REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
22.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Atenție, șoferi! Cât alcool are, de fapt, berea fără alcool

Atenție, șoferi! Cât alcool are, de fapt, berea fără alcool

Virgil STOIAN 21 iulie 2024 | 00:00 403

Cât alcool se află, de fapt, în berea fără etichetată ca fără alcool. Șoferii trebuie să știe acest lucru înainte de a porni la drum.  Șoferii și cei care, din diferite motive, vor să consume mai puțin alcool, aleg deseori berea fără alcool ca băutură răcoritoare. Puțini știu însă că nu toate aceste beri nu conțin absolut deloc alcool.

Atentie, soferi! Cat alcool are, de fapt, berea fara alcool

Zero alcool și totuși nu zero

Mulți șoferi aleg berea fără alcool pentru că vor să simtă totuși gustul de bere dar nu vor să fie în pericol din cauza alcoolemiei, în caz de testare. Totuși, specialiștii atrag atenția că un consum mare de bere fără alcool s-ar putea să nu fie fără urmări. Pentru că nu toate berile etichetate ca fără alcool sunt ca atare.

Atentie, soferi! Cat alcool are, de fapt, berea fara alcool

Legislația europeană, inclusiv cea din România, stabilește o limită de 0,5°, și a fost adoptată în special și de Germania (deși este țara berilor tari) și Belgia (idem). Franța autorizează o alcoolemie de până la 1,2% pentru berile fără alcool, pentru a oferi producătorilor de bere o gamă mai largă de metode de reducere a conținutului de alcool al berilor lor.

O bere care conține cel mult 0,5% alcool nu poate, firește, să modifice alcoolemia unui consumator de natură să aibă probleme cu legea la volan. Însă specialiștii afirmă că o cantitate foarte mare de bere fără alcool, consumată într-un interval scurt de timp ar putea acumula și procentul puțin de alcool pe care-l au unele beri etichetate fără alcool.

Spre exemplu, ar fi nevoie de un consum de zece litri de bere fără alcool într-un interval scurt pentru ca să se cumuleze o alcoolemie care poate lăsa o persoană fără permisul de conducere. Rata de eliminare a alcoolului din organism este de 16 mg/ 100 ml sânge la oră. Altfel spus, o alcoolemie de 1,6 la mie este eliminată în zece ore.
Gust apropiat de cel original

În realitate, o bere etichetată ca fiind fără alcool rareori depășește 0,6 grade. O serie de beri sunt complet lipsite de alcool. Acestea sunt produse aproape exclusiv de marile mărci de bere, care utilizează procese industriale costisitoare pentru a se asigura că berea lor are un gust cât mai apropiat de cel original, cu un conținut de alcool de 0,0%.

Orice alcool ingerat trece în sânge și afectează organismul, deși în moduri diferite în funcție de individ. Enzimele descompun alcoolul din corpul nostru cu o viteză medie de 0,15 grame pe oră, ceea ce permite unei persoane obișnuite să ingereze o cantitate mare de bere care conține 0,5 grade de alcool și să o elimine rapid.

De asemenea, trebuie amintit faptul că unele fructe coapte sau sucuri de fructe foarte dulci conțin alcool prin fermentație naturală, la un nivel care poate fi mai ridicat decât cele găsite în berile fără alcool.

Cu un conținut de alcool foarte scăzut sau zero, berile fără alcool sunt o alegere bună pentru persoanele cărora le place gustul berii, dar nu o pot bea: femeile însărcinate, șoferii, persoanele care doresc să își limiteze consumul de alcool, diabeticii etc. Cu toate acestea, este riscant de crezut că aceste băuturi sunt o alternativă pentru persoanele dependente de alcool sau care și-au revenit după o dependență anterioară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712