REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
27.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Apele Române ar putea să-i ia terenul unui afacerist care vrea să ridice un bloc aproape de plajă. VIDEO

Apele Române ar putea să-i ia terenul unui afacerist care vrea să ridice un bloc aproape de plajă. VIDEO

Replica API 12 februarie 2022 | 00:51 3990

Afaceristul care vrea să ridice un imobil cu 7 etaje în buza mării vrea să se apuce de lucrări, însă nu are emisă autorizația de construire, pe motiv că situația juridică a terenului este incertă. Apele Române, prin ABADL ,și-au revendicat dreptul de proprietate asupra imobilului pe care M. V. Florin intenționează să edifice construcția. Investitorul a cerut în instanță autorizația de construire, însă nici judecătorii nu sunt de partea lui.

În urmă cu câțiva ani, un teren din Faleză Nord a făcut obiectul unui litigiu în instanță. În 2015, M. V. Florin, proprietarul terenului, a deschis o acțiune în instanță, prin intermediul căreia solicita ca Primăria Constanța să fie obligată la elaborarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal ( PUZ) pentru terenul de 500 mp în vederea construirii unui imobil S+P+7E-apartamente de locuit, precum și eliberarea certificatului de urbanism ca act premergător autorizației de construire.

În ianuarie 2016, Tribunalul Constanța a admis cererea formulată de proprietar și a obligat Primăria Constanța și Consiliul Local Constanța să întocmească și să adopte Planul Urbanistic Zonal prin care să se reglementeze regimul de construire al zonei în care se află terenul proprietatea acestuia, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

M.Florin, în ședința în care s-a aprobat PUZ-ul

În şedinţa de consiliu din noiembrie 2020, constănţenii care locuiesc în zona Universităţii Spiru Haret şi-au exprimat dezacordul cu privire la construcţia blocului şi au cerut consilierilor să nu aprobe PUZ-ul. Cu toate acestea, aleşii au răspuns afirmativ solicitării investitorului Mihai Valentin. Două asociaţii de proprietari au cerut în instanţă anularea HCLM din 29 noiembrie, însă au pierdut. În ciuda acestui fapt, investitorul nu poate începe lucrările, și nici nu o va face prea curând, pentru că nu are autorizația de construire. Administrația locală refuză să i-o emită, deoarece situația terenului este incertă.

Trebuie precizat faptul că terenul din Faleză Nord care a stârnit revolta locuitorilor din zonă face parte din lista terenurilor retrocedate.

VIDEO:

Mihai Florin Valentin a cerut autorizația de construire și demararea șantierului în instanță, precizând în fața magistraților că a fost șicanat și obstrucționat de autoritatea publică locală încă de la data achiziționării terenului . Însă la finele lunii decembrie a anului trecut i-a fost respinsă cererea. ABADL a intervenit în dosarul și a spus că a formulat o acțiune în revendicare a terenului în suprafața de 500 mp reprezentat de faleza litoralului romanesc.

Totodată, a menționat faptul ca imobilul a făcut parte din dosarul Retrocedărilor, iar potrivit Deciziei nr. 32/07.02.2019 , instanța a reținut în legătura cu terenurile faleză și plajă că au fost împroprietărite în mod nelegal unele persoane fizice și juridice agreate, motiv pentru care a dispus desființarea dispoziției nr.3135/13.11.2003 emisa de Primăria Constanta, în mandatul lui Mazăre, și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, în sensul revenirii terenurilor în domeniul public al statului.

Prin dispoziția lui Mazăre, terenul a ajuns la Daniel Ene, condamnat în dosarul Retrocedărilor, apoi imobilul a fost vândut și revândut

Terenul a ajuns, prin dispoziția de mai sus, în beneficiul lui Daniel Ene. Acesta, al rândul său, l-a vândut unui anume Raim, potrivit informațiilor noastre, în același an, iar acesta din urmă l-a revândut, doi ani mai târziu, către M.G. și M.T. Nici aceștia nu l-au ținut prea mult timp în proprietate, așa că l-au donat către G. Keser, chiar în ziua în care l-au cumpărat. Acesta a și fost condamnat la trei ani cu suspendare sub supraveghere în Dosarul Retrocedărilor.

Dacă va reuși să edifice, în cele din urmă imobilul, apartamentele în discuție nu vor fi vândute, ci vor rămâne in proprietatea investitorului în scopul închirierii acestora. Având în vedere zona Faleză Nord, cu vedere la mare, veniturile din chirii vor fi substanțiale. Precizăm că pentru teren afaceristul a plătit prețul de 146.000 euro, iar asta se întâmpla în 2005.

VIDEO:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intre Eforie Nord si Sud s-a construit chiar pe plaje. Cine a dat avizele?
1
0
sa i.l ia odata, ce atata vorbarie.
1
0
Blocul ala umbreste jumate din plaja, e construit pe taluz si are 12 etaje. Incalca toate prevederile urbanistice zonale. Rusine constanta verde din parti.
5
0
...n-ar face unul o parcare supraetajata sa descongestioneze zona...cu plata sa fie ...convenabil pentru toata lumea....dar sa ai unde sa parchezi...vara este dezastru...turistii ar fi in stare sa parcheze masinile una peste alta...daca vor construi bloc...locatarii unde isi vor parca masinile...acest aspect nu il ia nimeni in seama...In Constanta este la fel in continuare...este condusa de oameni fara viziune...
5
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303