REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Andronescu, despre predarea în școli a Istoriei evreilor: Mai întâi Istoria Românilor, și după...

Andronescu, despre predarea în școli a Istoriei evreilor: Mai întâi Istoria Românilor, și după...

Virgil STOIAN 7 octombrie 2023 | 00:00 11034

Anul școlar a început și odată cu el și problemele. Reporterii Replica au vorbit cu fostul ministru al învățământului, Ecaterina Andronescu, atât despre introducerea materiei cu „Istoria evreilor. Holocaustul” în școli dar și despre plângerea penală făcută Ligiei Deca, actualul ministru al învățământului, de Liga Studenților din Iași pentru că nu a publicat normele specifice pentru transportul în comun al studenților. De asemenea, o altă problemă discutată a fost o eventuală grevă a profesorilor, având în vedere că legea salarizării s-ar putea să nu fie gata până la 1 ianuarie 2024.

Andronescu, despre predarea in scoli a Istoriei evreilor: Mai intai Istoria Romanilor, si dupa...Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu nu vede nimic rău în introducerea noilor materii în școli, însă consideră că ar trebui să se pună mai mult accent pe studierea Istoriei Românilor. În privința plângerii penale, aceasta crede că este regretabil că s-a ajuns la acest lucru, din pricina întârzierii rezolvării problemei cu transportul în comun. În final, fostul ministru consideră că o nouă grevă nu ar face bine deloc sistemului de învățământ românesc care este deja destabilizat după perioada pandemiei.

Este esențial ca mai întâi Istoria Românilor să fie așezată la locul ei de cinste. Nu am nimic cu „Istoria evreilor. Holocaustul” (va fi predată din anul școlar 2023-2024 n.r.) sau „Istoria comunismului din România” și „Istoria, robia și deportarea romilor” (materii opționale, incluse din anul școlar 2025-2026 n.r.) dar mi se pare esențial să se pună accent pe Istoria Românilor, pe starea noastră identitară, pe ceea ce înseamnă pentru tânăra generație să înțeleagă de unde vine acest neam”, a declarat aceasta pentru Replica de Constanța.

La susținerea unei teze de doctorat se cer 27 de acte

Ecaterina Andronescu consideră că sistemul de învățământ românesc are nevoie de debirocratizare: „Este trist că s-a ajuns la așa ceva pentru că, în mod normal, problemele de învățământ nu prea au răbdare să aștepte decizii, acte normative sau altele. Ministerul ar fi trebuit să răspundă la timp acestor doleanțe, pentru că studenții au nevoie de această gratuitate, dar este regretabil că s-a ajuns la așa ceva. Totuși, sistemul acesta trebuie să lucreze cu toate elementele lui structurale, să lucreze cu o bună comunicare și dacă se poate și în bună înțelegere. Sunt multe lucruri care trebuie reglate. De exemplu, la susținerea unei teze de doctorat se cer 27 de documente. E absolut înfiorător, ceea ce m-a determinat pe mine să vorbesc să se facă corecturi. Sistemul de învățământ românesc are nevoie de debirocratizare”.

Andronescu, despre predarea in scoli a Istoriei evreilor: Mai intai Istoria Romanilor, si dupa...Greva profesorilor

