REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 30 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6837
21.4° Constanța Vineri, 30 August 2024 Anul XX Nr. 6837
 

Anton Antoniadis: Statul face zonă liberă în Portul Midia, de 775 de hectare! Video

Anton Antoniadis: Statul face zonă liberă în Portul Midia, de 775 de hectare! Video

Ricardo DRAGOMIR, Emilia BABU, Virgil STOIAN 30 august 2024 | 00:00 374

Sâmbătă, 31 august a.c., Constanța devine scena unui spectacol unic în România! Începând cu ora 15:00, la VIVO Constanța, pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 220, se desfășoară competiția Motostivuitoristul în Arenă, ediția a 2-a! Reporterii Replica au vorbit cu Anton Antoniadis, președintele Elpis dar și unul dintre organizatori, pentru a afla mai multe detalii despre competiție, desfășurarea ei dar și premiile oferite.

Anton Antoniadis: Statul face zona libera in Portul Midia, de 775 de hectare! Video Emilia Babu și Anton Antoniadis

Anton Antoniadis vrea ca prin această competiție să atragă oameni în câmpul muncii: „M-aș mândri să fi fost ideea mea și în cadrul organizației RPD (Romanian Port Development), sincer, nu-și amintește nimeni cine a venit cu ideea. Și a spus: «Bă! Portul ăsta nu mai are specialiști, nu avem oameni, nu avem de unde să angajăm stivuitoriști, macaragiști, sudori și așa mai departe.» Și am zis, mă, ce putem să facem, încât să atragem oamenii în câmpul muncii; să facem un concurs, pentru că ăsta e spiritul nostru. Constănțeanul e puțin mai inventiv. Hai să facem un concurs, să arătăm întregii Constanțe această meserie, pentru că mulți habar n-au despre ce e vorba. Zic că e vorba de chestia aia, «două lame-n față așa, și se plimbă unu și cară paleții». Să știți că este mult mai complex, e o meserie foarte frumoasă, e o meserie unde trebuie să știi bine ce vrei să faci. Dacă îți place, ajungi meseriaș și câștigi locul I și la acest concurs. Dar, asta este cauza, aici vrem să venim, sunt programe guvernamentale, sunt programe pe peste tot, ne aducem și noi aportul ăsta, pentru că toate companiile pe care eu le reprezint sau RPD-ul le reprezintă, știți cum e, focul e acolo și nu mai este mocnit, focul arde, pentru că nu mai sunt oameni bine pregătiți, sincer cam deloc. Vorbeam cu unul și are 70 de stivuitoriști angajați și mai are nevoie de oameni. De muncă este, dar este nevoie de personal.“

Președintele Elpis crede că lumea ar trebuie să știe că munca de stivuitorist este una bine plătită: „Este foarte bine plătită, însă și lumea ar trebui să știe. Oamenii habar n-au, d-asta toți vor veni cu standuri de prezentare, oferte de muncă, ce se poate face. Adică nu doar stivuitorii. Ok, noi punem stivuitorii în prim plan, pentru că nu poți veni în oraș, să faci un spectacol de genul ăsta sau să promovezi o meserie, nu poți să aduci o macara din port.

Nouă, în Constanța, ne lipsește partea asta unde să fim uniți

„Clar, nu numai la noi. Și poliția de frontieră are oferte de muncă. Se va merge pe categoriile pe cei care au vrut. Sunt anumite firme care nu au vrut să participe la chestia asta. Ok, unii poate de frică să nu câștige ei sau să iasă alte locuri. Nouă, în Constanța, ne lipsește partea asta unde să fim uniți. Toți cei ce lucrează în port ar trebui să înțeleagă că suntem într-o unitate, nu este nimeni separat, unul față de celălalt. Interesul lui ar trebui pus puțin la o parte și să înțeleagă că toată oala asta de oameni, toți ar trebui să fim «la oală». Toți avem aceleași zbateri, aceleași dureri și aceleași bucurii. Suntem bucuroși când avem trafic și marfă portuară, ne mai dau lacrimile când nu avem ce să operăm, dar nu ai cum să atragi, pentru că o companie competitivă, un client care să îți dea de muncă înseamnă compania aia care are meseriași, asta căutăm, meseriași pe care să îi pui pe prim plan. Atâta timp cât ai un om care-ți muncește bine, compania îți merge bine, nu ai cum să dai omul afară din lipsă că nu mai are compania treabă. Asta ar trebui să înțelegem toți. Bunăstarea fiecăruia ține de un bine comun, acest port ar trebui să fie mai unit, încercăm. Pas cu pas, reușim, ne zbatem mai dăm cu stângul în dreptul, însă asta este viața.“ a transmis Antoniadis.

