REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Asistații sociali fentează legea! Iau bani de la stat și nu muncesc

Asistații sociali fentează legea! Iau bani de la stat și nu muncesc

Marieta STEFAN 27 septembrie 2023 | 00:00 2743

Numărul asistaților social din localitățile rurale a scăzut, dar, din păcate, mai există destui în cele unde posibilitățile materiale sunt mai scăzute. De exemplu, în Topalu, Peștera și Mihai Viteazu sunt peste 25 de asistați sociali, dintre care cel puțin 6 sunt apți de muncă.

Asistatii sociali fenteaza legea! Iau bani de la stat si nu muncesc

Conform legislației în vigoare, există persoane care pot primi ajutor social, dar acestea trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a se încadra. Este vorba despre persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani, dar nu au dosarele complete pentru pensionare, mame cu copii cu vârsta până în șapte ani sau cu probleme grave de sănătate.

Aceste categorii nu trebuie să presteze ore în folosul comunității pentru a primi ajutorul. Mai există o categorie, care este aptă de muncă și care pentru a primi ajutorul social, în cuantum de 170 de lei pe lună pentru o persoană, trebuie să muncească. Legea 416/2001 care reglementează asistații social a suferit schimbări de-a lungul timpului, dar nu majore. În anexa acestui act normativ este stipulat faptul că persoanele care dețin 2.000 de metri de teren intravilan sau două hectare de teren agricol, nu mai beneficiază de ajutor social.

A scăzut numărul asistaților

Acest lucru a schimbat mult datele problemei, în sensul că dacă în anii trecuți asistații sociali erau în număr foarte mare, în special în zonele rurale, acum, numărul acestora s-a micșorat considerabil. De exemplu, în localitatea Bărăganu sunt doar șase asistați social și toți sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani, la o populație de aproape 2.500 de locuitori. În Fântânele sunt doar două persoane care primesc ajutorul social și ambele au depășit vârsta de 65 de ani.

„Nu sunt de acord cu ajutorul social. Există totuși situații în care unele persoane ar trebui să beneficieze deoarece chiar dacă familia deține 2.000 de metri intravilan, acolo pot locui mai multe familii și pământul se împarte la numărul acestora, iar pe cele două hectare de pământ cât poți cultiva ca să trăiești tot anul”, a declarat pentru Replica, Ion Adrian Roșu, primarul localității Fântânele.

Lista localităților cu puțini asistați social poate continua cu localitatea Dumbrăveni care are 500 de locuitori, unde există șapte persoane care se încadrează, dintre care una este aptă de muncă și prestează ore în folosul comunității.

31 de dosare, dintre care 28 sunt ale persoanelor apte de muncă

Dar, din păcate, în localitățile din județ unde oamenii nu prea au posibilități materiale, numărul asistaților social crește. În Topalu, cu o populație de 1500 de locuitori, există 31 de dosare, dintre care 28 sunt ale persoanelor apte de muncă.

Asistatii sociali fenteaza legea! Iau bani de la stat si nu muncesc

„Avem 31 de dosare, dintre care 28 sunt persoane apte de muncă, iar dintre acestea 14 nu trebuie să facă ore în folosul comunității”, ne-a declarat Constantin Baltă, primarul localității Topalu.

Și în localitatea Peștera sunt 32 de persoane asistate social. „Avem 32 de asistați social, majoritatea cu probleme grave de sănătate și care nu se pot pensiona. Dintre acestea, 29 sunt persoane singure, o familie cu două persoane, o familie cu 4 persoane și o familie cu 5 persoane. Sunt familii monoparentale”, a afirmat Nicoleta Vrabie, primarul localității Peștera.

În Mihai Viteazu sunt 24 de persoane care primesc ajutor social, dintre care 6 sunt apte de muncă. „Localitatea noastră are 3.740 de locuitori. Avem 24 de asistați social, dintre care 6 sau 7 sunt apți de muncă”, a declarat pentru Replica, Adrian Costache, viceprimarul localității Mihai Viteazu.

Și în localitatea Siliștea, care are 1.500 de locuitori, sunt 16 asistați social, dintre care 6 sunt apți de muncă.

