REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Antifrauda a intrat în forță în comerțul stradal neautorizat

Antifrauda a intrat în forță în comerțul stradal neautorizat

Andreea CONDURACHE 2 mai 2024 | 10:54 756

Antifrauda a dispus măsuri de peste 35 milioane de lei de la începutul anului în acțiuni de combatere a unor activități comerciale ilicite, conform legislației reintroduse pe finalul anului trecut, potrivit informațiilor Profit.ro. Activitățile comerciale ilicite sunt cele desfășurate de către persoane neînregistrate fiscal conform legii, cât și desfășurate cu bunuri neînsoțite de documente de proveniență.

Antifrauda a intrat in forta in comertul stradal neautorizat

Astfel, sunt vizați pe de o parte cei care desfășoară comerț neautorizat, cum sunt persoane care ocupa domeniul public pentru a vinde bunuri, dar și cei care nu dețin documente pentru marfă, aici intrând diverse, de la marfa din piețe, la comerț cu televizoare, cherestea etc.

 Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către persoanele împuternicite din cadrul ANAF și Autorității Vamale Române, precum și de către persoanele împuternicite din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Guvernul a reintrodus pe finalul anului trecut, o serie de măsuri împotriva activităților comerciale ilicite.

Măsuri împotriva activităților comerciale ilicite

S-au reintrodus anumite prevederi din Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, abrogată în 2020, cu scopul instituirii unui nou instrument util autorităților fiscale în combaterea evaziunii fiscale și descurajarea activităților comerciale ilicite. Noile măsuri au intrat în vigoare în 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, adică la 11 noiembrie 2023.

 Astfel, potrivit acestor măsuri, s-a creat un cadru de acțiune împotriva activităților economice ilicite (activitate economică desfășurată de către persoane neînregistrate fiscal conform prevederile legale cât și activitate economică desfășurată cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență), prin care organele competente din cadrul ANAF și din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pot dispune:

- măsura indisponibilizării bunurilor a căror proveniență nu este dovedită pentru o perioadă de 24 de ore;
- măsura confiscării, dacă nu sunt aduse documente de proveniență a bunurilor în termen de 24 de ore;
- măsura suspendării activității;
- sesizarea organelor de urmărire penală

Măsura vizează bunurile a căror proveniență nu este dovedită prin facturi, avize de însoțire a mărfii, documente vamale sau alte documente care stau la baza înregistrării în Contabilitate și sunt asimilate acestor bunuri și numerarul și substitutele de numerar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cumperi marfa contrafacuta legal si platesti taxele si impozitele,dupa ce o revinzi la un pret mai mare,ce naiba ! Daca statul primeste banii,se poate vinde orice porcarie,asa cum se intampla in piata asa zis libera,unde nu ai cum sa concurezi cu ceva original,de calitate.
1
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016