştri în sensul că două persoane sunt rude cu mine, iar ceilalţi sunt aduşi aici ca urmare a dorinţei familiilor. Îi îngrijim pe rând, împreună. Cum să fie azil acolo? Sunt camere de grădiniţă, cu pătuţuri, cu jucării... Dar da, bătrânii sunt acolo, aşa vor familiile. Sunt din Constanţa, o singură bătrână cred că este din Ciocârlia. Vin rudele pe rând la ei, au şi ei vieţile lor. În plus, avem acolo o fată cu soţul ei, care nu aveau casă, le plătim utilităţile, şi stau acolo să aibă grijă de bătrâni peste noapte. Cei de la primărie mint când spun că nu au intrat în clădire. Au intrat şi au văzut ce e acolo", a spus Martău. Întrebată de ce Adriana Opreanu a negat că în clădirea familiei ei s-ar desfăşura o astfel de activitate, Aurelia Martău a precizat că nu are explicaţii: "Eu am discutat cu ruda mea, cu Claudiu Opreanu". Martău a adăugat că suspectează şi cine i-a făcut reclamaţie: o persoană de pe raza comunei, care ar desfăşura activităţi similare.
Alexandra CUCU
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News