REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
24.4° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Atenţie la sms-urile suspecte: Ştergeţi-le imediat!

Atenţie la sms-urile suspecte: Ştergeţi-le imediat!

Replica API 5 mai 2022 | 00:50 2678

În ultima perioadă, fenomenul sms-urilor suspecte a luat amploare, constănțenii reclamând că sunt asaltați de mesaje pe telefon prin care sunt anunțați că au primit mesaje vocale (și trebuie să descarce o aplicație pentru a le asculta) sau că li se va livra un colet. Întrucât este vorba de înșelăciuni, companiile de telefonie mobilă au început să-și înștiințeze abonații cu privire la aceste aspecte.

Folosirea dispozitivelor mobile ne permite accesul la informaţii oriunde și oricând, dar nu este lipsită în totalitate de riscuri. Astfel, legat de fenomenul sms-urilor suspecte, companiile de telefonie mobilă atrag atenția abonaților cu privire la riscuri.

”Îți atragem atenţia asupra riscului de a deveni victima unor înșelătorii prin mesaje scrise, apeluri telefonice, e-mail sau alte mijloace de comunicare, efectuate de persoane rău intenționate cu scopul de a obţine câştiguri ilicite sau informații confidențiale. Pentru realizarea unei înșelătorii sunt utilizate diverse metode de tip complimentare, persuasiune, amenințare, minciună etc., prin care ți se pot solicita următoarele: furnizarea de informații confidențiale; reîncărcarea de cartele preplătite pentru a rezolva o situație urgentă de care ai fost informat în cadrul apelului respectiv; transmiterea datelor de autentificare pentru conturile tale de client, pentru a primi diverse premii în urma unor tombole sau concursuri fictive; accesarea unor pagini web similare celor deținute de diverse organizații legale; apelarea unor numere necunoscute la care ți se solicită să rămâi cât mai mult timp conectat în convorbire; semnarea unui contract de servicii în schimbul unor beneficii financiare sau de altă natură”, au spus companiile de telefonie mobilă.

Prin urmare, fiți foarte atenți, în primul rând, la site-ul pe care ajungeți. Când dați click, chiar dacă apare sigla Vodafone, uitați-vă la link. De preferat ar fi să nu dați click, spun specialiștii. Nu instalați în telefon aplicațiile sugerate.

Ce este “Flubot” și cum acționează?

Fenomenul “Flubot” (o familie de malware) este o înșelătorie cu mesaje text care infectează telefoanele Android din toate rețelele și acționează la nivelul mai multor țări din Europa. Este răspândit prin SMS-uri, care sunt trimise pentru a apărea ca și cum ar proveni de la companii legitime, în principal firme de curierat. SMS-ul conține un link către un site web infectat, care oferă victimei instrucțiuni despre cum să descarce o aplicație APK (pachet Android) necesară pentru a gestiona livrarea coletului (inexistent). Odată descărcat, malware-ul din cadrul aplicației stabilește drepturi de administrator pe telefonul victimei și execută cel puțin una dintre acțiunile de mai jos:

Folosește fișierul „Contacte” al telefonului infectat pentru a răspândi în continuare malware-ul prin trimiterea de mesaje personalizate către fiecare persoană de contact, adică folosirea numelui lor în corpul SMS-ului pentru a crește credibilitatea;

Direcționează victima către site-uri de phishing externe (permițând fraudatorilor să fure informații de autentificare / parolă și alte date personale sensibile);

Interceptează mesajele SMS primite pe telefon, pentru a prelua parolele unice trimise de terți, de ex. bănci. OTP-urile sunt utilizate ulterior pentru a fura fonduri sau informații de la victime, de ex. prin conectarea la conturile lor bancare și inițierea transferurilor;

Se răspândește prin trimiterea unor volume mari de SMS-uri (care conțin link-uri infectate) către destinații naționale sau internaționale cu costuri ridicate, precum și MMS-uri către numerele cu tarif premium; Folosește spyware pentru a culege date sensibile deținute, trimise sau primite pe telefon și poate efectua diverse transferuri bancare. Activarea unui serviciu antivirus și scanarea telefonului te pot ajuta sa identifici dacă dispozitivul tău a fost infectat cu Flubot. De asemenea, un astfel de serviciu te poate ajuta să ștergi programe malware.

Trebuie să ștergeți imediat sms-urile!

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768