REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Andronescu explică notele mici de la Evaluarea Națională!

Andronescu explică notele mici de la Evaluarea Națională!

Victor ROTARU 2 iulie 2023 | 00:00 7988

Miercuri, 28 iunie, Ministerul Educației a publicat rezultatele de la Evaluarea Națională, iar 76,2% au obținut medii peste 5, mai puțin cu 6 procente față de anul trecut, 23,8% dintre elevi au obținut medii sub 5, același procent fiind și în anul 2020. Contactată telefonic de către reporterii Replica, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a tras câteva concluzii după rezultatele elevilor de gimnaziu, spunând că pandemia a avut un impact mai mare față de greva care a înghețat școala timp de aproape 3 săptămâni, situația examenelor finale fiind incertă. 

Andronescu explica notele mici de la Evaluarea Nationala! Ecaterina Andronescu
 
Pe 22 mai 2023, profesorii au pornit greva generală, nemulțumiți de remunerația primită, amenințând la acea vreme chiar și cu anularea examenelor finale. Spre fericirea părinților dar și a copiilor nu s-a ajuns până acolo, programa școlară fiind respectată, fiind doar câteva modificări făcute. Pe 28 iunie au fost publicate rezultatele obținute de către elevii de gimnaziu la Evaluarea Națională, 76,2% au obținut medii peste 5, mai puțin cu 6 procente față de anul trecut, 23,8% dintre elevi au obținut medii sub 5, față de 17,73% în anul 2022. Procentul din sesiunea 2023 este comparabil cu cel din anul 2021 (23,2%) și egal cu cel din anul 2020 (23,8%).

Andronescu: Circa 1 milion de elevi n-au avut deloc contact cu școala, în pandemie

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a transmis faptul că impactul pandemiei a fost mai mare față de impactul grevei din învățământ, iar faptul că a existat acea incertitudine în perioada grevei a afectat mult și rezultatele finale: „Analizând comparativ rezultatele din mediu urban și mediu rural, aș spune că pandemia a avut un impact mai mare față de grevă. Nu exclud influența grevei, dar în mod categoric pandemia a avut un impact îngrozitor. Numărul elevilor de clasa a VIII-a care nu au luat 5 la Evaluarea Națională este mult mai mare în mediul rural, mai mare chiar și decât în anii anteriori. Circa 1 milion, din aproape 3 milioane de elevi, n-au avut deloc contact cu școala timp de 2 ani de zile și majoritatea covârșitoare se află în mediul rural. Și greva a avut rolul ei pentru că în perioada aceasta de 3-4 săptămâni incertitudinea care a planat deasupra capetelor celor care susțineau evaluarea națională, lipsa unor lecții recapitulative care în mod normal se fac înaintea unui examen i-a adus pe elevi aici. Sărăcia din mediul rural afectează aproape toți elevii. Cei mai mulți dintre elevii din mediu urban se pregătesc în mod suplimentar cu banii părinților scoși din buzunare. Ca urmare, în măsura în care în rural nu există resurse financiare pentru această pregătire suplimentară. În măsura în care în mediul rural nici școala nu a mai făcut ceea ce făcea, atunci rezultatele se justifică din păcate.” 

Andronescu explica notele mici de la Evaluarea Nationala! Foto cu rol ilustrativ

„Nu este normal să se concentreze doar pe două discipline”

