REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ar putea fi declanșată o grevă generală înainte de Bacalaureat și de Evaluarea Națională

Ar putea fi declanșată o grevă generală înainte de Bacalaureat și de Evaluarea Națională

Ana Maria LIPAN 12 mai 2023 | 00:00 1579

Miercuri, 10 mai a.c., peste 10.000 de sindicaliști din educație au protestat la București, pentru a-și revendica drepturile, cu precădere cele salariale. Aceștia solicită majorarea indemnizațiilor din sistemul de învățământ, în special pentru profesorii debutanți, care în prezent câștigă aproximativ 2500-2700 de lei, situație ce a născut numeroase controverse, suma încasată fiind egală cu cea a unui îngrijitor angajat la Ministerul Educației.  Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, ne-a declarat că următoarea acțiune pe care angajații, ajunși la capătul puterilor, o vor întreprinde este declanșarea grevei generală, chiar înaintea examenelor naționale.

Ar putea fi declansata o greva generala inainte de Bacalaureat si de Evaluarea Nationala
Plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor și a drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă aplicabile sunt și ele pe lista revendicărilor. În ultimele luni, cadrele didactice din întreaga țară au protestat, solicitând majorarea salariilor, plata orelor suplimentare cât și a bugetului de investiții în învățământ. Nu i-a auzit nimeni, așa că au ieșit, din nou, în stradă. Problema salarizării a fost eliminată din proiectul legii Educației, care a făcut stârnit mari controverse în rândul publicului, însă dascălii au continuat să își manifeste nemulțumirile în fața Guvernului. Singura soluție ce se întrevede în momentul de față este adoptarea unei noi lege a salarizării, care ar putea să fie adoptată abia la sfârșitul acestui an. Anunțul adoptării Ordonanței austerității a fost picătura care a umplut paharul, protestatarii anunțând că vor intra în grevă de pe 22 mai a.c.

Salariile mizere din învățământ

Acțiunile acestora sunt îndreptățite de numeroasele anomalii precum cazul șoferilor angajați la Ministerul Educației, care încasează lunar de la 3200 la 5000 de lei. Un profesor poate câștiga această sumă de bani abia după 25 de ani de activitate la catedră.  Un dascăl debutant sistem primește un salariu net de 2500 de lei, ca și un îngrijitor de la Ministerul Educației. Mai mult decât atât, șoferii și îngrijitorii beneficiază de spor pentru condiții vătămătoare, care atinge 15% din salariul de bază.

Ar putea fi declansata o greva generala inainte de Bacalaureat si de Evaluarea Nationala
În privința problemei salariilor din sistemul de învățământ, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a declarat pentru Replica faptul că nu doar profesorii sunt afectați, deficiențele cauzate de lipsa resurselor umane fiind resimțite din ce în ce mai puternic, întrucât indemnizațiile nu sunt motivante. Luând în considerare lipsa perspectivelor salariale, mediul educațional nu doar că nu poate să atragă noi talente, existând chiar din ce în ce mai multe situații în care angajații decis să părăsească sistemul.

Ar putea fi declansata o greva generala inainte de Bacalaureat si de Evaluarea Nationala
"Majoritatea nemulțumirilor țin de componenta salarială. Salariile sunt foarte mici, nu ale profesorilor, pentru că vorbim despre personal nedidactic, didactic auxiliar, didactic de predare și bineînțeles de personal care ocupă funcții de conducere îndrumare și control. Nimeni în sistemul de învățământ nu poate spune că are în momentul de față un salariu care să îi poată permită un trai decent și care să îl și motiveze să își continue activitatea în domeniu. Am ajuns în situația în care avem posturi vacanțe pentru personal nedidactic, care sunt scoate la concurs, la care nimeni nu se prezintă. Pleacă îngrijitori din grădiniță și bucătărese și nu se mai poate angaja apoi pe altcineva, pentru că nimeni nu vine pentru un salariu de 1800 de lei sau 1900 de lei. Cât despre partea de științe exacte, ajutorul nostru vine doar din partea colegilor pensionari, pentru că există un deficit masiv de resurse umane, de profesori care ar putea să predea o astfel de disciplină sau specialitate. Sunt secretare și contabile care deja părăsesc sistemul și nu am auzit de o unitate de învățământ care să poată funcționa fără aceste posturi. Cine și-ar dori să lucreze în condițiile în care nu beneficiază de niciun spor, de condiții de muncă, de complexitatea muncii, în condițiile în care și sâmbăta și duminica și fiecare sfârșit de lună, când trebuie să primească salariile, devine un calvar? Deja s-a ajuns la limita suportabilității
." , a declarat acesta.

Urmează să se declanșeze greva generală

Manifestarea recentă, din fața Parlamentului, a reprezentat cel mai mare protest al educației din România. Sindicaliștii, profesori din toată țara, au plecat din Piața Victoriei și s-au îndreptat spre Palatul Parlamentului. Aceștia au anunțat și o grevă generală în sistemul de învățământ, programată pentru data de 22 mai. În cazul în care nu vor primii soluții, protestatarii plănuiesc să blocheze activitatea din sistemul de învățământ din România, inclusiv examenele naționale.

Ar putea fi declansata o greva generala inainte de Bacalaureat si de Evaluarea Nationala

"Colegii noștri sunt foarte hotărâți să declanșeze greva generală. În momentul de față se centralizează datele. Următoare acțiune va fi greva generală. Nu avem treabă cu Ministerul Educației. Comunicare cu Ministerul Educației există, dar tot ceea ce ține de salarii, de sporuri, ține strict de competența Ministerului Muncii. Din partea lor am primit doar cuvinte frumoase, ne-au spus că ne înțeleg, că sunt alături de noi și că se caută soluții, dar le tot caută de vreun an și ceva. Am văzut soluția - ordonanța austerității.", a precizat în încheiere Marius Ovidiu Nistor

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum sa faci frate o facultate de 4 ani (Litere) + masterat, si sa iti gasesti de munca la 30-70 de km de oras, si sa muncesti pe 2500 de ron? Pai si unu' care face livrari si merge toata ziua cu duba, ia 3000 de ron. Nevasta-mea care e profesoara de romana, cu 2 grade date, abia ia 3500 in mana. Daca nu navigam si nu faceam banu' gros pe mare, pai muream de foame.
1
0
din nefericire suntem un popor las . in Romania este necesara o greva generala in toate domeniile, dar n ai cu cine
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510