REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.8° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
21.8° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Asigurări medicale pentru studenţii români din străinătate

Asigurări medicale pentru studenţii români din străinătate

A.F. 5 aprilie 2023 | 00:00 225

Senatul, ca primă cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă a parlamentarilor PNL Nicoleta Pauliuc (proaspăt aleasă preşedintă a Organizaţiei Femeilor Liberale) şi Adrian Hatos (senator de Bihor) prin care studenţii şi doctoranzii români care învaţă în străinătate vor primi asigurare medicală atunci când se află pe teritoriul României.

Asigurari medicale pentru studentii romani din strainatate

Au fost cazuri multiple în care tinerii studenţi români din străinătate veniţi acasă nu au beneficiat de servicii medicale decontate din cauza unei interpretări a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cum că aceştia nu pot fi asimilaţi celor care învaţă pe teritoriul României. De asemenea, absolvenţii facultăţilor de medicină din ţară vor beneficia şi ei de asigurare de sănătate în ochii CNAS timp de şase luni de la finalizarea studiilor.

„Este un proiect de suflet pe care l-am iniţiat cu colegul meu Adrian Hatos. Rezolvăm o problemă punctuală generată de o interpretare nefirească a CNAS care susţinea că studenţii români din străinătate care vin în România nu au aceleaşi drepturi conform legii cu studenţii români care studiază în ţară. Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România, şi dacă învaţă în străinătate. Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare – doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani la o medie europeană care depăşeşte 30%. De asemenea, este corect, ca absolvenţii de medicină să beneficieze de aceleaşi drepturi o perioadă după finalizarea studiilor în cazul în care nu se angajează imediat”, a punctat preşedinta femeilor din PNL, Nicoleta Pauliuc, scrie stiripesurse.ro.

După adoptarea de către Senat, proiectul urmează să meargă spre dezbatere la Camera Deputaţilor.

Au existat mai multe speţe în care studenţii români din străinătate, care s-au considerat nedreptăţiţi, au acţionat în instanţă statul român. Toate deciziile de până acum au fost unanime în sensul acordării acestor drepturi şi, totuşi, acest cadru de intepretare discriminator, folosindu-se în mod incorect principiul teritorialităţii, deşi discutăm de cetăţeni români, este în continuare folosit de CNAS invocându-se neclaritatea din legea actuală (95/2006) care reglementează reforma în Sănătate. Bugetul Asigurărilor Sociale nu este grevat semnificativ de această măsură, dar legea are ca efect eliminarea de pe rolul instanţelor a unor dosare prin care studenţii români din diaspora solicită asigurare medicală atunci când se află pe teritoriul României.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768