Cei care sunt apți de muncă trebuie să se înregistreze în baza de date a Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Constanța ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. „Trebuie să se înregistreze în baza de date a Agenției ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, apoi primesc o adeverință  pe Legea Asistenței Sociale cu care se prezintă la AJPIS și depun un dosar. În cazul în care persoanelor apte li se găsește un loc de muncă și aceștia îl refuză, se face o adresă către primăria din localitatea unde aparține pentru a i se tăia plata”, ne-a declarat Adelina Vlad purtător de cuvânt al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ptr 170 nu gasesti in cta sa-ti munceasca mai mult de 2 ore uneori nici atat; legea e o prostie si bataie de joc; si suma de 170 pe luna e o mizerie la costul vietii chiar si la tara; cu mai multi ani in urma era o statistica eurostat care arata ca alocam cei mai putini bani ptr asistenta social din ue la mare distanta de celelalte tari in procente din buget si avem si cei mai putini asistati tot la mare distanta de alte tari
0
0
HAUR! HAUR! HAUR! SEMEON BOSSU SEFU LA BANI! HAUR HAUR HAUR! SA MOARE GLOBELISTII DAH CIUDA IO VATEZ HAURUL LU SEMEON FRATELEMELEU CU GINGII MOV CA E D-AL NOSTRU CARE ESTE. AUR+AURr= 58% ROIECSIT IN DOUASDA DOISDAPATRU CAI FRUMMOSI ADICAAA LA ANUU FRATELEMELEU IO SH SATRA MEA VOTAM SEMEON SA MOARA CALU LU CIOLACU BRE. HAUR DA DOUASDAMI DA CAP DE TAGAN SHA STAMPELEZE PA GALBEN CA HAURUL DA PA DANTZII MEI SA MOARA CALU LU CIOLACU DHACA VA MINT. HAOLOOOO HADETI CA CEPE SA PLOAIE SI EAA CU PREZOANE SA MOARA CALU LU CIOLACU DIIIIII HADETI BAAA DAPA MINE hmpppptiu DIIIII IIILINCAA DIIIIIIIII FAAA MA RAPIDIIEE HOOO HOOO TRRRR FAAA HOOOOOO CE FAKI BOSS SA MOARA CALU LU CIOLACU DAI SI TU DOUASDALEI SA IAU LANT DHA HAUR LA COPIIII MEI SA PUNA TARA LA CALE CU SEFU NOSTRU TATAL NOSTRU SEFU LA BANI SEMEON EUROI PHA FRUNTE TRRRR HOOOO FAA HADE ZEE BOSS DAI TREISDAMII SA IAU SHO PUFULETZ LA p*****i CA MOARE DAH POFTAA HADE SEFUU PUPATAS TALPILI DAH HAUR LA VALOAREA MATALE EJTI BUN DAH WCPREMIER HAUR
11
0
De curiozitate, la Băneasa câți asistați sociali sunt?
3
0
Deci votăm Noua Dreaptă !
2
1
Eu as interzice dreptul la vot pt cei care nu contribuie la buget. Cum sa votezi tu , asistat social, psd sau pnl ca sa vina sa imi puna mie, care muncesc , taxe si sa ti le dea tie, un parazit? Doar cei care platesc impozite ar trebui sa voteze, cei votati sa imparta banul public in interesul celor care ii produc. Aveti idee cate beneficii au? De la gratuitate in spitale, transport, apa, electricitate, la burse pt copii, pensii, daca scot certificate de orientare scolara, alti bani, daca e o clasa de p*****i, 30 la suta au bursa de merit, mai nou, 700 lei daca fata un p*****l si se intorc la scoala. Legile nu sunt pt ei. Fac p*****i de la 12-13 ani ca asa e traditia. Vor drepturi in mileniul 3 dar traiesc ca in neolitic.
8
0
scuze....nu inputiti ci...... împutiti.
4
1
La munca cu putorile! Niste inputiti needucati, o specie pe care nu o mai poate aduce nimeni pe calea cea buna pentru ca asa e natura lor!
9
1
la fel nu trebuie sa primeasca alocatii perntru copii daca nu muncesc. ca toti tziganoii, precum cei din pozele de mai sus, se inmultesc precum iepurii, anul si carlanul, isi abandoneaza puradeii si ii intereseaza doar incasarea alocatiilor
8
0
Trăiască gypsanii noștri!
3
5
Veniti in Coiciu la fdt. Campului si intr. Semanatorului sa vedeti cum curge apa garla gratis de la robinetul montat in strada de RAJA Constanta. Veniti sa vedeti cum ciurda de asistati sociali cu sutele de aici isi spala masinile si covoarele cu apa gratis pentru ca o acopera RAJA din tarifele umflate bagate pe gat oamenilor cinstiti si muncitori. Sa pui cimpanzeii astia sa munceasca ?!... Ti-ai dat foc la valiza !... Incep sa urle si sa tipe ca sunt handicapati si nu pot sa ridice nicio hartie de jos....
