REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Armurariul, aliat de preț pentru sănătatea ficatului tău

Armurariul, aliat de preț pentru sănătatea ficatului tău

Replica API 5 ianuarie 2021 | 00:00 1219

Armurariul este o plantă pe cât de banală, pe atât de sănătoasă. Această plantă crește în zonele sălbatice cu climat cald și însorit precum zona Dobrogei și a Câmpiei Române și în limbajul popular este cunoscută sub numele de “ciulinul laptelui”. Această denumire i-a fost atribuită întrucât în momentul în care se sparg semințele, este eliberată o substanță lăptoasă, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Semințele armurariului sunt folosite în industria farmaceutică deoarece au un conținut ridicat de silimarina – substanță hepatoprotectoare. Consumul de armurariu are un efect detoxifiant asupra organismului, eliminând toxinele acumulate de-a lungul timpului. Armurariul este benefic oricum ar fi consumat. Semințele sale sunt comestibile, iar din flori se fac ceaiuri. Pentru o doză concentrată, oamenii preferă însă extractul de armurariu.

În anul 100 î.Hr., Discorides, un medic de origine greacă, a menționat pentru prima dată beneficiile acestei plante curative. De atunci și până în zilele noastre, oamenii folosesc proprietățile vindecătoare ale armurariului.

Principalul beneficiu al consumului de armurariu constă în efectul detoxifiant pe care îl are asupra ficatului. Silimarina este un complex de bioflavonoide care se regăsește în semințele armurariului și care ajută la detoxifierea ficatului și la menținerea acestuia sănătos.

O serie de studii făcute pe animale a dovedit că silimarina protejează ficatul de toxine precum:

Alcoolul

Fierul în exces

Radiațiile

Tetraclorură de carbon

Fenilhidrazina

Nu numai că silimarina ajută la detoxifierea ficatului, însă această are capacitatea de a vindecă celulele hepatice intoxicate și de a stimula regenerarea celulară la nivelul ficatului.

Beneficii consum armurariu

Proprietăți antioxidante – complexul de antioxidanți denumit silimarina are un efect puteric și în lupta cu stresul oxidativ, prevenind efectele nedorite ale îmbătrânirii.

Benefic la pacienții diagnosticați cu diabet – silimarina echilibrează nivelul de zahăr din sânge și remediază problemele rezistenței la insulină. Așadar, consumul de armurariu are efecte benefice asupra pacienților diagnosticați cu diabet.

Îmbunătățește sănătatea inimii – o serie de studii a confirmat faptul că armurariul este eficient în lupta cu colesterolul. Efectul pe care silimarina din semințele de armurariu îl are asupra colesterolului este vizibil rapid întrucât nivelul de colesterol scade considerabil după ce este administrat extract de armurariu sau după ce se consumă ceai de armurariu.

Previne semnele îmbătrânirii – odată cu efectul detoxifiant al silimarinei asupra ficatului, dar și cu combaterea stresului oxidantiv, semnele îmbătrânirii de pe chip vor întârzia să apară.

Cum să consumi armurariu

Pentru a beneficia de efectele acestei plante curative, o poți consumă în mai multe feluri.

Semințele de armurariu sunt comestibile și au o textura uleioasă și un gust dulceag. Acestea pot fi consumate că atare, adăugate în salate sau în smoothie-uri.

Ceaiul de armurariu este și el extrem de benefic și îl poți cumpără din comerț.

O altă variantă ar fi extractul de armurariu, care se va lua la recomandarea medicului. Cu cât concentrația de silimarina din acest extract este mai mare, cu atât este mai bine.

Dacă suferi de anxietate, ai probleme cu colesterolul ori urmezi un tratament cu scopul de subțiere a sângelui trebuie neapărat să te consulți cu medicul înainte de a consumă armurariu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016