REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
30.4° Constanța Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

Astăzi, o nouă ședință privind comasarea alegerilor

Astăzi, o nouă ședință privind comasarea alegerilor

Andreea Vlaicu 18 februarie 2024 | 08:49 826

Astăzi, 18 februarie a.c., are loc cea de-a patra rundă de negocieri privind comasarea alegerilor din acest an. Liderii Coaliției discută de mai bine de o lună posibilitatea comasării, motivând că ar reduce foarte mult cheltuielile. 

Astazi, o noua sedinta privind comasarea alegerilorMarcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Până acum, PSD a cerut stabilirea unui calendar complet pentru toate cele patru rânduri de alegeri, în timp ce liberalii cer o înțelegere doar pe comasarea localelor cu europarlamentarele și o discuție după 9 iunie pe celelalte runde de alegeri. În plus, PNL își menține poziția și exclude posibilitatea de a avea un candidat comun la prezidențiale. 

Liberalii pledează pentru unificarea proceselor electorale.

PNL argumentează că desfășurarea simultană a alegerilor locale și europarlamentare va stimula participarea electorală și va conferi o reprezentativitate mai solidă pentru delegații României în Parlamentul European, aceste alegeri fiind tradițional mai puțin atrăgătoare pentru alegători.

Liberalii propun, de asemenea, ca alegerile parlamentare să fie sincronizate cu unul dintre tururile alegerilor prezidențiale. Printre avantajele aduse de unificarea alegerilor, liberalii subliniază reducerea costurilor bugetare și faptul că Guvernul ar dispune de mai mult timp pentru implementarea politicilor publice, evitându-se astfel prelungirea perioadelor de campanie electorală.

Cu toate acestea, durata prelungită a negocierilor i-a determinat pe liberali să concluzioneze că s-a pierdut prea mult timp discutând despre acest subiect și că este necesară o decizie rapidă, pentru a permite coaliției să se concentreze pe alte probleme urgente.

PNL exclude categoric ideea de a sprijini un candidat PSD la prezidențiale în schimbul unificării alegerilor.

Poziția PSD este una de precauție, fără o respingere totală a ideii de unificare a alegerilor.

Marcel Ciolacu, liderul PSD și premier, a exprimat dorința de a ajunge la un acord cu PNL pentru întregul ciclu electoral, nu doar pentru data de 9 iunie.

Ionuț Pucheanu, vicepreședintele PSD, a menționat că „nu este probabil” ca alegerile să fie unificate din diverse motive, precizând că negocierile vizează un spectru mai larg de colaborări, inclusiv la nivelul administrației locale.

Mihai Fifor, senator PSD, a descris unificarea alegerilor ca fiind o obsesie a PNL, indicând că PSD nu insistă pentru o astfel de măsură. Aceeași opinie a fost exprimată și de Marcel Ciolacu, care a subliniat că unificarea alegerilor nu este o prioritate pentru cetățeni.

Cu toate acestea, Ciolacu a remarcat că unificarea alegerilor este o practică democratică, deja adoptată de alte state membre ale Uniunii Europene, citează realitatea.net

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților din partea PSD, a reamintit că alegerile parlamentare și prezidențiale au fost unificate în 2004, subliniind astfel precedentele pentru o astfel de practică.

PNL și PSD sunt îndemnate să ajungă rapid la o concluzie, având în vedere că Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a informat că 12 martie reprezintă termenul limită pentru inițierea procedurilor electorale europarlamentare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oameni buni, ați auzit despre un analog al Via.gra, care este de 3 ori mai eficient și complet sigur la orice vârstă și, de asemenea, tratează bolile masculine. L-am testat personal si acum il recomand tuturor, este un lucru mega tare, citeste singur ce poate face----> do.my/robio
0
0
Varajeli, minciuni, manipulare, pentru ca PNL, tractat de PSD, sa fie si din 2025 la ciolanul puterii. Dar nu mai tine vrajeala, nu va votam!
0
0
Comasati toate alegerile intr-o zi ca oricum votam impotriva psdnl ca sa dispareti cat mai repede
2
0
Ciuciu voturi. Sa va voteze cei la care le-ati dat pensii speciale. Noi de la care prin taxe si impozite marite ne-ati furat banii ca sa-i dati la profitorii ordinari de speciali, nu va mai votam.
3
0

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620