REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Antidepresivele cresc riscul de deces cu 33%

Antidepresivele cresc riscul de deces cu 33%

Replica API 18 septembrie 2020 | 00:00 1335

Un nou studiu dat publicității în luna septembrie 2017 arată că antidepresivele ar putea crește riscul de deces cu până la o treime.

Un nou studiu sugerează că "banalele" antidepresive pot prezența un risc mare pentru sănătatea noastră. Aceste medicamente cresc drastic riscul de mortalitate, scrie doc.ro.

Utilizarea antidepresivelor, scrie medicalnewstoday.com, a crescut în ultimii ani. În prezent, se estimează că 1 din 10 oameni din Statele Unite se bazează pe antidepresive. În plus, 1 din 4 femei, trecută de 40 sau de 50 de ani, ia antidepresive.

Cea mai întâlnită clasa de antidepresive sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Aceste medicamente funcționează prin blocarea reabsorbției serotoninei, un neurotransmițător care are legătură cu fericirea.

Persoanele care suferă de depresie au un nivel redus al serotoninei, așa că prin blocarea acestei reabsorbții, medicamentele le permit pacienților să se bucure de tot ce au mai bun. Însă efectele pe termen lung ale acestor medicamente sunt subiectul unor controverse.

Acest lucru a determinat o echipa de cercetători, condusă de oameni de știință de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, să studieze legătură dintre folosirea antidepresivelor și riscul de mortalitate. După cum au scris autorii studiului, antidepreseivele "perturbă multiple procese adaptive, reglate de substanțe biochimice evolutive, având potențialul de a crește mortalitatea". O astfel de substanță biochimică este serotonină.

Principalul autor al studiului publicat în jurnalul "Psychotherapy and Psychosomatics" este Marta Maslej, care a fost ajutată de Paul Andrews, investigatorul principal.

Riscul de deces a crescut cu 33%

Profesorul Andrews și echipa să au condus o meta-analiză alcătuită din alte cercetări, din diverse baze de date medicale, căutând o legătură între riscul de mortalitate și folosirea antidepresivelor. Analiză a comprimat 16 studii, însumând aproximativ 375.000 de participanți.

Cercetătorii au scos în evidență datele despre bolile cardiovasculare, riscul cardiovascular și clasa de antidepresive folosite. Ei au analizat în detaliu inhibitorii recaptării serotoninei (ISRS), antidepresivele triciclice și alți factori. Cercetătorii au folosit un anumit model de cercetare pentru a conduce meta-analiză această, având în vedere depresia și alte boli, așa că au încercat să elimine din punct de vedere statistic alți factori care ar fi putut să contribuie la mortalitatea unor pacienți.

Analiză a constatat că în rândul populației generale, acei oameni care au luat antidepresive au avut un risc cu 33% mai mare de deces prematur, comparativ cu oamenii care nu au luat antidepresive. În plus, cei care foloseau antidepresivele au fost cu 14% mai predispuși să aibă un eveniment cardiovascular advers, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic.

Așa cum explică Marta Maslej, concluziile meta-analizei înseamnă că persoanele care au o formă mai severă de depresie au mai multe șanse să ia antidepresive, și dacă este vorba de acest caz, oamenii de știință nu pot fi siguri dacă riscul crescut de deces se datorează sau nu folosirii antidepresivelor sau faptului că persoană are o formă mai severă de depresie.

Pentru a rezolva această problema, cercetătorii și-au axat analiză doar pe acele studii care au luat în considerare depresia în rândul participanților înainte că acești pacienți să înceapă să folosească antidepresivele. Când au re-evaluat această analiză, riscul de mortalitate a rămas în continuare ridicat, ceea ce sugerează că această nu a fost o problema în studiul lor.

Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între antidepresivele triciclice și inhibitorii recaptării serotoninei (ISRS), care sunt percepute că fiind prima generație de antidepresive.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510