REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

ANR, obligată să plătească 200.000 de euro daune unui pilot, după ce l-a lăsat pe drumuri

ANR, obligată să plătească 200.000 de euro daune unui pilot, după ce l-a lăsat pe drumuri

Mirela PASCAL 11 noiembrie 2023 | 00:00 5214

De mai bine de 8 ani, Cornel Atanasiu, fost pilot maritim, caută să-și facă dreptate, după ce ANR i-a retras brevetul, în urma unui accident pe mare. Atanasiu era pilot aflat la bordul navei „Matilde A”, iar în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie 2015, în timpul unei furtuni, nava pe care o pilota, sub pavilion turcesc, și tancul petrolier „Akdeniz” sub pavilion maltez s-au ciocnit la intrarea în Portul Constanța, în timpul manevrelor efectuate la cheu. Ambele nave aveau piloți maritimi la bord, puși la dispoziție de către o companie privată. În urma incidentului naval a fost declanșată o anchetă, fiind găsit vinovat de producerea coliziunii Atanasiu, iar la scurt timp ANR i-a anulat brevetul. Fostul pilot nu se consideră vinovat motiv pentru care a urmat calea instanței, pentru a-și face dreptate. Mai întâi, a fost anulat documentul în baza căruia a rămas fără brevet, iar acum, ANR este obligat la plata salariilor, pe timp de 5 ani, către Atanasiu, plus despăgubiri morale. În total, peste 120.000 de euro trebuie să plătească compania.

ANR, obligata sa plateasca 200.000 de euro daune unui pilot, dupa ce l-a lasat pe drumuriCornel Atanasiu

Cornel Atanasiu a deschis război Autorității Navale Române în urmă cu 8 ani, timp în care a pierdut multe resurse financiare și, mai rău, a stat pe uscat, ajungând la sapă de lemn. A reușit, ulterior, să obțină desființarea deciziei prin care i-a fost anulat brevetul de pilot maritim, însă, chiar și așa, nu a mai reușit să se angajeze în domeniu. Cornel Atanasiu a dat în judecată ANR solicitând plata drepturilor salariale pe 5 ani de care ar fi beneficiat dacă nu i s-ar fi anulat brevetul, dar și plata daunelor morale.

ANR, obligata sa plateasca 200.000 de euro daune unui pilot, dupa ce l-a lasat pe drumurisediul ANR

În iunie 2021, Curtea de Apel Constanța a decis că s-a prescris dreptul material la acţiune pentru pretenţiile salariale. A formulat apel, la Curtea Supremă, iar în martie 2023 a dispus rejudecarea dosarului de către prima instanță. Așa se face că joi, 9 noiembrie, Curtea de Apel a pronunțat o nouă decizie, iar ANR a fost obligată la plata drepturilor salariale către Atanasiu, plus despăgubiri morale: peste 120.000 de euro, în total. „Admite, în parte, cererea de chemare în judecată. Dispune obligarea pârâtei la plata către reclamant a despăgubirilor reprezentate de: daune materiale în sumă de 591.473 lei cu titlu de salarii nete aferente perioadei 12.11.2015-30.06.2020 precum şi daune morale în sumă de 500.000 lei pentru prejudiciul moral încercat în aceeaşi perioadă”, se arată în minuta instanței.

Atanasiu: M-au atacat foarte urât

„S-a dovedit că nu am fost vinovat de producerea accidentului. De 8 ani mă judec cu ANR-ul. M-au atacat foarte urât, mi-au luat brevetul, dar am câștigat toate procesele. Să vedem la Curtea Supremă, dacă vor face apel”, a declarat, pentru Replica, Cornel Atanasiu. În urmă cu vreo trei ani, Atanasiu a decis să intre în politică, pentru a ajuta navigatorii. S-a înscris în AUR, însă nu a avut susținerea din partea altor colegi navigatori, așa că a decis să iasă din politică. În prezent, este pensionar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Judeatoare in Instanta-a decis ca, Branza,m***i,Stancu..si Gasca de complici sunt vinovati-de minciuna,falsuri ,greseli in scris-Totul Fara Intentie-Deci...sunt niste Pshiopati fara discernamant-Nebuni delgat-Asa a spus Judecatatoare in ,scris,in decizia finala,ca sa-i scape...Penal...
0
0
da frate pierde ANR procese in instantele din toata tara intr o veselie.
1
0
ANR pierde în instanță APROAPE TOATE procesele împotriva propriilor angajați, ca decizii de sancționare, concedieri,drepturi bănești, diverse abuzuri ale superiorilor ori hărțuire.
43
1
Bine, dar odata cu pierderea zecilor de procese se platesc si zeci de sume destul de mari reprezentand cheltuieli de judecata, dobanzi si altele. Ar fi foarte interesant de aflat cat pierde ANR intr-un an cu astfel de evenimente.
6
0
CORECT ESTE CE ZICI. MAI GRAV ESTE PE LA ZONALE UNDE DIRECTORII, ACEI BARONI LOCALI AU PUTERI NELIMITATE.
11
0
Avem cele mai mici salarii din port,cele mai restranse perspective si nici prime compensatii si drepturi recunoscute! Este normal sa fie asa atat timp cat ANR este condus de Dumitrache,un incompetent,re Trandafir un alcoolist si betiv notoriu si de Dorel,un g***r spargator de conducte la Poarta Alba
5
0
Daca ai facut accident recunoaste ca esti pros.t si incompetent. Erai angajat sa faci treaba buna nu accidente.Daca ar face toti accidente unde am ajunge
0
1
Daca mi spunea Imparatul Mezzey sa nu flatulez doua saptamani , explodam! Nici pragul biroului lui nu il trec nici acum,ma bantuie fantoma lui,nici acum nu mi vine sa cred ca nu mai este!
6
0
Stancu a făcut referatul!Dar el habar nu are de manevra navei, ca este electrician!Eu l-am pus sa faca asa cum vreau eu!Doar a fost catelul meu atatia ani
7
0
Dumitrache,trandafir,Popa cerceteaza angajatii incomozi pt ei ,cei care nu le sunt obedienti si pe care nu ii pot ingenunchea! Cercetarea disciplinara a devenit o arma de razbunare in ANR.Cercetarile,fiind facute cu fara baze legale sunt contestate de angajati si catigate in instantele de judecata
8
1
ANR pierde zeci de procese într-un an pe diferite situații. De la cel prezentat in articol, amenzi, diverse sancțiuni primite de angajați de multe ori in mod abuziv.
33
2
Ca el a facut cercetarea si referatul!
8
0
Astia sunt specialiștii din ANR. Angajați si promovați in funcții de conducere persoane care habar au de nave si ce înseamnă Navigația.
54
1
Nenorocesc omeni pentru propriile lor interese! De aceea multi pleaca din ANR,sa vedem daca dupa marea schimbare care se doreste daca le mai raman in subordine oameni ca sa isi tina scaunele! Oricum,prezentul articol este comandat de pe scaunul de pensionar de Mezzei ! Cand l-a adus pe Foame Neagra de Dumitrache de la UMC si l-a pus in loc nici nu spera Mezzy ca piticul il va arde la prima statie! Rusinica nea Mezzy ,dupa ce ai jepcarit un intreg port sa cazi la in asa hal de zici ca tu erai preputul fara experiența;))))))
15
4
Ca sa iasa basma curata din coliziunea a doua nave si pt a se exonera de raspundere au aruncat vina pe bietul om si i-au luat brevetul! Ba l-au mai scos si nebun! Asa fac si acum,Trandafir este mostenirea lor si le-a preluat obiceiurile! Restul s-au luat dupa ei!
21
4

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677