REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
24.4° Constanța Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

Anchetă de amploare în Grecia, după ce s-a descoperit un virus mortal care ar proveni din România

Anchetă de amploare în Grecia, după ce s-a descoperit un virus mortal care ar proveni din România

Mariana MURAT 26 iulie 2024 | 16:07 2015

Ministrul adjunct pentru Dezvoltarea Agricolă și Alimentație din Grecia, Christos Kellas, a declarat pentru postul de radio Parapolitika 90.1, referitor la cazurile de pestă apărute la ovinele și caprinele din regiunea Thessalia. 

Ancheta de amploare in Grecia, dupa ce s-a descoperit un virus mortal care ar proveni din RomaniaImagine ilustrativă

Nu există niciun motiv de îngrijorare pentru publicul consumator. Este o boală strict a animalelor, nu se transmite la om, nu se transmite nici măcar prin produsele derivate, lapte și carne. În rest, este o boală îngrozitor de contagioasă, se transmite doar de la oi și capre la oi și capre”, a  declarat oficialul grec.

În același timp Christos Kellas a precizat: „Cum anume a venit boala, dacă a venit din România, nu știm, există unele indicii. Controlul epidemiologic continuă, a intervenit și procurorul în privința modului de proveniență”. „Solicităm tuturor crescătorilor de animale să anunțe serviciul veterinar atunci când văd cel mai mic simptom de suspiciune de pestă”, a subliniat ministrul adjunct pentru dezvoltare agricolă și alimentație.

Extrase din interviul acordat de Christos Kellas pentru Parapolitika 90.1, în ceea ce privește pesta micilor rumegătoare din Thessalia: Chr. Kellas:  Am avut 10 cazuri în districtul municipal Kalambaka, avem 3 cazuri în districtul periferic Elassona și avem și 4 cazuri în districtul periferic Tempi, în zona Sykouri.

În momentul de față avem cazuri pozitive în UE doar în România. Importuri de oi și miei din țări terțe, Albania, Turcia și altele, nu se fac în această perioadă din cauza stării de sănătate a animalelor din aceste zone. Cum anume a venit boala, dacă a venit din România nu știm, există unele indicii. Controlul epidemiologic continuă, a intervenit și procurorul în privința modului de proveniență.

Solicităm tuturor crescătorilor să anunțe serviciul sanitar-veterinar atunci când văd cel mai mic simptom de suspiciune de pestă. Scopul este pentru început limitarea bolii și într-o a doua fază eradicarea bolii.

Întrebat dacă se vor plăti despăgubiri, Christos Kellas a declarat: Sunt prevăzute despăgubiri. Am declarat din prima clipă, noi, guvernul, că vom fi alături de fermierii noștri. Nu au de ce să se teamă, trebuie să coopereze, vor exista compensații, dar trebuie mai întâi să avem amploarea pagubelor care se vor produce.

Este cea mai mare operațiune veterinară care a avut loc vreodată în Grecia. În momentul de față peste 100 de medici veterinari cu 35 de echipaje se află în Thessalia și prelevează probe conform controlului epidemiologic, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Care va sa zica toti ciobanii au ajuns in grecia cu bolile aferente
2
1
Simplu! Grecii să întrebe makhedonii din zona Tulcea cum au cumpărat cu știință oi bolnave din Spania.
11
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436