REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Atenție! Până la 31 decembrie, trebuie să vă montați repartitoare de căldură. Ce spune Liviu Popa!

Atenție! Până la 31 decembrie, trebuie să vă montați repartitoare de căldură. Ce spune Liviu Popa!

Victor ROTARU 7 octombrie 2023 | 00:00 16911

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei reamintește că până la 31 decembrie toți cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua de termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare. Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța, a transmis faptul că această măsură este de bun augur, iar fiecare consumator o să știe care este consumul individual, fără să mai existe probleme. 

Atentie! Pana la 31 decembrie, trebuie sa va montati repartitoare de caldura. Ce spune Liviu Popa!

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) atenționează, într-o informare transmisă în prag de începere a sezonului de încălzire 2023-2024, că până la finalul acestui an este obligatorie montarea de repartitoare pentru sistemele de distribuire a energie termice (apă caldă și căldură).

Liviu Popa: Se dau reglementări dar nu se stabilește cine suportă costurile

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Termoficare Constanța, Liviu Popa, a transmis faptul că această măsură este una bună, care de-a lungul timpului nu s-a putut respecta, întrucât nu se știa cine va suporta costurile acestor investiții: „Nu este obligația operatorului în această situație, este obligația consumatorului final, al asociației de proprietari. Este o nebuloasă, se dau reglementări dar nu se stabilește cine suportă costurile, este simplu. S-a stabilit să se contorizeze, este foarte bine să se contorizeze, să se cunoască consumul individul, dar trebuie stabilite și sursele de finanțare când se reglementează. Repartitorul de cost nu înseamnă doar celebrele repartitoare care au generat atât de multe nemulțumiri în cadrul asociațiilor de proprietari, înseamnă repartitor de cost și orice mijloc de măsurare care individualizează consumul la un apartament. Noi, Termoficare Constanța, am susținut dintotdeauna că cea mai eficientă modalitate de individualizare a consumurilor este realizarea în blocuri a distribuției pe orizontală, cu contorizarea în dreptul ușii a fiecărui apartament și astfel, familia respectivă, poate să-și contorizeze costurile în mod eficient, are independență față de vecini și un mare avantaj în constituie faptul că recirculația apei calde de consum se poate realiza până la ultimul etaj, în această variantă. Repartitoarele celebre cunoscute, care au generat probleme în cadrul asociațiilor și generează în continuare, îi determină pe cei care țin robinetele caloriferelor deschise să achite o cantitate mai mare decât ar fi realizat a fi consumat dacă nu ar fi avut repartitoare. Vecinii care își țin robinetele închise, și nu acumulează unități, plătesc o repartizare mică, sau deloc, din punct de vedere al consumului pe apartament și căldura care s-a consumat în imobil și care s-a transferat prin pereți, tavane comune, de la un apartament la altul, rămâne să fie achitată de cei care au ținut calorifere în funcțiune. Asta este cauza care generează nemulțumiri în cadrul asociațiilor de proprietari cu repartitoarele clasice de consum.” 

Atentie! Pana la 31 decembrie, trebuie sa va montati repartitoare de caldura. Ce spune Liviu Popa! Liviu Popa - Directorul Termoficare Constanța

Cum se va transmite consumul?

Legat de transmiterea consumului, Liviu Popa a transmis faptul că acest lucru este în sarcina asociațiilor de proprietari: „Din 2011 s-a tot amânat pentru că nu s-a stabilit cine plătește costurile acestor investiții. În relația cu operatorii, există perfectat un contract care spune clar că se măsoară la branșamentul clădirii consumul înregistrat în imobil, noi facturăm asociației, iar asociația are la rândul său de a împărții consumul măsurat, facturat de către operator. Ori apelează la serviciile unei firme, care montează repartitoare și îi prestează serviciul de repartizare al consumului, ori aplică legea și se repartizează proporțional cu suprafața utilă deținută de fiecare apartament. Astea sunt problemele asociației, nu sunt problemele operatorului.

