REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Atenție la escrocheriile de pe internet, mascate sub forma anunțurilor de angajare

Atenție la escrocheriile de pe internet, mascate sub forma anunțurilor de angajare

Ana Maria LIPAN 22 octombrie 2023 | 00:00 2220

În mediul online sunt postate zeci de oferte de angajare false, ce au ca unic scop furtul datelor personale ale cetățenilor care îi abordează pe escroci fără suspiciuni. Dacă inițial au început să circule doar pe site-urile de anunțuri, în prezent și platformele de socializare sunt împânzite de astfel de mesaje mincinoase. Culmea este faptul că oamenii le dau crezare, ademeniți de ofertele de nerefuzat pentru unii, precum o remunerație generoasă, în schimbul îndeplinirii unor sarcini simple, pentru care nu sunt necesare studii de specialitate sau experiență în domeniu.  

Atentie la escrocheriile de pe internet, mascate sub forma anunturilor de angajare

Schema anunțurilor false de angajare ce circulă în mediul online este deja notorie, în special după isteria cauzată anul acesta de situațiile în care prădătorii virtuali s-au folosit de numele unor companii binecunoscute, pentru a atrage cititori naivi, ce au devenit victime ale furtului de identitate. De pe site-urile de anunțuri, șmecherii s-au mutat acum pe rețelele de socializare, întâlnind încă persoane care le cad în plasă.

Atentie la escrocheriile de pe internet, mascate sub forma anunturilor de angajare

O postare ce propunea oportunitatea de a lucra de acasă le-a făcut cu ochiul multor persoane. Persoanele vizate erau cele cu vârstă de peste 18 ani. Escrocii promit plata după îndeplinirea unei “misiuni”, reprezentată așa cum menționează anunțul de sarcini simple.

Atentie la escrocheriile de pe internet, mascate sub forma anunturilor de angajare

Pentru o astfel de “misiune”, persoanele interesate ar primi 120 de lei, iar pentru 5, remunerația se ridică la valoarea de 600. Ademenitoare era, de asemenea, și mențiunea că activitatea nu presupune experiență, un criteriu cerut în cazul majorității ofertelor de angajare. Anunțul purta sigla magazinului online EMAG, sursă de încredere, folosită de escroci pentru a atrage doritori. Culmea este că mai mult de 20 de persoane, au solicitat detalii cu privire la ofertă, deși pagina care a postat oferta de angajare avea un singur urmăritor și era asociat cu un email temporar.  

Atentie la escrocheriile de pe internet, mascate sub forma anunturilor de angajare

Nu picați în capcana escrocilor!

Problema ofertelor de angajare false, ce au ca scop final furtul datelor personale a luat o asemenea amploare încât în luna februarie Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost nevoit să transmită numeroase mesaje de atenționare publică cu privire la acest fenomen.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cei care promit ca te angajează în IT și ca ai de făcut niște sarcini foarte ușoare, asta numai după ce ai vizualizat un webinar, platindu-te cu 8000 lei pe luna, evident escrocherie
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166