REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 2 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6840
19.4° Constanța Luni, 2 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6840
 

Apicultorii români sunt disperați. Piața din Constanța este împânzită de miere cu un euro kilogramul

Apicultorii români sunt disperați. Piața din Constanța este împânzită de miere cu un euro kilogramul

Andreea POPA 2 septembrie 2024 | 00:00 366

Apicultorii români sunt disperați și cer ajutorul Guvernului, după ce producția de miere pe anul acesta a fost compromisă de seceta cumplită. De parcă nu era de ajuns, crescătorii români de albine sunt afectați și de importurile de miere incredibil de ieftină, care ajung în Constanța cu 1 euro kilogramul. Asta în condițiile în care, pentru a produce un kilogram de miere în România, costă 3-4 euro.

Apicultorii romani sunt disperati. Piata din Constanta este impanzita de miere cu un euro kilogramul

Seceta cumplită de anul acesta a compromis jumătate din producția de miere a apicultorilor din România, care cer disperați ajutor de la Guvern. Practic, un ajutor financiar de 10 euro pe familia de albine, informează Antena 3.  

De parcă dezastrul caniculei care nu se mai sfârșește nu era de ajuns, apicultorii români se confruntă și cu mierea care vine din Asia la prețuri incredibil de mici. Așa a ajuns Constanța să primească și să distribuie apoi în toată țara miere vândută de asiatici cu 1 euro kilogramul.

„Pentru mine, care sunt de 35 de ani în profesia asta, parcă de la an la an e mai dificil”, a spus Mihai Apostolescu, apicultor.

Pentru că temperaturile sunt din ce în ce mai mari, iar perioadele caniculare durează din ce în ce mai mult, producţia de miere este grav afectată. „Sunt costisitoare când tragi linie și prețul de producție nu acoperă. Nu putem să aducem bani de acasă mereu”, mai spune Mihai Apostolescu.

Producerea unui kilogram de miere în România costă 3-4 euro, comercianții importă din Asia cu 1 euro kilogramul

Apicultorii spun că pentru a produce un kg de miere trebuie investiţi între 3 şi 4 euro. Iar banii nu se recuperează dacă vând en gros, de exemplu. „E o presiune și pe piață, vine miere din partea asiatică, vine la un dolar sau un euro în Constanța”, afirmă apicultorul.

În acest context, apicultorii cer ajutor din partea statului. Ar fi vorba de 10 euro pentru fiecare familie de albine, sumă de bani despre care susţin că oricum nu le-ar acoperi toate pierderile.

„Eu zic că chiar 20 de euro ne-ar ajuta să ducem lucrurile de la un an la altul. Nu facem față costurilor, a fost un an dificil, poate chiar cel mai dificil”, declară Mihai Apostolescu.

Apicultorii spun că această meserie este pe cale de dispariţie şi din cauza faptului că tinerii nu mai sunt atraşi, iar de vină sunt câştigurile insuficiente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516