A fost primul an în care media din anii de gimnaziu nu a contat pentru media finală de înscriere la liceu, iar acest lucru a fost primit cu păreri pro și contra: „După părerea mea este o greșeală că s-a renunțat la media de pe parcursul anilor de gimnaziu. În mod normal, pe parcursul gimnaziului sunt achiziții de cultură generală. Elevii trebuie încurajați să facă aceste achiziții, să-și însușească aceste cunoștințe, cu care merg mai departe. Nu este normal să se concentreze doar pe două discipline, fie ele matematica și limba română. O anumită pondere a mediei din timpul celor 4 ani de gimnaziu era absolut necesar de luat în considerație. Din experiența mea, cam 20% din ponderea mediei finale nu modifică ierarhia copiilor. Pe de altă parte, evaluarea națională nu este o competiție, nu este un concurs, este o evaluare care se face la sfârșit de ciclu gimnazial. Poate ministrul se hotărăște să facă o analiză asupra acestor lucruri, pentru că este prima oara când nu se ia în calcul media din timpul anilor de gimnaziu, poate că ar fi bine să o ia în calcul.” a încheiat Ecaterina Andronescu.     
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va implor, nu mai folositi pe "DATORITA" cand explicati ceva de RAU, ci pe " DIN CAUZA", intrucat" datorita" se foloseste la ideile de "BINE" si de "NORMAL" : # Datorita mamei sunt un copil educat.# /// #Datorita legilor in vigoare, mi-am castigat mostenirea.# PUNCT!/// As mai ruga ceva pe Dna Katy: "Sa le spuna specialistilor sa nu mai pretinda "ESEURI" cu "Tema" aiurea/neavenita, cum au cerut la BAC, sa vorbeasca despre "importanta Scolii", or tocmai acestei generatii sacrificate sa ceri TEMA asta, care a fost rezolvata, de majoritatea, M I N T I N D, " la greu" ! Concluzia: suntem tot in "Epoca de Aur" a lui Nea Ceasca! s.a.m.d.PUNCT!
0
0
La Comment-ul Dnei NORA,as ruga-o pe Dna Katy sa indrepte,pt.EN si BAC, 2023+2024, ce scriu aici: 1. Sa nu se mai ceara Compuneri/ Eseuri dintr-un nr.de Cuvinte, ca-i streseaza,obosesc pe Elevi si pierd timpul, toooo-ot numarand; 2.Sa nu se mai pretinda o "paralela" cu Carti citite, ca, nici M.Dinescu nu mai citeste, ca e bucatar si patron;3. Sa nu mai fie nevoie sa invete Elevii,pe dinafara," Comentarii", ci sa le dea, tot din "Scriitorii Canonici", un Fragment & o Poezie, sa faca Ei Analiza lui,de 3-4 pagini; 4.Ministerul sa fie fair-play si sa nu mai ceara "Modele de limba", nestiute decat de cei care fac Meditatii particulare, intrucat megadificultatile LR nu le stiu, nici intelectualii cu doctorat!(de ex."dragi" pt.fem.pl. etc.) Dna Katy, daca mai sunteti pe acolo, ajutati, vorbiti, propuneti intr-o Sedinta tot ce am spus, si eu, aici! Doamne, ajuta! Amin !
0
0
Stresul si nesiguranta anilor tra -versati ca " Generatie de sacrificiu",indurand"Pandemie", "Stil online",Absenta Banilor ca sa-si cumpere Tableta, PC, Mobil, Razboiul, Seisme, Greva,precum si zilnicele neajunsuri ale Parintilor, zbatandu-se sa plateasca Facturi, sa cumpere Alimente,ceva Haine si Incaltari s.a.m.d. , toate i-au debusolat! Actiunea de " a studia" implica o atmosfera prielnica insusirii cunostintelor, or bietii Copii, obligati sa indure atatea "urgii" au cedat psihic si spiritual, stindu-se ca "pofta de invatat" vine cand esti intr-o stare benefica, adecvata studiului! Rau imi pare de bietii Copii, avand, si eu 3 Nepoate, care se temeau ca .... raman repetente, nevinovate! Multa sanatate si mult succes, pe mai departe
0
0
Invatamantul era distrus inainte de 1990: in 1985, la sectia mate-fizica din Cernavoda s-a intrat cu media 2,50!
2
2
Sa te uiti in oglinda, ca sa vezi cine a distrus invatamantul r*mânesc. Vaco!
2
2
Datorita sistemului au luat note mici.Ar fi trebuit sa fie sancționați cadrele didactice, deoarece datorita lor nu au luat note mari.Daca nu faci pregătire, nu faci nimic cu copilul.Ar trebuii sa facem noi greva sa fie dați afară.
3
4
Abramburico,pune mana si plateste 100000 de lei,asa cum a decis judecatoria.Tu si cu ceilalti5,6 ministri ai invatamantului.
3
2
Auzi fa Kati,tu lasa sfaturile pentru alti pentru ca s-a lamurit toata Romania cine esti dupa ce l-ai aparat cu toata puterea conferita de functia de ministru al Invatamantului pe don Dottore Ponta chiar si dupa ce s-a dovedit ca Pontache a copiat teza lui de doctorat avandul ca profesor coordonator pe Adrian Nastase.
3
3
Un proverb latin :Daca tăceai filozof ramineai !
7
3
Intreb si eu ,de ce este intervievata o asemenea individa de joasa speta (salvata si din afacerea Microsoft) ? Este ca si cand l-ati consulta pe Ceausescu .Individa apus bazele desfiintarii natiunii romane .Scurt
10
2
Profesorii au fost în grevă Elevii Costinești ietilia Moluri fast food plimbări De învățat ce rost are pe Facebook e valoare Profesorii numai sânt ca pe timpul comuniștilor Merg la scoală ca elevii să treacă timpul să plece de acasă să aibă de unde veni E model r*mânesc și în construcții poliție medici politicieni etc Toți aceștia pleacă de acasă să aibă de unde veni
10
3
Ce tupeu infect are aceasta PSD-ista.Care a contribuit la distrugera invatamantului romanesc si meserilor care ducem lipsa.A vrut si fara bacaloriat sa faca Uni si ne am umplut de doctoranti,academicieni plagiatori.
8
4
Cat tupeu de PSD-ista dupa ce ai distrus invatamantul ,faci analize Tie ti se datoreaza rezultatele dezastroase
12
5
tanti asta a distrus invatamntul.si l mai garanta si pe vanghele acel analfabet.au invers.demnitate profesorilor.uite cine vorbeste.rezultatul manddtelor ei se vede .
10
4
A distrus sistemul, așa cum era el...era mai bun decât acum. Și acum se da mare experta la tv. Oare de ce i s-a spus Abramburica?
12
3
Abramburica merge mai departe. Ea este una dintre artizanii distrugerii invatamantului romanesc.
18
3

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677