REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
18.4° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Asigurarea imediată a măsurilor de profilaxie a rabiei salvează vieţi şi reduce presiunea asupra sistemului de sănătate

Asigurarea imediată a măsurilor de profilaxie a rabiei salvează vieţi şi reduce presiunea asupra sistemului de sănătate

A.F. 29 septembrie 2023 | 00:00 225

Asigurarea accesului echitabil la servicii medicale şi la măsurile de profilaxie a rabiei imediat după ce o persoană a suferit o plagă cu potenţial rabigen nu numai că salvează vieţi, ci şi reduce presiunea asupra sistemelor naţionale de sănătate, susţin specialiştii în sănătate publică cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Rabiei.

Asigurarea imediata a masurilor de profilaxie a rabiei salveaza vieti si reduce presiunea asupra sistemului de sanatate

Tema de anul acesta "Toţi pentru 1, o singură sănătate pentru toţi" subliniază faptul că pentru a elimina decesele cauzate de rabie până în anul 2030 este nevoie de un efort comun al medicilor, autorităţilor, organizaţiilor care luptă pentru sănătatea animalelor, efort care trebuie concentrat pentru asigurarea sănătăţii tuturor, indiferent de nivelul social şi economic.

Rabia este o boală cauzată de un virus ce atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi poate fi transmis atât la om, cât şi la animal prin muşcătura unui animal infectat. Este prezentă în peste 150 de ţări şi cauzează zeci de mii de decese în fiecare an, în principal în Asia şi Africa, 40% dintre acestea fiind înregistrate la copii sub 15 ani.

Potrivit sursei citate, ultimul caz de rabie la om în România, soldat cu deces, a fost înregistrat în anul 2012.

Specialiştii INSP recomandă vaccinarea animalelor de companie, supravegherea acestora să nu se arunce în curţi sau pe stradă resturi menajere, care ar putea atrage animale sălbatice sau fără stăpân, copii să nu fie încurajaţi să interacţioneze cu animalele necunoscute, scrie Agerpres.

În cazul în care o persoană a fost muşcată de un animal trebuie să se spele profund rana cu apă şi săpun timp de 15 minute, să se adreseze de urgenţă la medic pentru a stabili necesitatea vaccinării antirabice.

În cazul în care animalul personal a fost muşcat de altul trebuie să se solicite de urgenţă ajutorul medicului veterinar. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513