REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 1 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6869
13.3° Constanța Marți, 1 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6869
 

Apele Române spun că au atribuit majoritatea sectoarelor de plajă

Apele Române spun că au atribuit majoritatea sectoarelor de plajă

Andreea VLAICU 25 iunie 2024 | 00:00 894

La începutul lunii iunie, Replica a prezentat situația sectoarelor de plaje rămase ale nimănui. La acea dată, licitațiile trebuiau făcute, iar plajele puse la punct. Totuși, acest lucru nu a fost posibil deoarece metodologia în vederea închirierii sectoarelor de plajă nu este gata. Pentru a afla mai multe detalii și data organizării licitației, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Apelor Române, Ana-Maria Agiu, ne-a declarat că din cele 158 de subsectoare de plajă s-au atribuit 113, iar dintre acestea au fost contractate 108 de subsectoare. În acelaşi timp, un număr de 84 de subsectoare au rămas în administrarea ABADL şi urmează să fie scoase la licitaţie.

Apele Romane spun ca au atribuit majoritatea sectoarelor de plajaplaje înnisipate

Fiecare sezon estival vine cu încercările și problemele sale. Anul acesta, de exemplu, operatorii nu au putut să-și primească liniștiți turiștii pe plaje pentru că documentele nu au fost gata la timp. Hotărârea privind modificarea și completarea anexei la HG nr. 183/2020 privind aprobarea închirierii unor bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 390 din data de 25 aprilie 2024, însă licitația... pauză.

Pentru a primi mai multe detalii în legătură cu organizarea licitațiilor, reporterii Replica au contactat-o pe Ana-Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Apelor Române, instituția care se va ocupa de licitațiile pentru închirierea plajelor. 

Apele Romane spun ca au atribuit majoritatea sectoarelor de plajarăspunsul de la ANAR

Ce spune Administrația Națională a Apelor Române

Conform răspunsului, lărgirea plajelor de pe litoralul românesc a creat noi plaje care ulterior au fost scoase la licitație. „Reabilitarea costieră pe malul românesc al Mării Negre realizată cu fonduri europene a creat o noua infrastructură turistică. În acelaşi timp, în urma procesului de lărgire a plajelor, raportat la Anexa nr. 12 la H.G. nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ponderea plajei nou înnisipate a crescut cu aproximativ 94% faţă de cea de dinainte de 2021. Unele plaje nou create au fost deja cadastrate şi resectorizate, fiind parte din sectoarele scoase la licitaţie şi parţial închiriate”, scrie în răspunsul primit.

„În ceea ce priveşte plajele din staţiunea Eforie, ANAR prin ABADL a făcut demersuri pentru înscrierea noilor suprafeţe rezultate din procesul de înnisipare în domeniul public at statului. Mai exact, este vorba despre 525.120 mp de plajă aferentă UAT Eforie şi 11.155 mp de plajă aferentă UAT Agigea. În total, este vorba despre 536.275 mp care au fost incluşi în Anexa la HG nr. 1705/2006 de aprobare a inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public at statului. Hotărărea de Guvern nr. 585/2024 s-a aprobat în şedinţa de Guvern din 30 mai şi a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 11 iunie a.c.”, se mai arată în răspuns.

Apele Romane spun ca au atribuit majoritatea sectoarelor de plaja

Majoritatea plajelor au fost atribuite?

În continuare, ANAR a transmis și situația actuală a sectoarelor de plajă și anume „În ceea ce priveşte situaţia sectoarelor de plajă din prezent, din cele 158 de subsectoare de plajă s-au atribuit 113, iar dintre acestea au fost contractate 108 subsectoare. Acestea sunt în staţiunile Constanţa, Mamaia, Costineşti, Năvodari, Eforie, Vama Veche, Mangalia, Venus, Tuzla, Cordon Venus-Saturn-Jupiter. Cu alte cuvinte, 68% din sectoare sunt închiriate pentru sezonul 2023-2024, iar operatorii îşi pot desfăşura activitatea în acest moment. (...) Un număr de 84 de subsectoare au rămas în administrarea ABADL şi urmează să fie scoase la licitaţie. Acestea se aftă în staţiunile Mamaia, Constanţa, Eforie Nord şi Vama Veche. Dintre acestea, un număr de 42 sunt subsectoare al căror contract a expirat şi nu au fost incluse în OUG nr. 8/2023, la acea dată nefiind libere de sarcină”.

Așadar, potrivit ANAR, operatorii de plajă pot răsufla ușurați, cu toate că cei care încearcă să aducă un ban în plus atât la bugetul local cât și la cel personal prin afacerile de pe plajă spun că anul acesta este deja unul ratat.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
m***e de la apele romane nu stie decit adunarea. spune cit la % si de ce nu sau inchiriat toate!
1
0
zbiara lumea la administratorii de plaja ca e scump...sa faca cineva socoteala cat cer astia pe plaja pe sezon...cu amenajare ,curatenie,amenzi ca ai sapca n ai sapca...vezi ca trebuie sa pui 100euro sezlongul si 50euro berea :)
0
1
Sanki. ANAR vrea sa ia mamaliga ABADL. Mai usor cu combi la nivel local, le facem noi la centru. Dar sunt prostovani. Salut
4
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515