REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.8° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
23.8° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Apa potabilă va deveni mai sigură datorită noilor standarde de igienă la nivelul UE

Apa potabilă va deveni mai sigură datorită noilor standarde de igienă la nivelul UE

A.F. 25 ianuarie 2024 | 00:00 263

Comisia Europeană a adoptat, marţi, noi standarde minime de igienă pentru materialele şi produsele care intră în contact cu apa potabilă, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Apa potabila va deveni mai sigura datorita noilor standarde de igiena la nivelul UE

Noile standarde se vor aplica de la 31 decembrie 2026 materialelor şi produselor utilizate în instalaţiile noi sau atunci când instalaţiile mai vechi sunt renovate sau reparate. Aceste standarde vor preveni creşterea microbiană şi vor reduce riscul de percolare a substanţelor nocive în apa potabilă.

"Apa potabilă curată este un drept al omului. Noile standarde înalte de protecţie a sănătăţii şi a mediului pe care le propunem astăzi vor garanta că materialele şi produsele care intră în contact cu apa sunt din ce în ce mai puţin toxice. Reducerea contaminării este un element-cheie al rezilienţei apei şi al rezilienţei întregului nostru ecosistem", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit Virginijus Sinkevicius.

Noile standarde se vor aplica materialelor şi produselor destinate utilizării în instalaţii noi pentru captarea, tratarea, stocarea sau distribuţia apei sau pentru lucrări de reparaţii, cum ar fi, de exemplu, conducte de alimentare, supape, pompe, contoare de apă, accesorii şi robinete. Acest lucru va face apa mai sigură pentru băuturi şi va reduce sarcina administrativă pentru întreprinderile care produc materialele şi produsele relevante, precum şi pentru autorităţile naţionale.

Până în prezent, armonizarea la nivelul UE a fost redusă, iar producătorii au fost obligaţi să solicite aprobări diferite în fiecare stat membru în care doreau să îşi vândă produsele. Noile norme vor simplifica, de asemenea, activitatea de aprobare desfăşurată anterior de fiecare autoritate naţională.

Materialele şi produsele care respectă noile standarde ale UE vor primi o declaraţie de conformitate UE şi un marcaj UE specific. Prin urmare, produsul poate fi vândut în întreaga UE fără nicio restricţie legată de posibile preocupări legate de sănătatea publică sau de mediu.

În urma adoptării de către Comisie a celor trei acte delegate, Parlamentul European şi Consiliul au acum la dispoziţie două luni pentru a formula eventualele obiecţii. În caz contrar, actul delegat intră în vigoare. Se preconizează că toate cele şase acte vor fi publicate în Jurnalul Oficial după aceste două luni, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513