REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
30.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Ancheta privind gestionarea epidemiei de COVID-19 în Regatul Unit dezvăluie ezitările fostului premier Boris Johnson

Ancheta privind gestionarea epidemiei de COVID-19 în Regatul Unit dezvăluie ezitările fostului premier Boris Johnson

A.F. 1 noiembrie 2023 | 00:00 248

Ancheta independentă condusă de judecătoarea Heather Hallet privind gestionarea epidemiei de COVID-19 în Regatul Unit a ajuns săptămâna aceasta la consilieri ai fostului premier Boris Johnson, dintre care unul l-a descris drept prea nehotărât, relatează marţi AFP.

Ancheta privind gestionarea epidemiei de COVID-19 in Regatul Unit dezvaluie ezitarile fostului premier Boris JohnsonBoris Johnson

"Amâna adesea deciziile, se lua după sfaturi din mai multe surse şi îşi schimba părerea", a afirmat Lee Cain, fost director de comunicare în Downing Street (reşedinţa londoneză a prim-miniştrilor britanici), audiat timp de câteva ore.

El a apreciat că ezitările pot constitui "o mare forţă" în politică, însă în timpul epidemiei era nevoie de "decizii rapide" şi de "oameni care se ţin tari", aşa că în cele din urmă, "epuizat" de răzgândirile lui Johnson din primele luni ale crizei din 2020, el şi-a părăsit postul. "Deseori poate fi greu să continui să lucrezi, fiindcă se răzgândeşte, se hotărăşte în funcţie de ultima persoană consultată din încăpere. E destul de epuizant uneori", a spus Cain.

Ancheta publică începută în iunie 2022 urmează să dureze cel puţin trei ani; judecătoarea Hallett are în atenţie guvernarea şi conducerea politică la apariţia coronavirusului care a costat în Regatul Unit peste 230.000 de vieţi - unul din cele mai grele bilanţuri din Europa.

Consilierii audiaţi săptămâna aceasta şi documentele prezentate în anchetă au conturat o imagine de neseriozitate în gestionarea epidemiei. Johnson a fost deja acuzat de tergiversare, de impunerea cu întârziere a carantinelor succesive şi de tolerarea unor petreceri în Downing Street, în ciuda restricţiilor.

Luni, consilierul Martin Reynolds relatase cum Johnson îşi schimba mereu părerea. Mesaje pe WhatsApp ale secretarului general din Downing Street, Simon Case, cel mai înalt funcţionar britanic, arătau cu severitate că premierul este "incapabil să conducă" şi "îşi schimbă orientarea strategică de pe o zi pe alta". Case recunoştea că "a ajuns la capătul răbdării".

Scandalul cunoscut ca "partygate" a avut un rol important în demisia lui Johnson de la conducerea Partidului Conservator şi din funcţia de premier, vara trecută. În iunie 2022, fostul premier a renunţat şi la mandatul de deputat, după ce a recunoscut că a minţit parlamentul în privinţa petrecerilor, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712