REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Angajatorii sunt obligaţi să asigure măsuri minimale de protecţie a salariaţilor, în perioadele caniculare

Angajatorii sunt obligaţi să asigure măsuri minimale de protecţie a salariaţilor, în perioadele caniculare

Andreea VLAICU 16 iulie 2024 | 00:00 40

Angajatorii au obligaţia să asigure, în perioadele cu temperaturi extreme, o serie de măsuri minimale de protecţie a angajaţilor, conform prevederilor legale, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, într-un comunicat de presă transmis, luni.

Angajatorii sunt obligati sa asigure masuri minimale de protectie a salariatilor, in perioadele caniculare

Astfel, în zilele caniculare, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, trebuie luate următoarele măsuri: reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este nevoie de asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoană/schimb), asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Reprezentanţii ITM Bucureşti menţionează că angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute de lege vor putea lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsuri precum: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11:00 şi după ora 17:00); întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, în conformitate cu prevederile legale.

Măsurile din perioada cu temperaturi extreme se vor stabili dacă aceste valori se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

"Angajatorii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată", notează instituţia.

Potrivit sursei citate, în vederea prevenirii unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigurare examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute.

În plus,va fi nevoie de asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, precum şi trecerea, după posibilităţi, în alte posturi sau reducerea programului de lucru pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme, relatează agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510