REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Articulațiile degetelor pot trăda artroza genunchiului

Articulațiile degetelor pot trăda artroza genunchiului

Replica API 1 octombrie 2020 | 00:00 2641

Faptul că articulațiile degetelor sunt deformate (își măresc considerabil volumul) ar putea fi asociat cu artroza genunchiului (gonartroză).

Nodulii Heberden sunt niște creșteri osoase care apar la articulațiile degetelor și care sunt ușor de detectat în urmă unei examinări fizice de rutină. Aceșți noduli sunt considerați semne distinctive ale artrozei, iar un nou studiu publicat în revista "Arthritis & Rheumatology" a constatat că prezența nodulilor Heberden ar putea indică și daune structurale asociate cu gonartroza (boală numită și artroză genunchiului).

În studiul la care au participat 395 de pacienți cu noduli Heberden la degetele de la mâini și 188 de pacienți fără aceste formațiuni osoase la mâini s-a observat că existau asocieri semnificative între prezența nodulilor Heberden și gonartroză.

"Prezența nodulilor Heberden în cadrul unei examinări fizice a pacientului este asociată cu un tipar distinct al agravării faunelor structurale asociate gonartrozei, daune ce există în articulația genunchiului", a declarat autorul principal al studiului, dr. Arya Haj-Mirzaian, din cadrul Johns Hopkins University School of Medicine, citat de doc.ro.

"Aceste rezultate ne-au motivat să inițiem o serie de investigații mult mai concentrate, pentru a caracteriza și mai bine fenotipul nodulilor în cazul artrozei și pentru a crea tratamente specifice pentru pacienții din viitoarele studii clinice", a adăugat autorul senior al cercetării, dr. Shadpour Demehri.

Ce sunt nodulii Heberden și cum îi recunoști

Te confrunți cu durere și redoare (înțepenire) la nivelul degetelor? Acest tip de durere sau rigiditate ar putea reprezenta simptomele artrozei la nivelul mâinilor.

Artroză, o boală degenerativă a articulațiilor, poate uneori să afecteze și mâinile, inclusiv articulațiile degetelor. Când un pacient are artroză la mâini, este posibil să dezvolte noduli Heberden. Aceștia sunt, de regulă, unul dintre cele mai evidente semne ce arată că o persoană are artroză la nivelul mâinilor.

Nodulii Heberden sunt creșteri osoase care se formează pe mâinile pacientului, că rezultat al artrozei. Ei au fost denumiți după William Heberden Sr., un medic din anii 1700, pentru că el a fost cel care a găsit o explicație pentru aceste umflături de la mâini.

Aceste creșteri osoase, în general, apar pe articulațiile degetelor care sunt cele mai apropiate de unghie - numite și articulații interfalangiene distale.

De regulă, artroză se dezvoltă în coloana vertebrală, în genunchi, șolduri sau degete. Aceste zone au cartilaj în articulații, care protejează suprafață oaselor. În cazul nodulilor Heberden, umflarea zonei și o încovoiere apar la nivelul articulațiilor degetelor, pe măsură ce cartilajul începe să se dezintegreze sau să se uzeze. În cele din urmă, cartilajul nu mai poate proteja oasele, care încep să se frece unele de altele, iar acest proces distruge oasele existente și de cele mai multe ori provoacă durere.

Pe măsură ce cartilajul continuă să se degradeze, un nou țesut osos se dezvoltă/crește de-a lungul osului existent, în formă unor noduli.

Până la momentul la care apar nodulii aceștia, este posibil că degetele pacientului să fi devenit rigide / înțepenite, iar durerea s-a mai diminuat.

Nodulii Heberden apar după o deteriorare gravă a articulației, așa că adeseori ei sunt considerați un marker al artrozei avansate.

Semne și simptome noduli Heberden

Dacă ai nodulii Heberden, poți să îi vezi destul de clar, examinându-ți articulațiile degetelor. Micile creșteri osoase se pot extinde și le poți vedea bine la articulațiile situate cel mai aproape de unghie. În multe cazuri, degetele se pot deforma sau pot suferi modificări, pe măsură ce nodulii aceștia se formează. Simptomele pot fi: pierderea mobilității, durere, umflarea articulațiilor, redoare/înțepenire în locul unde există nodulul.

În unele cazuri, nodulii Heberden pot fi asimptomatici sau pot avea doar câteva simptome ori doar unele simptome ușoare.

Dacă ai nodulii Heberden, vei observă că îți va fi dificil să faci anumite lucruri, care presupun să apuci obiectele cu mâna sau să le ții cu degetele, cum ar fi să răsucești cheia în contact sau să desfaci capacul unei sticle cu suc.

Înainte de a începe orice fel de tratament, trebuie să te vadă un medic, care să îți efectueze un examen clinic amănunțit. După diagnostic, medicul îți va da mai multe informații despre artroză mâinilor și va implementa un plan de tratament special conceput pentru ține. Nu ignoră simptomele: durerea, inflamația în preajma articulațiilor degetelor, rigiditate în zona afectată, lipsa mobilității în degetele mâinilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677