REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
21.9° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Aplicaţiile Telegram şi WhatsApp, întrerupte în Rusia în urma unui atac informatic

Aplicaţiile Telegram şi WhatsApp, întrerupte în Rusia în urma unui atac informatic

A.F. 21 august 2024 | 17:26 456

O "pană masivă" a lovit timp de o oră miercuri mesageriile Telegram şi WhatsApp în Rusia, a anunţat agenţia rusă pentru supravegherea telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, potrivit căreia un "atac informatic" s-a aflat la originea acestui rar "incident", informează AFP.

Aplicatiile Telegram si WhatsApp, intrerupte in Rusia in urma unui atac informatic

"Începând cu ora (locală) 14:00, centrul de control şi de supraveghere a reţelei publice de comunicaţii a înregistrat o pană masivă în funcţionarea mesageriilor Telegram şi WhatsApp", a anunţat Roskomnadzor într-un scurt comunicat.

Câteva minute mai târziu, Roskomnadzor a anunţat că aceste perturbări au fost cauzate de "un atac DDoS împotriva operatorilor ruşi de telecomunicaţii".

Atacurile DDoS, de tip "refuz al serviciului", sunt o metodă relativ simplă ce constă în a bloca un sistem copleşindu-l cu solicitări.

"La ora 15:00 (12:00 GMT), atacul a fost respins şi serviciile funcţionează normal", a afirmat în al doilea comunicat Roskomnadzor, care nu a identificat autorul acestui atac cibernetic.

Un astfel de incident informatic este rar în Rusia.

De la începutul asaltului său împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Kremlinul şi-a întărit în mod considerabil controlul asupra sectorului digital, puternic afectat de sancţiunile occidentale.

De asemenea, puterea rusă şi-a accentuat controlul asupra internetului, interzicând o serie de site-uri şi reţele sociale occidentale, unde detractorii Kremlinului se puteau exprima liber, precum Facebook, Instagram şi X.

Aceste resurse rămân cu toate acestea accesibile din Rusia, prin utilizarea unei reţele private virtuale (VPN).

YouTube nu a fost niciodată blocat, însă zvonuri privind interzicerea lui apar în mod regulat, cu atât mai mult cu cât din martie 2022, Roskomnadzor acuzase YouTube şi Google, proprietara platformei, de activităţi "teroriste".

Din februarie 2022, Kievul a fost la rândul său vizat de mai multe ori de atacuri cibernetice de amploare, în special împotriva site-urilor sale guvernamentale. Autorităţile afirmă regulat că au dovezi privind implicarea Moscovei, care neagă, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365