REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
22.4° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

ARF şi cei şase operatori feroviari au semnat convenţia pentru proiectul de ticketing

ARF şi cei şase operatori feroviari au semnat convenţia pentru proiectul de ticketing

Ana Maria LIPAN 8 iunie 2023 | 00:00 220

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) şi cei şase operatori de transport feroviar de călători (OTF) au semnat convenţia pentru emiterea, comercializarea şi decontarea titlurilor de călătorie integrate în Ghişeul Unic - vânzări online (GU-VOL), a anunţat miercuri ARF pe pagina sa de Facebook.

ARF si cei sase operatori feroviari au semnat conventia pentru proiectul de ticketing

Obiectul convenţiei îl constituie stabilirea modului de emitere şi comercializare a titlurilor de călătorie integrate prin platforma online pusă la dispoziţie de ARF, pentru toţi operatorii de transport feroviar de călători, de decontare a sumelor provenite din vânzarea titlurilor de călătorie integrate valabile la transportul călătorilor cu trenurile aparţinând mai multor OTF, precum şi modul de realizare a controlului şi asigurarea asistenţei pentru funcţionarea acestui canal integrat de vânzare online.

Durata actului juridic este de 12 luni calendaristice, termen ce începe de la data semnării convenţiei, cu prelungirea automată cu perioade succesive, egale cu cea iniţială. De asemenea, este prevăzută situaţia că în cazul în care oricare dintre OTF şi-a exprimat intenţia de încetare a convenţiei celelalte părţi vor continua derularea acestui acord.

"Totodată, continuă testarea operaţiunilor comerciale legate de corectitudinea împărţirii încasărilor contravalorii biletelor, aferente serviciului prestat şi a restituirii sumelor încasate, după caz, pe platforma online Ghişeul Unic - vânzări online, astfel încât această soluţie complexă să devină funcţională, în cel mai scurt timp posibil, în funcţie de obţinerea - în primă fază - a acceptanţei finale de către cei doi OTF (CFR Călători şi Transferoviar SRL). Reamintim, că, într-o primă etapă, cei doi OTF mai sus-menţionaţi au fost incluşi în testarea soluţiei iniţiale a modului de comercializare a titlurilor de călătorie integrate, urmând ca, după definitivarea structurii Web API, testarea tuturor funcţionalităţilor platformei GU-VOL şi acceptarea de către ceilalţi patru OTF, platformele informatice ale acestora să fie integrate în Ghişeul Unic - vânzări online", se arată în postare.

Echipa de proiect a societăţii Informatică Feroviară a lansat, la finele lui aprilie, procesul de testare tehnică a sistemului de vânzare a biletelor, de pe platforma online de test pusă la dispoziţie de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), prin proiectul privind "Sistem integrat, bază de date unică şi furnizare de informaţii privind sistemul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători".

Potrivit unui anunţ postat pe 21 aprilie pe pagina de Facebook a ARF, în cadrul acestui proces se urmăreşte testarea de către toţi operatorii a modului de comercializare a titlurilor de călătorie, integrate în Ghişeul Unic, astfel încât implementarea acestei soluţii tehnice software să poată fi lansată publicului călător, în condiţii depline de fiabilitate şi eficienţă.

Astfel, într-o primă etapă, au fost incluse rutele formate din trenurile care aparţin "CFR Călători" şi Transferoviar Călători şi vor avea în vedere verificarea şi vizualizarea datelor legate de vânzarea titlurilor de călătorie integrate, restituirea sumelor cuvenite către călător la renunţarea la călătorie şi emiterea facturilor fiscale la solicitarea acestuia. Testarea soluţiei iniţiale a modului de comercializare a titlurilor de călătorie integrate va putea fi considerată finalizată numai după parcurgerea testării tuturor funcţionalităţilor existente şi după integrarea propriilor platforme de ceilalţi OTF.

La începutul lunii februarie, preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu, declara la un eveniment că sistemul informatic de emitere a biletelor feroviare integrate va fi lansat în scurt timp, astfel încât să se poată achiziţiona un singur bilet pentru călătoria cu mai mulţi operatori până la destinaţie.

Astfel, călătorii vor putea să intre pe un site, la Mersul trenurilor, şi îşi vor putea cumpăra un bilet pentru mai mulţi operatori de transport, fără să se mai intereseze ce companie operează pe o anumită secţie.

"Exemplul cel mai clasic pe care îl am este Bârlad-Zărneşti. De la Bârlad la Zărneşti nu poţi să mai mergi astăzi doar cu CFR Călători. Ai cel puţin doi operatori: CFR Călători şi Regio Călători. În unele situaţii poţi să mai şi un al treilea, Transferoviar - şi exemplele acestea pot să continue. Ca să mergi la Târnăveni, de asemenea, nu poţi să mergi doar cu CFR Călători sau doar cu Regio Călători care deserveşte Blaj-Târnăveni. Este o problemă astăzi să ştii cu ce operator sau ce operator este pe linia respectivă, să te duci pe site-ul lui, o chestie care este total anapoda. (...) Acest lucru îl finalizăm în aceste zile, cu colegii noştri de la Informatică Feroviară - şi îl vom lansa în faza de test luna aceasta şi de luna viitoare va fi sigur funcţional - să poţi să cumperi un bilet pentru mai mulţi operatori sau pentru unul singur, în funcţie de ce ofertă ai pe ruta respectivă", a explicat Roşeanu, la Forumul de Infrastructură, Transporturi şi Logistică, ediţia a II-a, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699