REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° ConstanÈ›a Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
26.4° ConstanÈ›a Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Angajaţii din Consiliul Concurenţei vor salarii similare cu cele ale magistraţilor

Angajaţii din Consiliul Concurenţei vor salarii similare cu cele ale magistraţilor

A.C. 24 ianuarie 2024 | 00:00 1269

Marius Vargas, preÅŸedintele sindicatului din Consiliul ConcurenÅ£ei, a susÅ£inut că salariile angajaÅ£ilor instituÅ£iei au rămas aceleaÅŸi de acum 15 ani, atunci când a fost negociată aderarea României la UE, iar propunerea instituÅ£iei este aceea de a mări salariile cu 35%, conform economica.net

Angajatii din Consiliul Concurentei vor salarii similare cu cele ale magistratilor Consiliul Concurenţei

„În ultimii doi ani de zile am pierdut cam 10% din inspectorii de cea mai bună calitate, în sensul că acest nivel de salarizare pe care îl avem practic ÅŸi în acest moment a fost stabilit în urmă cu circa 15 ani de zile, atunci când a fost negociată aderarea României la UE ÅŸi s-a stabilit acest nivel de salarizare care era similar cu magistraÅ£ii. De atunci, noi am rămas în urmă, practic la acel nivel de salarizare (…). Solicitarea noastră iniÅ£ială, de trei ani de zile de când am făcut demersuri, a fost de a reveni la asimilarea cu magistraÅ£ii, aÅŸa cum a fost ea în 2009. În momentul în care s-a făcut o discuÅ£ie de principiu aici, la Comisia economică, conducerea instituÅ£iei noastre a solicitat o creÅŸtere de 35% pentru întreg personalul (…)”, a spus Marius Vargas, preÅŸedintele sindicatului din Consiliul ConcurenÅ£ei.

Salariul mediu în Consiliul ConcurenÅ£ei este de circa 6.000 de lei, însă susÅ£ine că inspectorii care au plecat din instituÅ£ie la companii mari sunt plătiÅ£i cu „sute de euro pe oră ÅŸi nu cu 1.000 de euro pe lună„.

„În loc să rămână aici, unde să controlăm să nu se facă înÅ£elegeri de preÅ£uri, să nu crească preÅ£urile nestăvilit, aÅŸa cum s-a întâmplat în ultimii ani, ÅŸi să poată fi controlat acest fenomen, oamenii se duc către companiile mari, care pot face astfel de înÅ£elegeri ÅŸi în care pot fi ajutaÅ£i, cu expertiza pe care o au, să nu fie prinse aceste înÅ£elegeri ÅŸi să nu fie descoperite. Åži sunt plătiÅ£i cu sute de euro pe oră, nu cu 1.000 de euro pe lună”, a adăugat Vargas.

Comisia economică din Senat a dat, marÅ£i, raport de admitere asupra proiectului legislativ privind aprobarea OUG nr.108/2023 pentru modificarea ÅŸi completarea Legii concurenÅ£ei nr.21/1996, însă a respins amendamentul propus de Consiliul ConcurenÅ£ei, prin care se solicită majorarea salariilor angajaÅ£ilor instituÅ£iei.

„Proiectul de lege a primit aviz favorabil. Aceste amendamente, toate care au fost discutate aici, vor fi repuse în discuÅ£ie la Camera DeputaÅ£ilor, în urma discuÅ£iilor pe care le veÅ£i avea, împreună cu Ministerul Muncii ÅŸi Ministerul de FinanÅ£e (…). Din punctul meu de vedere, poate fi făcută această discuÅ£ie la Camera DeputaÅ£ilor ÅŸi în acel moment să aibă loc aceste discuÅ£ii mai aplicate ÅŸi cu Ministerul Muncii, ÅŸi cu Ministerul de FinanÅ£e, ca să găsească această formă de încadrare”, a precizat preÅŸedintele Comisiei economice, senatorul Daniel Zamfir.

După ÅŸedinţă, Dan Virgil Pascu, vicepreÅŸedinte la Consiliul ConcurenÅ£ei (CC), a declarat că este mulÅ£umit cu ceea ce s-a obÅ£inut la Comisia economică, menÅ£ionând că amendamentul privind creÅŸterea salariilor a fost respins prin abÅ£inere ÅŸi nu prin voturi împotrivă, iar procedura parlamentară poate astfel să continue cu acest demers al instituÅ£iei pe care o reprezintă.

„Suntem mulÅ£umiÅ£i cu ce am obÅ£inut astăzi, chiar dacă amendamentul (n.r. privind creÅŸterea salariilor) a fost respins prin abÅ£inere, deci nu prin vot împotrivă, ci prin abÅ£ineri. Am avut patru sau cinci voturi ÅŸi restul abÅ£ineri. El a fost asumat de către comisie ÅŸi putem merge, putem înainta în procedura parlamentară în continuare cu demersul nostru”, a spus Pascu.

El a adăugat că marea problemă a Consiliului Concurenţei este faptul că se pierd oameni cu experienţă din cauza salariilor necompetitive.

,,InstituÅ£ia nu este depopulată, noi facem recrutări ÅŸi angajăm oameni competenÅ£i. Nefericirea situaÅ£iei de faţă este că pierdem experienţă. Un om bun, un inspector de concurenţă bun se formează în cinci – ÅŸase – ÅŸapte ani de zile. Oamenii pe care îi recrutăm sunt cu certitudine competenÅ£i, însă nu putem să punem la dosarele de mare complexitate pe unul care nu are experienţă decât unul sau doi ani de zile, acolo avem problema cea mare. InstituÅ£ia încă are oameni de valoare, pentru că am reuÅŸit să îi convingem să rămână în instituÅ£ie, însă (…) 40-50 de oameni de mare experienţă au părăsit instituÅ£ia. Ei au fost înlocuiÅ£i cu tineri de mare capacitate ÅŸi de mare competenţă, însă e un proces de durată până un inspector de concurenţă se formează, durează mai mult de cinci ani de zile”, a transmis Dan Virgil Pascu.

Vargas nu a exclus declanşarea unei greve generale, dacă doleanţele nu vor fi rezolvate.

„Dacă vom pierde ÅŸi această oportunitate prin care nouă ni se mai adaugă atribuÅ£ii printr-o directivă europeană, dar nu se pune nimic la salariu, în mod cert vom trece de la simple proteste, probabil la o grevă generală”, a transmis Vargas.

Proiectul de act normativ are ca obiect transpunerea în legislaÅ£ia internă a Directivei (UE) 1/2019 a Parlamentului European ÅŸi a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autorităţilor de concurenţă din statele membre astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii ÅŸi privind garantarea funcÅ£ionării corespunzătoare a pieÅ£ei interne, se subliniază în expunerea de motive.

Principalul obiectiv al Directivei, potrivit considerentelor enunÅ£ate în preambulul acesteia, este de a se asigura că autorităţile naÅ£ionale de concurenţă dispun de garanÅ£iile de independenţă, resursele ÅŸi de competenÅ£ele în materie de aplicare a legii ÅŸi de impunere de sancÅ£iuni/amenzi care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice în mod eficace articolele 101 ÅŸi 102 din Tratatul privind funcÅ£ionarea Uniunii Europene (…) pe întreg teritoriul Uniunii pentru a se asigura faptul că nu este denaturată concurenÅ£a pe piaÅ£a internă.

Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Capușe...
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016