Sper să nu mai existe greve ale profesorilor

În legătură cu o eventuală grevă a profesorilor eu nu am cum să nu mă gândesc la următoarele aspecte: am trecut printr-o pandemie, ceea ce înseamnă că doi ani de zile nu a existat socializare, nu a existat interacțiunea normală între corpul profesoral și studenți sau elevi și lucrul acesta se va reflecta în societate. Creșterea violenței, creșterea gradului de intoleranță toate acestea sunt consecințe ale aceste perioade de nesocializare, mai ales pentru cei tineri acest lucru fiind esențial. Apoi să nu uităm că pandemia a însemnat pentru circa 1 milion de elevi absența totală a educației timp de doi ani  care se va reflecta în următorii 20 de ani. Ca urmare, să mai contribui și prin greve la îndepărtarea elevilor de educație nu este de dorit, de aceea sper să se ajungă la un acord și să nu mai existe greve.”, a încheiat Ecaterina Andronescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
În Israel se învață istoria romanilor, aromânilor, bulgarilor, albanezilor, sau siberizarea romanilor, dar a romanilor din Basarabia și Bucovina?
2
0
Doamna este o ipocrită. Când era în fruntea ministerului a micșorat nr de ore de istorie de la două la una într-un liceu unde istoria este disciplină obligatorie la bac.
3
2
Pai d-na Andronescu viitor președinte helving ,nu știu dacă am scris bine ,război în Israel ,unde se muta aia ? ,în r*mânia ca a zis-o s. Perez!?
1
0
Vezi ca incurci borcanele ma"voit sau de p***t ce esti"pai romani de pe timpul lui Isus i-a omorat si pe 11 din cei 12 apostoli ai lui Isus in frunte cu Petru pe care Isus l-a ales ca sa ii conduca pe crestini el fiind cunoscut ca si primul papa si dupa moartea lui Petru crestini au avut alt papa si tot asa pana cand imperiul Roman a fost condus de imparatul Constantin care a pus capat persecutari crestinilor si uite asha prin imperiul Roman care vreo 300 de ani i-a persecutat pe crestini sa raspandit crestinismul in aproape toata Europa caci crestinismul era religie de stat in imperiu si asha a ajuns crestinismul in teritoriile care apartineau de imperiul Roman.
3
4
Cine evreii?Neam da kurve si banditi.Heil SS. La ordinul kui a fost kasapit Nazariteanul?La ordinul evreilo si al romanilor adica jegurile de papa si de italienii de azi.
9
9
Ai fi ultima persoana de la care sa primim sfaturi atâta timp cât dta ești vinovata de eșecul învățământului în r*mânia. Dta ai fist aceia care a introdus acest nenorociți de învățământ particular. Corect, altfel nici 10% dintre politicienii și guvernanții noștri nu aveau de unde sa cumpere licență, încă nu s au introdus în piețe, în s himb am aflat posibilitatea obținerii bacului după licență. Ceea ce este și mai trist, a desființat școlile profesionale. Greșesc dna, ai ce a să ți reproșezi?
7
7
De acord cu studierea Istoriei evreilor dar să fie FACULTATIVĂ ., Despre HOLOCAUST AR TREBUI STUDIAT în cadrul „ Istoria modernă şi contemporană a Europei ”
11
3
acesti copiii de vreo 20 de ani nu stiu,istoria tarii noastre asa cum a fost, si se uita in mobile cand nu stiu ceva sau in tableta, asa k nu are rost sa mai invatam,,alte istorii, k nici altii nu o invata pe a noastra.. mai bine ar bagaa mai multe ore de sport si engleza
13
1
Tu ai desfintat școlile profesionale, Mincinoaso! Eram profesor atunci si toti am ramas înmărmuriți de nebunia ta!
12
4
Pentru Abramburica. Nu este senila dar asta ca si A.Nastase,V.Ponta,L.Dragnea si lista cu oameni politici care cant timp au fost la putere nu au facut decat rau pentru tara si acum dau sfaturi poate continua,nu pentru ca sunt uituci ci pentru ca tupeul astora nu are limite,mai sunt si uni care macar au decentza sa stea in banca lor dupa ce cat au fost la putere nu au lucrat pentru Romania ci pentru ei,partidul lor si cercul lor de interese dar majoritatea sunt lipsitzi de bun simz si plini de tupeu.
13
4
A distrus sistemul, acum ne dă lecții la teveu.
17
5
Sa se aminteasca si ca au preferat un hot in detrimentul salvarii lui Isus.
20
2
E senila, a uitat ca a desfiintat profesionalele,acum zici ca e virgina
22
10

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677