REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Arhiepiscopia Tomisului: IPS Teodosie nu a solicitat niciodată ridicarea în rangul de mitropolit

Arhiepiscopia Tomisului: IPS Teodosie nu a solicitat niciodată ridicarea în rangul de mitropolit

A.F. 24 octombrie 2023 | 20:27 1934

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au precizat, printr-un comunicat, că IPS Teodosie nu a solicitat niciodată și nici nu va solicita, în nume personal, ridicarea în rangul de mitropolit.

Arhiepiscopia Tomisului: IPS Teodosie nu a solicitat niciodata ridicarea in rangul de mitropolitIPS Teodosie

„Față de colportarea în anumite publicații, care se citează una pe cealaltă, a unor informații pe care le apreciem ca fiind cu potențial de inducere în eroare a publicului, având ca obiect o „cerere” a Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de ridicare a sa în rangul de mitropolit, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări: 

1. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a solicitat niciodată și nici nu va solicita, în nume personal, o ridicare în rangul de mitropolit. Un om al rugăciunii și al căinței niciodată nu va alerga după onorurile efemere ale acestei lumi. 

2. Deși înțelegem nevoia de impact a publicațiilor respective, ținem să subliniem că fraze de titlu precum „Teodosie cere să fie ridicat în rang de mitropolit în ierarhia Bisericii Ortodoxe...” , pe lângă faptul hilar că sunt copiate cuvânt cu cuvânt de către un cotidian de la altul, denotă, în accepțiunea noastră, o anumită tendință denigratoare pe care o respingem ca fiind nedemnă și falsă.

3. Cu privire la demersul Arhiepiscopiei Tomisului de a i se recunoaște de către Sfântul Sinod dreptul de mitropolie (un drept consfințit prin canoanele 4-7 ale Sinodului I Ecumenic de la Niceea din anul 325), confirmat istoric, arheologic și documentar, inclusiv prin noile argumente prezentate Cancelariei Sfântului Sinod, acesta va continua, pe toate căile legale, statutare și regulamentare, până la împlinirea sa, prin voia lui Dumnezeu, prin dragostea poporului și prin înțelepciunea membrilor Sfântului Sinod. 

4. Deocamdată, deși documentul privind reactivarea mitropoliei Tomisului a fost înregistrat în termen, Cancelaria Sfântului Sinod nu l-a introdus pe ordinea de zi a ședinței Sfântului Sinod din luna octombrie 2023.

5. Domnului Vasile Bănescu, care a găsit de cuviință să dea un răspuns uneia dintre publicații după cum urmează: „în legătură cu noua-veche solicitare a Arhiepiscopiei Tomisului, aceea de a fi ridicată la rang de Mitropolie, precizăm că aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv”, îi transmitem rugămintea ca, în interesul dezambiguizării, să opereze cu celeritate o clarisimă distincție terminologică și fenomenologică dintre o solicitare de ridicare la rang de mitropolie (cum a fost, de pildă, cazul înființării ex novo a mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului) și o solicitare (într-adevăr, „nouă-veche”) de recunoaștere a unui drept existent de mitropolie, cu temei indelebil (cazul reactivării mitropoliei Tomisului).

Concret, Arhiepiscopia Tomisului  nu a solicitat niciodată o ridicare (în sensul oferit de domnul Vasile Bănescu), ci o reactivare (o punere în vigoare) a dreptului sacru, inviolabil și inalienabil al mitropoliei Tomisului (cea din secolul al IV-lea, aceeași a Sfinților Ierarhi care și-au pus semnătura pe hotărârile Sinoadelor Ecumenice, aceeași a Sfinților Ioan Casian și Dionisie Exiguul, aceeași a Călugărilor sciți, a lui Ioan Maxențiu și Leonțiu de Bizanț, aceeași a mitropoliților Vasile și Anicet din veacul al XII-lea, aceeași strămutată la Vicina în veacurile XIII-XIV). 