O obligație care a fost amânată

Termenul de implementare a contorizării se tot amână de ani de zile. La începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege care stabilește însă 31 decembrie 2023 ca dată-limită pentru montarea de sisteme individuale de contorizare a energiei termice sau de repartitoare de costuri în blocurile racordate la sistemele de distribuție a energiei termice.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, scrie în legea 24/2023.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cea mai mare nenorocire care o aduce statul asupra apartamentelor cu încălzire centralizată. Eu că asociație de PROPRIETARI dacă plătesc caldura la timp și nu îți cer contorizare individuală de ce vrei să mă furi iar cu firmele voastre? Am avut zece ani repartitoare și erau apartamentele pline de igrasie! După ce că s-au scumpit toate mai vreți să ne mai luați iar niște bani! Noi mai suntem proprietari???
4
1
Cind se montează repartitoare doar consumatorul pierde. Am avut și costurile erau mari și frig în casa, au fost date jos și costuri rezonabile și cald în casa. Repartitoarele sunt pt a cistiga cine le fabrica și statul asta ordinar în care trăim.
7
1
Să ne căcăm pe ele de repartitoare și pe Uniunea Europeană care vă dă directive și voi ca niște căței ce sunteți cu coada între picioare vă conformați și asta pe spinarea consumatorului.Din ce să vă plătească consumatorul din 1 000 de lei pe lună javrelor? Hoți și bandiți ce sunteți,nu mai știți cum să luați banii cu japca din buzunarul amărâților,bată-vă Dumnezeu să vă bată.
9
1
Locatarii blocului nostru au dezafectat sistemul cu repartitoare, deoarece plăteam mai mult și aveam căldură mai putina. Având blocul ne izolat termic solicitam amânarea obligativității instalării repartitoarelor pana la anveloparea blocurilor.
10
1
cin e su la mea e liviu popa asta? stiam k radetul a falimentat, oricum astia trebuie desfiintati k nu fak decat hotii, si servicii de 2 lei, fraeri e aiai care mai stau la ei, .mari javre,firma e in faliment si ei incaseaza salarii fabuloase,cum asa??
7
3
Nu am înțeles eu bine ?suntem obligați prin lege sa montam contoar de căldură deci repartitorul de căldură nu se încadrează în lege nu este contoar este repartitor cum ne poate obliga cineva sa montam repartitor
10
4
Cel mai mare jaf cu aceste repartitoare. Am fost obligați sa le montam, am stat în frig și am plătit enorm. Greul cel Mare a fost în momentul în care am luptat sa le anulam, legal normal. Este o jegmaneala pe fata. Sa vina cu idei în favoarea populației nu sunt interesați, de nuduri da. Deci, nu luați în calcul aceste obligatii
20
2
Să plătească mă-sa directorilor din ANRE că borfași și hoți nenorociți au salariile enorme
17
2
Mi se pare o aiureala întrucât eu sunt de acord sa îmi pună repartitoare și sa plătesc, dar vecinii de pe etaj refuza, ori legea spune ca e obligatoriu pentru toată lumea altfel toți vor primi amenda. Pai sa plătească amenda cei care au refuzat repartitoarele, nu cei care sunt de acord sa își pună.
7
8
o mare teapa repartitoarele, stateam in frig si plateam mai mult decat ala cu caldura la pausal, tevile comune erau puse la plata de trei ori pe luna, iar luna o puneau de 50 de zile, nu 30. repartitorul inchis inregistreaza daca folosesti in jurul lui o alta sursa de caldura. repartitorul e o alta modalitate de a jefui populatia
18
6
Repartitoarele nu sunt omologate, ar trebui sa măsoare presiunea și temperatura apei care circula prin calorifer nu doar caldura dinlocuinta . Cei care nu au caldura ca nu ajunge la etaje superioare plătesc deși se încălzesc cu alte surse. Fără repartitoare plăteam pausal la mai puțin de jumăt**e decât cu repartitoare .se poate demonstra ca înregistrarea nu este corectaiar facturarea este făcută după ureche. Caloriferele și repartitoarele pe care le-am plătit sunt bunuri personale ,termoficare ar trebuie sa ne plătească chirie pentru folosirea lor
20
5
Sa ma swga de pwla cu repartitoarele lor!
10
5
A luat o flegma de la mine in mall, era mirat,dar fara apa calda te mai enervezi aiurea
17
6

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016