REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
29.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Atenție! Dacă o căpușă este ruptă, iată ce trebuie făcut

Atenție! Dacă o căpușă este ruptă, iată ce trebuie făcut

A.F. 15 mai 2023 | 00:00 917

Căpușele sunt purtătoare de agenți patogeni ai multor boli periculoase. Cele mai periculoase boli sunt: encefalita transmisă de căpușe, borrelioza transmisă de căpușe (boala Lyme), ehrlichioza (ehrlichioza monocitică umană), anaplasmoza (granulocitară umană).

Atentie! Daca o capusa este rupta, iata ce trebuie facut

Toate aceste boli sunt periculoase în felul lor, punând în pericol nu doar sănătatea, ci și viața persoanei afectate.

Ce trebuie să faceți dacă ați fost mușcat de o căpușă sau ați găsit o căpușă sugătoare pe corpul unei persoane dragi?

Dacă se întâmplă acest lucru, atunci primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă calmați. Acționați cu calm și cu gândire. Nu v-ați îmbolnăvit încă. Iar dacă vă veți îmbolnăvi sau nu va depinde în mare măsură de dumneavoastră. Căpușa trebuie apoi îndepărtată.

Este mai bine să fie făcută de către un profesionist din domeniul medical. De ce? Este puțin probabil să reușiți să îndepărtați cu succes căpușa. Și este de dorit să îndepărtați artropodul întreg, nu rupt, astfel încât căpușa să poată fi examinată pentru a depista infecția cu bolile de mai sus.

Dacă căpușa este deja înțepenită – nu contează dacă într-un minut sau o oră o veți scoate. Este mult mai important să o livrați întreagă la laborator.

Cum se îndepărtează o căpușă?

Căpușele se îndepărtează în mod convenabil cu o pensetă, de preferință o pensetă curbată sau o pensă chirurgicală. Pentru a îndepărta căpușele pe teren există dispozitive speciale.

Dacă nu aveți la îndemână o pensetă sau dispozitive speciale pentru îndepărtarea căpușelor, atunci căpușa poate fi îndepărtată cu un fir: un fir puternic este legat într-un nod cât mai aproape de proboscida căpușei. Se trage cu grijă unul sau celălalt capăt al firului și se forțează pentru a scoate hipostomul (proboscisul) și căpușa atârnă de fir. Nu sunt permise mișcări bruște.

Dacă o căpușă este ruptă iată ce trebuie făcut

Dacă încercați să îndepărtați pur și simplu căpușa, atunci puteți rupe hipostomul, care va rămâne în piele sub formă de febră.

Îndepărtarea căpușei trebuie făcută cu atenție, fără a apăsa pe corpul acesteia, deoarece acest lucru poate extrage conținutul căpușei împreună cu agenții patogeni din rană. Este important să nu rupeți căpușa atunci când o îndepărtați – partea rămasă în piele poate provoca inflamație și supurație, potrivit actualno.com.

Atunci când capul căpușei este smuls, procesul de infectare poate continua, deoarece există o concentrație semnificativă a virusului encefalitei transmise de căpușe și a altor agenți patogeni în glandele salivare.

Dacă, la îndepărtarea căpușei, se separă capul acesteia, care arată ca un punct negru, locul de aspirare se șterge cu un tampon de bumbac îmbibat în alcool, după care capul se îndepărtează cu un ac steril (preîncălzit la foc) în același mod în care se îndepărtează o căpușă obișnuită, citează exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768