16
0
Sa vina la Constanta! Le face primarul w.c. ,,bolentin" , ii baga in henry coanda sau in noul campus pe care vrea sa il faca si ii creste nr de votanti. Ca doar a zis ca vrea sa faca inca un campus. Atentie!!! Inca unul. Nu il muta pe asta ,deja existent!
11
0
Astia-s oamenii de rand care nu vor fi afectati de niciun fel, a promis Ciolacu,mancala-r mama
13
0
de ce se opresc bani la pilonul 2 de pensi .? pentru asistati sociali si alte manevre ,?!
10
0
sint impotriva ajutoarelor sociale, fara discernamint, ptr voturi. care mai este diferenta intre unul care s-a pregatit in scoli, a muncit, a platit impozit pe stat de plata si unul care a stat la soare, l-a preocupat exact in c*r ? vad ca se dau fel de fel de ajutoare la incalzire, card de cumparaturi, mariri de pensii mici, etc. ala care are 4-6000 lei pensie, cu ce a gresit?
13
0
Sapunnn !
13
0
dar ce nu se stia pana acum??? e p***t cine da nu cine cere. au fost obligati la munca? pai da.....ca e nevoie de VOTURI....de asta se tace si e liniste. Se vorbeste de ordonanta austeritatii! de ce nu da ciolacu de urgenta TAIATI AJUTOARELE SOCIALE! TAIATI SALATIILE SI PENSIILE NESIMTITE !!!! Se tot spune intr una...deficit bugetar! pai cine a creat deficitul nu ei???? facilitati pentru voturi...se apropie campania!!!! si prostii muncesc
12
0
magra onii stau si se inmultesc pe bani munciti de altii , unii mai si fura cand pot!
14
0
Unde esti tata ca umbla sapunul brut toata ziua prin oras si nu face nimic.
16
1
Huooooooo! Banii dați din munca altora, care plătesc dări la statul asta care îți ia jumatate din salariu înapoi, se duc pe puturosenia și golaneala altora. Sa refuzam toți sa mai acc4otam asa ceva!
19
0
In cartierul "elitelor" majoritatea sunt asistati social! Tineri si buni demunca stau si joaca carti toata ziua.Sunt ingropati in gnoaie dar nimeni nu face nimic!Traiasca Mazare! Multi ani acolo unde este!
16
0
AU FREZOANE, NU POATE MUNCI,SI ORICUM NU LE PLACE MUNCA ,DACA AU GASIT PORTITA ASTA TRAG PE EA PANA LA EPUIZAREA CELOR CARE COTIZEAZA PENTRU AJUTOARELE ASTEA SOCIALE,CUM EI AU UN INDICE DEMOGRAFIC SUPRAUNITAR DE NIVELUL 3 -4 SI NOI SUNTEM LA 0.5 VOR FI MAJORITARI IN FOARTE CURAND SI ATUNCI SA VEDETI CE MISTO VA MERGE ECONOMIA,VIITOR DE HAUR DE TROMPETA ,TARA NOASTRA ARE
17
3
Fel de fel de ajutoare , pentru voturi.unii cu ajutoare stau prin birturi, alții își fac vacante prin străinăt**e pe banii celor care muncesc sau au muncit și nu li se ia in considerare munca sau contributivitatea la pensii.au muncit cite 10 ani și vor sa ia pensie la fel ca cei care au muncit cite 40 sau 50 de ani si-au cotizat.sa nu i se mai facă mila d-lui ciolaca, pe banii celor care muncesc sau au muncit.
13
0
Este mult mai ieftin decat ajutoare sociale
13
2
Masa de manevra electorala...s-au folosit de ei ca de niste bilete de tren si nimeni n-a facut nimic inclusiv ei care oricum n-au educatia sa faca,liderii lor sunt niste infometati mai ceva decat ei.
16
1
puteau fi ajutati cu spaga animalului buzatu ??? 170 de lei pe luna !!! Huooo si mwie cu kkt parlamentului de olteni hoti !!!
9
5
În r*mânia legile sânt făcute pentru voturi în multe cazuri Nimeni nu face controale în toate zonele cu asistați Pe timpul comuniștilor nu exista asistați sociali Mulți munceau la câmp puneau ceapă cartofi morcovi Azi pământurilor sânt pline de boscheți in multe sate Toți așteaptă să le plouă în gură cu salam Iar primarii umblă unde iese cașcavalul
25
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166