Anton Antoniadis: Statul face zona libera in Portul Midia, de 775 de hectare! Video Anton Antoniadis

Anton Antoniadis a vorbit și despre noutățile cu care vine această a doua ediție a competiției: „A doua ediție vine cu aproximativ 25-27% în plus de competitori, însă pe mulți i-am refuzat din cauză că nu aveau actele în regulă. Trebuie să aibă carnetul de stivuitorist vizat la zi, să aibă vize ISCIR, să aibă tot ce cere Legislația Muncii. Nu putem să lăsăm pe cineva, mai ales în oraș, într-o mare de oameni acolo, să o ia razna pe stivuitorul prin mulțime. Nu merge, nu putem să facem d-astea, vrem să fie totul frumos, legal și fără să ne doară capul. De asta am refuzat mulți care au venit pe cont propriu. M-am uitat la carnetul lui, avem și oameni care se uită la carnet, oameni în domeniu. Mi-au spus că s-au uitat în carnet și nu era vizat de 6 ani, dar este stivuitorist. Eu am vizat la zi, și eu sunt stivuitorist, am carnet, m-a apucat boala anul trecut și m-am apucat de școală, eu știu să merg pe stivuitor, nu pot să fac o demonstrație sau ce fac băieții ăștia care au meseria asta de zeci de ani în cârcă, dar totul vreau să fie frumos, fără probleme. Anul trecut nu au existat probleme, nu s-a rănit nimeni, nu și-au scrântit nicio unghie, nu s-a auzit nicio plângere. Totul a decurs super.

Vor fi foarte multe premii

Premiile vor fi multe, în materie de bilete albastre, pentru că sunt 2 feluri de bilete. Acestea le găsiți la info desk, la Vivo, în mall. Urna, unde fiecare poate să pună biletul, nu e mare chestie, trebuie doar numele, e-mail-ul și numărul de telefon. Deci nu alte informații, GDPR, «suntem de acord». Sunt 30 de premii, variate, frumoase și mai ales utile pentru fiecare. În schimb, înscrierea va merge pe toată durata concursului pentru cele albastre. Vor fi și niște bilete roșii, unde se pot înscrie doar cei peste 18 ani. La aceste bilete vor fi premii de școlarizare la școala portuară, cu 100%, 50% și 25% gratuitate. Costurile de școlarizare ajung undeva la 2.800 lei, tot cursul. Chestia este că îți oferă posibilitatea să intri într-un domeniu frumos. Știți cum e fiecare după cum vrea, pentru că nu poți să tragi un copil de 11 ani să se facă stivuitorist. Multă lume spune că o să apară pe Olx, «vând curs de stivuitor», totul este posibil, însă nu pot să câștige decât, și extrem de important, nu vor câștiga decât cei care vor fi de față, indiferent de culoarea biletului. Nu sunăm noi prin telefon. Câștigătorul se va anunța în aceaași zi, iar dacă norocosul nu e acolo, mai tragem încă odată și dăm omului care e de față.

Anton Antoniadis: Statul face zona libera in Portul Midia, de 775 de hectare! Video Anton Antoniadis

Antoniadis crede că presa din Constanța are un mare merit în organizarea acestor competiții: „Întrebarea mea este cine nu m-a mai ajutat? După cum vedeți, indiferent de ce ai face pe media, Instagram, Facebook, conturi de socializare, oricât ai da, presa are puterea ei. Ceea ce îmi place este că la presa din Constanța, ori de câte ori este un eveniment pentru binele Constanței se activează. Sincer, noi aici avem miză. Nicio firmă din port nu are miză, nu câștigă ceva din chestia asta. Dacă stai să te gândești, tot acel om care vine să se angajeze, sau poate ăla micu' care vede spectacolul, care observă cum arată mașinile de la ISU, scara de pompieri, ultimele Ford-uri Raptor de la poliția de frontieră. Oricine are de câștigat. Ce ne interesează la fel ca orice eveniment pe care îl fac? Zâmbetul acela pe buze care nu ne face triști. O să creștem și mai mari, o să fim bucuroși pe orice timp! Important este să ne simțim bine și efectiv, de ce ne-am simți rău ? Eu am așa, speranța că totul o să fie bine. Utilajele sunt pe drum, ați văzut, stivuitoarele sunt eco, totul va fi electric, și mi-au garantat că bateriile vor fi litiu și ioni. Vor fi 2 firme, poate cele mai mari din România care vând stivuitoare și care, în afară de faptul că vin să aibă utilaje în probă, vor să-și prezinte oferta lor.

