REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

ATENȚIE la pasta de dinți și drajeurile consumate de COPII!

ATENȚIE la pasta de dinți și drajeurile consumate de COPII!

Replica API 4 ianuarie 2022 | 20:25 2581

Dioxidul de titan este interzis în Franța, dar este consumat în România de către copii. Mulți dintre noi iubim dulciurile, mai ales drajeurile, acadelele ori ciocolata. Însă ce nu știm mulți este cât pot fi de periculoase. Curând a fost depistată o substanță periculoasă în produsele consumate de către copii, dar și în pasta de dinți destinată acestora. Multe dintre acestea, întâlnite pe rafturile magazinelor din România, au în compoziție o substanță cu potențial cancerigen. Experții APC atrag atenția asupra populație, în special părinților, să aibă grijă ce produse cumpără din supermaketuri ori magazinele de la colțul străzii deoarece acestea pot afecta sănătatea copiilor.

Asociația Pro Consumatori a realizat prin sondaj în cursul lunii decembrie 2021 o evaluare a produselor destinate copiilor din punctul de vedere al prezenței în compoziția acestora a aditivului dioxid de titan, produse comercializate în rețeaua marilor magazine ce conțin substanțe periculoase și pot avea potențial cancerigen.

FRANȚA a interzis drajeurile, iar ROMÂNIA le consumă!

În luna mai a anului 2021, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ,a comunicat faptul că dioxidul de titan, nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar. Acest aditiv alimentar are în compoziția sa până la 50% nanoparticule cu o dimensiune de până la 100 nanometri (de până la o sută de miliarde de ori mai mici decât metrul), care în urma ingestiei orale se acumulează în ficat, plămâni și alte organe, fapt care duce la deteriorarea ADN-ului și la apariția anumitor tipuri de cancer. Franța a fost prima țară din Uniunea Europeană care a interzis folosirea dioxidului de titan începând cu 1 ianuarie 2020 ca măsură de precauție pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

Care sunt produsele ce conțin dioxid de titan!?

Experții APC au identificat în spațiile de vânzare ale marilor magazine, precum și în magazinele din incinta acestora, următoarele produse cu dioxid de titan în compoziție, după cum urmează:

Pasta de dinți Sensodyne (ProNamel) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani; Pasta de dinți Naturaverde pentru copii; Pasta de dinți Lacalut pentru copiii cu vârsta între 4 și 8 ani; Pasta de dinți Aquafresh (little teeth) pentru copiii cu vârsta între 3 și 5 ani; Guma de mestecat cu gust de fructe- fabricată în Ungaria; Drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori - fabricate în Turcia; Jelly beans fabricat în Thailanda; Candy Canes fabricat în România.

INTERZICEREA dioxidului de titan în ROMÂNIA!

Totodată, Asociaţia Pro Consumatori, solicită Ministerului sănătăţii, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să interzică prin intermediul unui ordin comun utilizarea dioxidului de titan în compoziţia produselor destinate copiilor fabricate în România, precum şi interzicerea importurilor de produse destinate copiilor care au în compoziţie dioxid de titan.

Ce este dioxidul de titan?!

Dioxidul de titan - un aditiv-frecvent utilizat în “producția pentru supermarket” poate cauza alterări ireversibile în diverse sisteme celulare. Acesta poate conduce chiar la alterări genotoxice somatice ba chiar și la unele de tip epigenetic ce ne pot afecta descendenții. Tot vedem alimente, cosmetice și alte produse de utilizare zilnică (haine, papetărie, etc.) ce conțin dioxid de titan. Dioxidul de titan conține o substanță cu potențial cancerigen.

Cătălina PETRESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ar fi fost util sa mentionati indicativul folosit pe etichete pentru dioxidul de titan...E171.
2
0
da guvernantii si doctorii care mor de grija noastra si ne pun sa ne vaccinam obligatoriu cu ARN, de ce nu manifesta aceeasi grija fata de noi cand vine vorba despre aceste otravuri comercializate LEGAL???
5
2
reclame in sfar vine si contrariul, asa i la noi trebuesc date inapoi in magazine!!!!
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436