REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Atenție! Se falsifică rețete pentru obținerea de Xanax din farmacii

Atenție! Se falsifică rețete pentru obținerea de Xanax din farmacii

Marieta ȘTEFAN 13 iulie 2023 | 00:00 4949

Drogurile au devenit ceva obișnuit în societatea actuală. Nimeni nu se mai miră dacă aude sau vede pe unul dintre cunoscuții lui, că apelează la substanțe psiho – active, pentru ”a se simți mai bine”. Numai că, această stare euforică nu e de durată și e nevoie de mai mult și mai mult… În timp, se știe, creează dependență. Cei care au resurse financiare mai modeste, apelează la benzodiazepine (Alprazolam-Xanax, Diazepam), sau antiepilepticele ( Fenobarbital și Romparkin) pe care le combină cu alcool și astfel, au efect halucinogen. Repercusiunile sunt devastatoare pentru organism. Pe lângă adicția creată, atât fizică, cât și psihică, care, după părerea specialiștilor, poate apărea și după cinci ani de abstinență, corpul suferă la propriu. Dacă se administrează intranazal, substanțele inhalate ajung instant la receptorii din creier și astfel, efectul este aproape imediat, dar… mucoasa nazală se deteriorează, se arde efectiv. În plus, cei care consumă pot avea: halucinații, paranoia, stare de greață (morfina stimulează centrul vomei), hipertensiune, anorexie, accident vascular cerebral, anxietate, ataxie, (lipsa coordonării mișcărilor), iar la supradoză, chiar infarct. Să nu mai vorbim de posibilitatea unei sinucideri. Cu toate aceste pericole create de ”starea de bine”, dependența își spune cuvântul și consumatorii continuă să își facă rău. Împinși de nevoia de a se droga, unii dependenți recurg la gesturi extreme, falsificând rețetele, cu riscul de a fi prinși de poliție.

Atentie! Se falsifica retete pentru obtinerea de Xanax din farmacii

Benzodiazepinele se eliberează pe baza rețetelor verzi

Dar, și aceste substanțe se procură destul de greu dacă nu ai rețeta potrivită. Benzodiazepinele se eliberează pe baza unor prescripții cu regim special, numite rețete verzi. ”Aceste substanțe se dau pe rețete speciale, numite formulare verzi, care se opresc în farmacie. Există prescripții cu regim și mai dur, rețetele galbene, prin care se eliberează stupefiantele, cum ar fi morfina, și cu care vin, de obicei, aparținătorii celui bolnav. Și acestea, bineînțeles, se opresc în farmacie”, ne-a declarat Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța. Acestea sunt prescrise, de obicei, de medicii psihiatrii, dar, în unele cazuri se află și în posesia medicilor de familie. Este suficient ca rețeta să fie eliberată o dată, deoarece, ulterior, consumatorul încearcă să o copieze.

Atentie! Se falsifica retete pentru obtinerea de Xanax din farmacii

Împinși de nevoia de a se droga, unii dependenți recurg la gesturi extreme, falsificând rețetele, cu riscul de a fi prinși de poliție. Copiile sunt fidele, unu la unu, încât cu greu îți poți da seama că nu este originalul. Nu se știe exact dacă este folosită o imprimantă color sau programe speciale pe calculator. Farmacistele trebuie să se uite foarte atent, pentru că, aceste prescripții nu se scanează, beneficiind, cum am spus, de un regim special. ”Copiile sunt extrem de bine făcute. Trebuie să te uiți foarte atent. Noroc că, dacă e vorba despre aceste substanțe, verificăm de două, chiar de trei ori. Ieri mi s-a întâmplat să vină un bătrânel cu o astfel de rețetă falsă, pentru  Alprazolam. Pe rețetă figura numele fiului lui, care nu a avut curajul să vină personal. În astfel de cazuri, trebuie să chemăm poliția, dar…mi-a fost milă de bătrânel”, ne-a declarat o farmacistă din Constanța.

Atentie! Se falsifica retete pentru obtinerea de Xanax din farmacii

Această practică este veche, dar rețetele sunt mai bine executate

Această practică nu este una nouă, dependenții încercând să facă rost de aceste medicamente, care îi costă mai puțin decât drogurile, în schimb, rețetele sunt executate din ce în ce mai bine, în speranța că unii farmaciști se vor păcăli într-o bună zi. ”Mie personal nu mi s-a întâmplat și nici nu am auzit un astfel de caz în Constanța. Ei încearcă totuși pentru că sunt dependenți și combină substanțele cu alcoolul pentru a potența efectul”, a concluzionat Vasile Rizea.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677