Vor fi foarte multe firme prezente


De la asociația noastră sunt cel puțin 10, deci vor fi mult mai multe. Și vor fi din toate domeniile, spre exemplu materiale de protecție. Companii de la care conducerea din port cumpără și vreau să spun că nu am pus pe oricine acolo, ci am i-am întrebat pe cei care cumpără dacă sunt de calitate, toată lumea spunând că au marfă de calitate. Le-am permis să aibă un cort, să își prezinte ofertele. O să vină și la tombolă cu materiale., va fi o experiență interactivă. O să vină și băiatul acela cu motocicleta, veți vedea că poate face o motocicletă din aceasta de concurs pe asfaltul de la Vivo. O să iasă frumos“, a continuat Antoniadis.

Anton Antoniadis: Statul face zona libera in Portul Midia, de 775 de hectare! Video imagini de la competiția de anul trecut

Anton Antoniadis consideră că în Portul Constanța lucrurile au început să se miște: „A fost un boom, cel puțin acum un an, un an jumătate, a fost boom-ul. Cert este că portul la ora acea nu era pregătit pentru un asemenea volum de marfă. Toți au făcut investiții grămadă să nu negăm. Statul Român, Ministerul Transporturilor și toată lumea cred că a avut de câștigat. S-a văzut că ministerul a investit bani în calea ferată, pentru operatorii portuari, fonduri, ajutoare și așa mai departe. Au intrat, pentru că era la mijloc renumele României prin promisiunea ajutorului față de Ucraina. De când s-a dat drumul portului de pe Marea Neagră, volumul traficului a scăzut enorm, adică, cred că la ora asta a mai rămas 20-30% de acum un an de zile. Și cu cât e mai multă liniște pe graniță, cu atât mai mult scade prin portul Constanța. Soluții sunt pentru a crește traficul, însă trebuie să și vrei. Au fost atâția ani de zile. Dăm în altele acum, în loc de eveniment. A început să se miște ceva, avem un dialog cu Ministerul Transporturilor și Ministerul de Finanțe. Pe 5 august am fost 5 indivizi din port la o audiență, reprezentativi pentru Portul Constanța. În audiență la domnul Boloș, părere personală, omul m-a uimit. Poate că multă lume îl înjură, poate că și eu eram unul dintre ei, însă am ajuns acolo, am cerut audiența cu o listă anume. Am ajuns acolo, am intrat într-o sală și au venit, în număr de 16,  tot ce înseamnă directori din structura Ministerului de Finanțe, din Vamă, din Auto, etc, inclusiv cei 2 secretari de stat și domnul ministru Boloș. Și vă spun, am stat 2 ore în niște discuții în care nu au fost contraziceri, pentru că e Ministerul de Finanțe, Ministerul Transporturilor, orice minister din România asta, din păcate el este la București și noi la Constanța. Ca să cunoști tot ce înseamnă portul Constanța, particularități, probleme, bucurii, trebuie să fii aici, să ai un ochi în zonă sau să ai oameni competenți care să îți expună problema, în momentul în care tu ai niște informații false, n-ai cum să știi tot. Ne-am lămurit acolo și vreau să spun că am rezolvat toate cele 10 probleme acolo, instant. Adică oamenii au înțeles care e problema și cum funcționează, cum spunem noi, pentru că și noi vrem asta. Ca și concluzie, ei vor să scoată la lumină tot ceea ce este gri și negru, TVA, facturi, transporturi. Ne bucură și pe noi, și le-am oferit modalitatea de a face mai mult decât au crezut ei, dar am și corectat modul în care se poate face. Într-adevăr, portul are niște particularități și ați văzut de exemplu, după întâlnire, că acum Ministerul de Finanțe și Ministerul Transporturilor fac la Midia zonă liberă de 775 de hectare, pentru că ne trebuie în partea în care o să vină și reconstrucția Ucrainei, dar majoritatea sperăm că va trece și prin portul Constanța, atunci noi trebuie să ne dezvoltăm ca să le oferim toată capacitatea asta de transport.

Mai multe puteți vedea în interviul integral:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365