REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Angajații stației GPL de la Crevedia, interceptați în timp ce discută cum să-și potrivească declarațiile de la audieri

Angajații stației GPL de la Crevedia, interceptați în timp ce discută cum să-și potrivească declarațiile de la audieri

A.F. 13 iunie 2024 | 21:11 2623

AngajaÈ›ii staÈ›iei GPL au fost interceptaÈ›i în timp ce discută cum să-È™i potrivească declaraÈ›iile de la audieri, arată stenogramele din dosarul exploziei de la Crevedia, în care au murit 6 oameni È™i peste 50 au fost răniÈ›i. În unele situaÈ›ii chiar îÈ™i dau seama că ar putea să fie înregistraÈ›i È™i se mută pe o aplicaÈ›ie criptată sau se încurajează să È™teargă conversaÈ›iile. 

Angajatii statiei GPL de la Crevedia, interceptati in timp ce discuta cum sa-si potriveasca declaratiile de la audieristaţia GPL, după explozie

În prima conversaÈ›ie telefonică pe care martorii au avut-o, aceÈ™tia vorbesc despre ce vor spune la audieri È™i se asigură că vor declara cu toÈ›ii acelaÈ™i lucru, inclusiv când vine vorba despre felul în care se făcea transferul de gaz dintr-o cisternă în alta.

În a doua conversaÈ›ie, un angajat îi spune unei persoane al cărei nume nu este divulgat că a È™ters toate mesajele care l-ar fi putut incrimina.

În altă convorbire, un angajat spune că aÈ™teaptă despăgubiri ca să nu spună anchetatorilor despre transvazările ilegale. Și vorbesc despre faptul că au probe clare care i-ar putea incrimina pe patroni.

Într-un alt moment angajaÈ›ii îÈ™i dau seama că ar putea să fie înregistraÈ›i È™i se mută pe o aplicaÈ›ie criptată sau se încurajează să È™teargă conversaÈ›iile.

În final, expertiza specialiÈ™tilor a arătat că a fost vorba despre 9 explozii, iar prima ar fi pornit de la o scânteie declanÈ™ată de lovirea cisternei cu un obiect metalic.

Patronii staÅ£iei GPL de la Crevedia, Daniel IonuÅ£ Doldurea ÅŸi Cosmin IonuÅ£ Stângă, au fost trimiÅŸi în judecată pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate ÅŸi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate ÅŸi sănătate în muncă.

AceÈ™tia sunt acuzaÈ›i că „în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociaÈ›i È™i administratori în drept È™i în fapt ai unei societăți comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcÈ›ionare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispoziÈ›iilor legale în materia securității È™i sănătății în muncă, precum È™i a celor privind derularea operaÈ›iunilor de alimentare, transport, transvazare È™i depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia”.

Din cauza acestui comportament, spun procurorii, „au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariÈ›iei unui defect de etanÈ™are pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentraÈ›ii, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncÈ›ie cu o sursă eficientă de aprindere, precum È™i premisele propagării incendiului È™i producerii unei succesiuni de alte 8 explozii a unor nori de vapori”.

Procurorii mai spun că Stîngă È™i Doldurea nu au luat măsuri legale de sănătate È™i securitate în muncă, „deÈ™i aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul È™i vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii.”

De asemenea, cei doi mai sunt acuzaÈ›i că „în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, au pus la dispoziÈ›ia angajaÈ›ilor societății, care desfășurau activități lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat È™i nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată È™i afectată de vicii de funcÈ›ionare, determinându-i în mod activ pe angajaÈ›ii societății să o utilizeze în procesul de transvazare”, situaÈ›ie care a facilitat producerea tragediei din 26 august 2023, scrie digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
INFO: (1) PISCAN ALEXANDRU-MARIAN=numele tradatorului arestat pentru SPl0NAJ in favoarea RUzzIEI. "Fiul sefului Serviciului`SECRET al Armatei Romane a murit in INCENDIUL DE LA FERMA DACILOR. PATRONUL de la FERMA DACILOR fiind conectat cu SPlONUL ARESTAT pentru ca facea fotografii (folosind si drone) cu unitati militare si cu trupe si LE TRIMITEA la AMBASADA RUzzIEI din ROMANIA. (2) SEFUL ANPC, HORIA CONSTANTINESCU:"Nu ma simt vinovat pentru Ferma Dacilor, am promovat jumari". (3) Horia Constantinescu candideaza la primaria Constanta din partea PSD. (4) Piedone-Tragedia de la C0LECT1V. (5) Tragedia de la Crevedia: primarul vinovat PSD Florin Petre (re)castiga alegerile. (6) C0LECTlV-I******s: "A trebuit sa moara oameni, pentru ca Guvernul sa demisioneze". (7) C0LDea:"Ori conduc Romania, ori nu o conduc"X (8) TER0RlSM="vi0lenta pt. provocarea de teama, in scopuri POLlTlCE". (9) Basescu-Coldea-jurnalistii rapiti in Irak. (10) C0NSERVELE lovesc"TINTE FARA AUTORIZATIE ISU"(in scop POLlTlC).
32
1
Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos -->> da.gd/rumarktik
0
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510