Cu gândul că acest comunicat limpezește nelămuririle unora și vindecă suferințele personale ale altora, nădăjduim că Biserica va înainta în lucrarea ei misionar-pastorală, iar Tomisul (vechi-nou) va primi, cât de curând, reactivarea scaunului său mitropolitan, spre bucuria credincioșilor din Dobrogea și spre cinstea poporului român.“, se precizează în comunicat.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu nu a solicitat niciodată Dar dacă i se propune accepta cu placere. Cita jegosenie vai si vai Asta i cam asa cereți voi pt mine ca... Eu tre sa fac k sacul sa stea in picioare La final cu mir sa fi spalat uns tot pămîntul te va acoperi
1
0
Oare chiar sa nu va fi dorit asta.Sincer ma indoiesc.Repet DUMNEZU TATAL este doar in cer si uneori in inimile noastre.Stati linistit molcom zic nu ii cazul dvs.La dvs in suflet se aude zornait de bani.Dumnezeu poate fi doar si doar putin
2
0
Da nu a cerut în nume personal. In c*rînd o sa declare public ca NU I SI DORESTE ACESTA NUMIRE.Da pt ca nu o merita pt ca este si asa un hapsîn si ca sa cam saturat sa fie pupat in rect de ceilalți preoți.Sa saturat sa mai ia bani cu nesimțire de la oameni sărmani dar adevarat si si maxim de inocenți.Tre sa se oprească toate astea sa fie placut norodului
2
0
Nu a solicitat in nume personal.Dar oare sutele de cățeluși pe care ii are au făcut ceva fara stirea lui.Asta ii raspuns pt inocenți.Pina una alta sc funerare pe care le administrează produc.Habovnici aprinzatori de lumînări si luptători de moaște sint berechet,Adicalea inocenți.Mai glasuieste si la vr o inmormintare a unuia cu multi bani,încasează pe multe parti.Mai apare si in dif emis la tv si de acolo iese ceva.Mai sfinteste ceva biserici noi k na tre.Avem si asa prea multe" spitale tre si cîteva zeci de biserici.Oameni sint de multe ori p****i direct spus iar alți profita la maxim de asta.
1
0
Bravo oilor prroaste!!! Continuati sa puneti botul in continuare la mizeria numita religie si la dumnezeul care nu exista decat in mintea imbecililor, pupatori de cioloane putrezite!
5
1
PREASFINTITU inaltPREA NESIMTYTU
3
1
Alina fato,nu confunda popimea corupta si lacoma dupa bani cu Dumnezeu,cum sa fie preotzi astia oameni Domnului cand fara sa le dai bani ei nici nu te ingroapa si invers daca le dai bani multzi te ingroapa nu un preot ci douazeci cu Spagoveanu in fruntea lor,nu ai vazut ce inmormantari au avut cei mai hozi politicieni sau interlopi cunoscutzi si dece pentru ca erau aia placutzi in faza lui Dumnezeu ?,binenzeles ca nu dar uni popi se cred Dumnezeu pe pamant dasta itzi si intinde mana sa le-o sarutzi si le place sa li se spuna sfintzi sau innaltpreasfintzitzi caci sfant li se pare prea puzin pentru mandria lor;ashtia fac exact ce le-a spus ISUS apostolilor sai si urmasilor apostolilor sa nu faca:"ii vedetzi pe farizei aia care merg in faza multzimi si le place sa ii numeasca multzimea Rabi tradus invazatorule ?,la voi insa sa nu fie asha caci doar unul este invatator si sfant Dumnezeu din ceruri si cel trimis de el,voi suntezi uni pentru alzi fratzi."
5
4
Iar va dat o prin gingii Teodosie,ca de fiecare data.Un om deștept un profesor dr are întotdeauna dreptate.Mooie la antecomentarii lui Teodosie
2
11
Dumnezeu nu înseamnă teodosie și planurile lui meschine. Dumnezeu înseamnă iubire și ajutorarea aproapelui fără de arginți, ce azi nu prea mai găsești
9
1
Theo , daca nu ai dat spaga , la cit ai furat tu , o sa ajungi sa slujesti la Corugea !
9
2
Minciuni preaincornorate!!! Asta ti-a fost visul vietii...
10
1
Cand esti suparat de mic, cand esti mare doar te joci. Degeaba injura unii pe aici, ce ne-am face fara ajutorul lui Dumnezeu ??
4
6
el, la wc publik trebue angajat sa spele raga tuu
7
4
se da fata mare. Ca circa lumea il vrea. Eu sunt lumea si te vreau la parnaie. Acolo sa tii liturghia mwistule hot !!!
19
4
Bai Teodosie esti plin de dosare penale, esti un talhar care ai furat in fata lui Dumnezeu de nenumarate ori... Crezi ca Dumnezeu te iarta? Biserica de ce nu platiti taxe si impozite ca toata lumea, ca doar vindeti terenuri si dati in arenda pamant... Cei mai mari evazionisti
18
2
Doamne ajuta!
5
11

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016