REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
20.4° Constanța Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

ATENȚIE, șoferi! Se dau AMENZI pentru o GREȘEALĂ aparent BANALĂ

ATENȚIE, șoferi! Se dau AMENZI pentru o GREȘEALĂ aparent BANALĂ

Replica API 20 decembrie 2020 | 14:19 6943

Vești proaste pentru șoferi! O simplă greșeală îi poate costa pe conducătorii auto 580 de lei amendă, dacă nu respectă prevederile din Codul rutier.

Probabil că, pentru mulți, vremea frumoasă reprezintă deshiderea sezonului pentru “liniuțe” în cartier, însă uneori e suficient să fie asfaltul uscat.

Șoferii prinși în trafic cu toba mașinii modificată riscă o amendă consistentă

Deși unii conducători preferă să își îmbunătățească mașinile pentru a părea cât mai sportive, se pot trezi opriți în trafic pentru o greșeală aparent banală. Codul rutier 2021 sancționează șoferii sportivi nu doar în condus, ci și în funcție de automobil. Astfel, conducătorii auto prinși în trafic cu toba mașinii modificată riscă o amendă consistentă. Inclusiv motocicletele care depășesc nivelul legal al decibelilor îi pot costa pe motocicliști sume importante.

Potrivit Codului Rutier 2021, autovehiculele și motocicletele care au modificate tobele astfel încât acestea să emită zgomote mai puternice sunt pedepsite de către polițiștii de la Rutieră. Cei prinși în trafic cu eșapemente care depășesc nivelul legal al decibelilor vor trebui să scoată din buzunar 580 de lei amendă. Totodată, dispozitivele neomologate montate pe sistemul de evacuare al gazelor vehiculului riscă sancțiuni din partea autorităților.

Amenzi și pentru anvelope

Pe lângă sistemul de eșapament modificat, șoferii se pot trezi cu amenzi considerabile dacă aleg să își monteze anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare al autovehiculului. De asemenea, uzura peste limită ori prezența diferitelor tăieturi sau defecte în zona cordului anvelopelor pot să îi coste pe conducătorii auto sume importante de bani.

Din aceeași categorie de modificări ale aspectului automobilelor se numără și aplicarea de folii pe geamuri, lunetă sau parbriz. Inclusiv tratamentele chimice sau foliile aplicate pe dispozitivele de iluminare ori semnalizare, care afectează eficacitatea lor vor putea deveni subiectul unei amenzi din partea polițiștilor. Codul rutier interzice astfel de modificări în cazul autovehiculelor, ele reprezentând contravenție și fiind aplicate sancțiuni cu amenzi prevăzute la clasa a II-a, de la 4 sau 5 puncte.

Telefonul, doar cu suport auto

Inclusiv telefonul mobil, pe care majoritatea șoferilor îl folosesc fără un suport auto sau dispozitive precum căștile în timpul utilizării la volan, pot atrage sancțiuni importante.

Amenda pentru utilizarea oricărui dispozitiv cu funcție de redare text, foto sau video ori înregistrare în timpul condusului se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni a Codului rutier. Astfel, șoferii sunt pasibili de o amendă care variază între 580 de lei și 725 de lei. Totuși, folosirea telefonului în timpul condusului va atrage și suspendarea carnetului de conducere pentru 30 de zile, conform legii, scrie impact.ro,citat de bugetul.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu nu opresc la stop si ma doare la bascheti.Am un cazan de vw de 25 de ani si am doar 200.000 de km la bord dar astia sunt in marsarier.
0
1
Ce rahat de lege trebuie sa faci slalom printre masini parcate, gropi si capace de canal dar ei cauta amenzi pentru esapament si folii, bagi pula in ea de politie in faci 2h in timpul saptamanii sa treci prin oras... in berlin in 30min ai intrat si iesi... baga mi as pl romania
3
2
lasa ca va baga guvernul catu taxa pe fumarit din nou sa va linistiti varba aia platesti taxa inspiri aer curat
2
0
Altceva in tara asta se mai produce? Decat amenzi? Asta nu este democratie ma! Mai bine in Comunism maine decat asa.Tara de nebuni ,totul cu curu' in sus.Numai hoti,criminal la stat cu functii.Daca erati pe vremea lui Ceausescu nu mai faceati voi asa ceva...vi s-a urcat cacatul la cap,ati innebunit.Daca erati normali nu luati asemenea masuri impotriva poporului.
8
3
nu stiu ce zici tu acolo cu strazile in declaratie...eu trec simplu constanta - tulcea - eforie - agigea, unde am treaba si atat. nu mi am luat nicio amenda si am fost oprit de N ori.
2
1
Pai stiu eu cum se curata foliile negre dupa masina lu subtirica ,cu o caramida
7
1
... de la Politia Rutiera ! Sa va minunati ce folii negre are la masina ! Masina de cocalar !
12
0
Amenda ... se sanctioneaza cu amenda? Ce inteligenta exprimare!
5
0
foarte bine gaborilor!problema esteca aia cu folii neregulamentare sint interlopi si politisti,si nimeni nu.i vede.Asa cum nu.i vedeti pe bouarii care te orbesc,rablele care scot atita fum ca au barA de protectie in spate innegrita.Va trebuie detector de gaze savedeti cum scot fum ca masinile armatei sau,de ce nu,ale politieisa lemopriti,luati talonul sau,cum e afara,directia presa din cimitirul de masini???
10
1
Dar asta numai la fraieri, caci "smecherii" sa le fwtem familia, gen Subtirica de la rutiera, folii negre la geamurile laterale fata cred ca si pe parbriz, fara numar pe bara din fara, lu asta nui mai spune nimeni nimic, ca sunt colegi, mortii matii de ochelarist urat libidinos ce esti
14
0
SA-I AMENDEZE SI PE CEI CARE AU BECURI CARE LUMINEAZA PUTERNIC . DUPA CE CA ISI PUN BECURI PUTERNICE NU LE AU REGLATE CORECT .
17
0
In fiecare zi trec taranoii cu masini galagioase pe Tomis. Unde e politia?
16
1
O sa luam amenzi si ca expiram aerul din plamani,prea.mult Co2 ,peste limita legala , astia ar fi in stare.Intotdeauna pierderea libertatilor individuale vine cu un motiv;terorism,pandemie si intotdeauna cei care impun restrictii zic ca o fac pt.sanatatea si securitatea noastra.De atata grija o sa ne omorati .cu zile.Brusc statul moare de grija cetateniloe.Hai si......tir .
9
6
I a asmutit Der Ochse pe militieni impotriva populatiei.
4
9
Trebuie ordine si ce zice cap de lemn-klaunul iohannis sa se execute. Nici macar in Rusia nu cred ca sunt asa masuri.
10
12
M-am abatut de la drumul meu cu vreo 2 strazi, m au amendat militienii locali cu 500lei pt ca in declaratie nu scria strada aia, foamea, acum toate strazile, ce femosti sunt, a venit PNL ul cu foame n gat, sa isi refaca banii de pe carca celor care muncesc, ti ai drek de nenorociti
22
8

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620