REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Atenție! Etnobotanicele sub formă de jeleuri se vând pe net

Atenție! Etnobotanicele sub formă de jeleuri se vând pe net

Virgil STOIAN 15 mai 2023 | 00:00 2509

În ultimele zile se discută despre noua inițiativă legislativă de dezincriminare a posesiei de canabis în vederea consumului. Totodată, există inițiative legislative cu privire la înăsprirea pedepselor în referire la traficul de droguri și cu privire la consumul de canabis în scop medicinal prin înființarea Agenției Canabisului. Cu toate acestea, în toată această perioadă continuă să se comercializeze la magazine dar și în mediul online produse ce conțin noi substanțe psihoactive (NSP)/etnobotanice (jeleuri și țigări electronice). Este vorba despre hexahidrocannabinol (HHC). Reporterii Replica au vorbit despre aceste produse cu Marian Oprișan, fost șef la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, care a explicat pericolele consumului de produse care conțin HHC.

Atentie! Etnobotanicele sub forma de jeleuri se vand pe netProduse care conțin HHC

Este vorba despre o substanță denumită hexahidrocannabinol (HHC), care este monitorizată îndeaproape de Observatorul European Pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT). Sintetizat din canabidiol (CBD) extras din plantele de canabis cu conținut scăzut de THC, este primul canabinoid semi-sintetic (SSC) raportat în Uniunea Europeană. Deși a fost descris pentru prima dată în literatura științifică în 1940, HHC a fost identificat inițial în Europa în mai 2022. A fost monitorizat ca o nouă substanță psihoactivă (NSP)/etnobotanică de către Sistemul de avertizare timpurie (EWS) al UE din octombrie 2022.

Atentie! Etnobotanicele sub forma de jeleuri se vand pe netMarius Cristian Oprișan

În prezent se cunosc relativ puține lucruri despre efectele și riscurile consumului de HHC. Observatorul European Pentru Droguri și Toxicomanie chiar precizează faptul că începând cu luna octombrie 2022 au fost efectuate 50 de confiscări de produse ce conțin HHC (70 kg și aproximativ 100 de litri de material) capturile cele mai mari fiind efectuate în Italia, Polonia și Germania.

În România se comercializează online

Specialiștii trag un semnal de alarmă! ”Este vorba de noi substanțe, etnobotanice, care practic înlocuiesc substanțele Spice, care se vindeau pe vremea magazinelor de vise, în perioada 2008-2011. Inițial au apărut în Statele Unite, iar în Uniunea Europeană acestea se confiscă, nu știu de ce la noi nu se sesizează nimeni ele comercializându-se online. Conform legii 194 este interzisă comercializarea lor și sunt pedepse destul de drastice. La fel cum scrie pe acele jeleuri în formă de ursuleți, că sunt interzise consumului, așa scria și pe pliculețele acelea care se vindeau în magazinele de vise. La petreceri se joacă un fel de ruletă rusească și cine pierde consumă un ursuleț din acesta. Sunt exact jeleuri, însă eu nu am auzit până acum de jeleuri care să se vândă în scop decorativ cum scrie pe internet. Ele ar trebui scoase de pe piață și sunt foarte multe produse și pe vapare, pe țigările electronice, care sunt neconforme, și este vorba de cele care conțin substanța HHC. HHC este interzis în România conform legii 194”, a declarat, pentru Replica, Marius Cristian Oprișan, fostul șef al Centrului Regional de Prevenire Antidrog Constanţa

Atentie! Etnobotanicele sub forma de jeleuri se vand pe net

Pot provoca atacuri de panică și anxietate

Eu sfătuiesc tinerii să nu consume astfel de substanțe pentru că nu se cunosc efectele pe care le produc, însă pot provoca atacuri de panică, anxietate. S-au prezentat tineri la medicul de familie cu astfel de simptome după ce au consumat astfel de produse. Tragem un semnal de alarmă în privința acestor produse și trebuie să se ia măsuri.”, a conchis Oprișan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ASTEPTATI CA MAI INTAI SA LI SE PRAJEASCA CREIERI DUPA CARE SA CE ? VAI DE TARA ASTA PE CE MAINI A AJUNS .
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510